Goldman Sachs: Seçimden sonra TL’de değer kaybı olasılığı düşük

Goldman Sachs seçim sonuçlarından bağımsız olarak hem parasal hem de mali politikanın süreceğini öngörüyor. ABD'li bankanın raporunda '500 baz puanlık faiz artışı TL'deki değer kaybı olasılığının düşük olduğuna dair güçlü bir sinyal' denildi.

Ekonomi 29 Mart 2024
Bu haber 4 hafta önce yayınlandı
Goldman Sachs'a göre 500 baz puanlık artış TL'de değer kaybının düşük olduğuna dair güçlü bir sinyal.

ABD’li yatırım bankası Goldman Sachs seçimden sonra TL’nin aşırı değer kaybedeceğine yönelik beklentileri boşa çıkaracak bir rapor yayınlayarak “Seçim sonuçlarından bağımsız olarak hem parasal hem de mali politikanın devamını ve rezervlerin yanı sıra TL’nin üzerindeki baskının da yatışmasını bekliyoruz. Bütçe gelirlerinin uzun dönemli ortalamasına ulaşmasından dolayı seçimlerin ardından geçen yıla benzer vergi artışları beklemiyor ve harcama yönlü baskıların da azalacağını düşünüyoruz” değerlendirmesini yaptı. Kevin Daly liderliğindeki analistler raporda “Sonuçlara İstanbul’da ya da diğer büyük şehirlerde itiraz edilmemesi durumunda TL için olumlu olacaktır” ifadesine de yer verdiler.

Yıl sonu enflasyon tahminine de yer verilen raporda “Enflasyonun mayısta zirveye çıkacağını ve oradan olumlu baz etkileriyle birlikte yıl sonuna kadar yüzde 33’e kadar keskin bir düşüşe başlayacağını tahmin ediyoruz” değerlendirmesinde bulunuldu. Raporda döviz talebine ilişkin olarak, “Türk halkının seçimlerden sonra TL’nin aşırı değer kaybedeceğine yönelik düşüncelerinden kaynaklı artan döviz talebi var ancak Merkez Bankası’nın politika faizinde geçen hafta 500 baz puan artışa gitmesinin böyle bir değer kaybı olasılığının düşük olduğuna dair güçlü bir sinyal gönderdiğini düşünüyoruz” ifadesine yer verildi.

‘Martta enflasyon baz etkisiyle yüzde 68,5’e yükselebilir’

Ramazan’ın bu yıl mart ayına denk gelmesi nedeniyle artan gıda ve hizmet enflasyonuyla birlikte enflasyonun bu dönemde yüksek seyretmeye devam edeceği öngörüsüne yer verilen raporda, “Olumsuz baz etkisi nedeniyle de martta enflasyonun yıllık bazda yüzde 68,5’e yükseleceğini tahmin ediyoruz” denildi.

Raporda aylık bazda döviz kurundaki zayıflık nedeniyle yükselen çekirdek mal enflasyonuna karşılık diğer Tüketici Fiyat Endeksi alt kalemlerinde yavaşlama beklendiğine işaret edilerek, mevcut enflasyon ortamında ücret artışları ve ramazan ayının enflasyon üzerindeki toplam etkisini hesaplamanın zorluğu nedeniyle tahminler üzerinde bir belirsizlik olduğu kaydedildi.

Timothy Ash: Enflasyon cinini öldüreceklerse kemer sıkacaklar

Londra merkezli Bluebay Asset Management kıdemli analisti Timothy Ash de 500 baz puanlık faiz artışını olumlu bulduğunu belirterek dezenflasyon eğilimine yardımcı olmak için politikanın seçim sonrasında da sıkı kalması gerektiğini kaydetti. Ash, “Umarım siyasi döngü buna yardımcı olur. Bence Şimşek ve ekibi enflasyon cinini öldüreceklerse zamanın çok önemli olduğunu ve maliye ve para politikasının 2024’te sıkı kalması gerektiğini kabul ediyorlar. Bu da faizlerde daha uzun süre daha yüksek seyir ve maliye politikası açısından daha uzun süre daha derin bütçe kemer sıkma politikaları anlamına geliyor. Eğer bunu yaparlarsa umut var demektir” dedi.

5 puanlık faiz artışı da dövizi hücumu durdurmadı, Merkez'in rezervleri eriyor5 puanlık faiz artışı da dövizi hücumu durdurmadı, Merkez’in rezervleri eriyor

Seçimden sonra ekonomiyi neler bekliyor? Uğur Gürses'e göre döviz kuru zıplamazSeçimden sonra ekonomiyi neler bekliyor? Uğur Gürses’e göre döviz kuru zıplamaz

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.