Merkez Bankası ‘Sıkı para politikası sürecek’ deyip faizi bu kez de değiştirmedi

Merkez Bankası politika faizini yüzde 50'de sabit bıraktı. PPK metninde hizmet enflasyonundaki yüksek seyir ve katılığın enflasyon beklentilerini ve riskleri canlı tuttuğuna dikkat çekilerek sıkı para politikasının devam edeceği vurgulandı.

Ekonomi 20 Ağustos 2024
Bu haber 5 ay önce yayınlandı
Fatih Karahan başkanlığındaki Para Politikası Kurulu, son dört aydır olduğu gibi politika faizinin yüzde 50'de sabit tutulmasına karar verdi.

Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) ağustos ayı toplantısında da beklentiler doğrultusunda politika faizini yüzde 50’de sabit bıraktı. TCMB geçen yıl haziranda 650, temmuzda 250, ağustosta 750, eylül, ekim ve kasımda 500’er baz puan, aralık ve 2025 Ocak’ta 250’şer ve mart ayında 500 baz puan olmak üzere dokuz toplantıda toplam 4 bin 150 baz puan faiz artırmıştı. Banka şubat, nisan, mayıs, haziran ve temmuz aylarında ise faize dokunmamıştı. Merkez Bankası’nın PPK metinde gayet kararlı şekilde sıkı para politikasının sürdürüleceğinin altını çizmesi ve olası bir indirim için en küçük ipucu vermemesi yüksek faizin daha uzun süre değişmeyeceğini gösteriyor.  PPK metninde temmuz ayında aylık enflasyonun sınırlı şekilde yükseldiği, hizmet enflasyonundaki yüksek seyir ve katılığın, enflasyon beklentileri ve jeopolitik gelişmeler enflasyonist riskleri canlı tuttuğu belirtilerek şöyle denildi:

“Temmuz ayında aylık enflasyonun ana eğilimi önceki aya kıyasla sınırlı bir şekilde yükselirken ikinci çeyrek ortalamasının altında kalmıştır. Üçüncü çeyreğe ilişkin göstergeler yurt içi talebin yavaşlamaya devam ederek enflasyonist etkisinin azaldığına işaret etmektedir. Mal enflasyonu düşerken hizmet enflasyonundaki iyileşmenin gecikmeli olacağı değerlendirilmektedir. Hizmet enflasyonundaki yüksek seyir ve katılık, enflasyon beklentileri ve jeopolitik gelişmeler enflasyonist riskleri canlı tutmaktadır. Kurul, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarının öngörüler ile uyumunun dezenflasyon süreci açısından göreli öneminin arttığını vurgulamıştır.

Para politikasındaki kararlı duruş yurt içi talepte dengelenme, Türk lirasında reel değerlenme ve enflasyon beklentilerinde düzelme vasıtası ile aylık enflasyonun ana eğilimini düşürecek ve dezenflasyon sürecini güçlendirecektir. Kurul parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini de göz önünde bulundurarak politika faizinin sabit tutulmasına karar vermekle birlikte enflasyon üzerindeki yukarı yönlü risklere karşı ihtiyatlı duruşunu yinelemiştir. Aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sıkı para politikası duruşu sürdürülecektir. Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ise para politikası duruşu sıkılaştırılacaktır.

Kredi ve mevduat piyasalarında öngörülenin dışında gelişmeler olması durumunda parasal aktarım mekanizması ilave makroihtiyati adımlarla desteklenecektir. Likidite koşulları muhtemel gelişmeler göz önünde bulundurularak yakından izlenmektedir. Sterilizasyon araçları etkin şekilde kullanılmaya devam edilecektir.

Kurul politika kararlarını parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini de dikkate alarak enflasyonun ana eğilimini geriletecek ve enflasyonu orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlayacak şekilde belirleyecektir.

Enflasyon ve enflasyonun ana eğilimine ilişkin göstergeler yakından takip edilecek ve Kurul fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanacaktır.”

Hakan Kara: TCMB erken faiz indirimini dayatmaya çalışanlara net bir yanıt vermiş

PPK’nın kararını değerlendiren TCMB eski Başekonomisti ve Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Kara, TCMB’nin faizi sabit bırakarak “Enflasyonda en kötü geride kalsa da faiz indirimi henüz gündemimde değil” mesajını verdiğini belirterek “Böylece erken faiz indirimini dayatmaya çalışanlara da net bir yanıt vermiş” dedi. Kara, sözlerini şöyle sürdürdü:

“TCMB açıklamasını dengeli ve kararlı buldum. Tek eksiği bütçe harcamaları ve kamunun kontrol ettiği ürünlere yapılan zamlardan bahsetmemiş olması. Bana göre özel sektörün fiyatlama davranışının düzelmesi için öncelikle kamunun kendi fiyatlama davranışını düzeltmesi gerekiyor.”

Piyasa faiz sinyali bekliyor, döviz hafif tırmanıyor, borsanın keyfi yokPiyasa faiz sinyali bekliyor, döviz hafif tırmanıyor, borsanın keyfi yok

'Faiz indirimi 2025'te başlasın' diyenler, swapların açılmasını da istiyor‘Faiz indirimi 2025’te başlasın’ diyenler, swapların açılmasını da istiyor

Merkez faizde yine pas geçti; yüzde 50'de sabit bıraktıMerkez faizde yine pas geçti; yüzde 50’de sabit bıraktı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.