Fed faizi sabit bıraktı, piyasaların tepkisi olumlu

Fed piyasaların beklentisine paralel olarak politika faizini yüzde 5,25-5,50 aralığında sabit tuttu ancak gelecek aylarda artış için kapıyı açık bıraktı. Karar sonrası borsa endeksleri yükselirken, ons altın yatay seyretti.

Ekonomi 1 Kasım 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı
Fed Başkanı Jerome Powell karar sonrası düzenlenen basın toplantısında enflasyon yüzde 2'ye düşene kadar parasal sıkılaştırmaya devam edeceklerini söyleyerek, faiz artışına açık kapı bıraktı.

ABD Merkez Bankası (Fed) küresel piyasaların beklediği faiz kararını açıkladı. Fed ekim ayı toplantısında beklentilere paralel olarak politika faizini değiştirmeyerek 22 yılın zirve seviyesinde yüzde 5,25-5,50 aralığında tuttu. Banka böylece 2 toplantı üst üste faizi değiştirmedi.

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin medyan beklentisi de politika faiz aralığının bu seviyede kalması yönündeydi. Fed eylül ayı toplantısında da faizleri değiştirmemiş, Fed yetkilileri bu yıl için bir artış daha öngörmüştü.

Fed, Mart 2022’den bu yana yaptığı 14 toplantının 11’inde toplamda 525 baz puanlık faiz artışına imza attı. ABD’de yıllık tüketici enflasyonu enflasyon, geçen yıl haziranda yıllık bazda yüzde 9 ile 1981’den itibaren en yüksek seviyeyi görmesinin ardından haziranda yüzde 3’e gerilemişti ancak eylülde yüzde 3,7’ye yükseldi. Çekirdek enflasyon da eylülde yüzde 4,1’e gerilemişti.

Fed, Mart 2022’den bu yana yaptığı 14 toplantının 11’inde toplam 525 baz puanlık faiz artışına imza attı. Faizler 22 yılın zirvesinde bulunuyor.

Piyasaların tepkisi olumlu

Fed’in faizi sabit tutma kararına dünya borsa endeksleri olumlu tepki verdi. Altının ons fiyatı Fed’in mesajları öncesi 1978 dolarda işlem görürken, sonrasında 1981 dolara kadar yükseldi. Ons altın saat 21.20 itibarıyla yüzde 0,21 düşüşle 1979 dolarda işlem gördü. Dolar endeksi Fed öncesi 107 sınırından bulunurken, ilk tepki sınırlı oldu.

Fed: Göstergeler güçlü büyümeye işaret ediyor

Fed’den yapılan açıklamada daha sıkı finansal koşullar ve kredi koşullarının ekonomiyi etkilemeye devam edeceği vurgulandı. Yetkililer, para politikasında “kümülatif sıkılaşmayı” para politikasının gecikmeli etkileri ile dikkate alacağı söylemini yineledi.

Açıklamada son göstergelerin ekonomik aktivitenin 3. çeyrekte güçlü büyümeye işaret ettiği belirtildi. Bilanço daraltma hızının daha önce duyurulan şekilde sürdürüleceği ifade edildi.

Powell: Faiz indirimi gündemimizde yok

Fed Başkanı Jerome Powell karar sonrası düzenlenen basın toplantısında parasal sıkılaştırmanın tüm etkilerinin henüz hissedilmediğini belirtti. Enflasyonun hâlâ hedefin üzerinde olduğunu belirten Powell “Sürdürülebilir bir şekilde hedefimize ulaşmak için hâlâ gidecek yolumuz var” dedi. Powell’ın konuşmasında öne çıkanlar şöyle:

-Enflasyonu yüzde 2 seviyesine geri getirmekte kararlıyız. Temkinli şekilde yolumuzda ilerlemeye devam edeceğiz.

-Daha fazla sıkılaştırma adımı gelip gelmeyeceğine verilere ve risklere göre karar vereceğiz.

-Üçüncü çeyrekte büyüme beklentilerin üzerinde oldu.

-Gıda, konut ve ulaşımda fiyat artışlarının vatandaşlar üzerinde yarattığı baskının farkındayız.

-Sıkı para politikaları, enflasyon ve ekonomik aktivite üzerinde baskı oluşturuyor. Hedefimize ulaşana kadar sıkı para politikasına devam edeceğiz.

-Nominal ücret artışlarında yumuşama işaretleri var.

-Faiz artışlarını durdurduktan sonra tekrar faiz artırmanın zor olacağı düşüncesi doğru değil.

-Faiz indirimi gündemimizde yok. Faiz indirimini şu anda düşünmüyoruz, enflasyonun yüzde 2’ye geldiğinden emin olduktan sonra faiz indirimi zamanlamasını kendimize soracağız.

-Bundan sonraki soru politikanın sınırlayıcı seviyede ne kadar uzun süre tutulacağı olacak. Şu anda sorulması gereken soru faizleri daha fazla artırmamız gerekip gerekmediği olmalı.

-Para politikasının yeterince sınırlayıcı hale geldiğinden tam olarak emin değiliz. Politika duruşumuzu yeterince sınırlayıcı bir hale getirmeyi başardığımızdan emin olmaya odaklandık.

-Hâlâ “daha yavaş büyüme” görmemiz gerektiğini düşünüyoruz.

Küresel piyasalarda gözler Fed'in faiz kararındaKüresel piyasalarda gözler Fed’in faiz kararında

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.