Fed kararı öncesi Bitcoin 60 bin doların altına düştü, altın ve dolar yatay seyrediyor

Bugün açıklanacak Fed faiz kararı öncesinde altın ve dolar yatay seyrederken en büyük kripto para birimi Bitcoin'in fiyatı son 24 saatte Binance'in üst yöneticilerinden Changpeng Zhao’nun 4 ay hapis cezası almasıyla 59 bin 120 dolara düştü.

Ekonomi 1 Mayıs 2024
Bu haber 2 hafta önce yayınlandı
Sabah saatlerinde de kripto piyasasında negatif seyir sürdü

Dolar/TL kuru nisanın son haftasının üçüncü gününde yatay hareket etti. Haftaya 32,5 TL seviyesinin altına inerek başlayan dolar bugün saat 09:17’de yüzde 0,01 oranında sınırlı artışla 32,376 TL’ye geldi. Geçen hafta 35 TL’nin üstünü gören euro ise bu seviyelerde tutunamadı. Bugün sabah aynı dakikalarda yüzde 0,13 düşerek 34,543 TL’ye geriledi. Mart ayında yüzde 3,5 ile temmuz ayından bu yana en belirgin değer kaybını gören TL nisan ayının ilk üç haftasında yüzde 0,7 ile sınırlı değer kaybetti. TL’nin ilk çeyrekteki değer kaybı ise yüzde 9 oldu. İlk çeyrekte enflasyon yüzde 15 olmuştu.

Altında kayıp sürüyor

Orta Doğu kaynaklı jeopolitik gerilimin düşmesiyle altın yönünü aşağıya çevirmişti. Ancak başta Çin ve Hindistan Merkez Bankası olmak üzere Asya’daki diğer yatırımcıların da artan alımları nedeniyle düşüş kısa sürmüş, geçen hafta yeniden yükseliş rüzgarına kapılmıştı. Ancak bu hafta içinde düşüş eğilimi hızlandı. Düşüşte bugün açıklanacak ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz kararı etkili oldu. Analistler Fed’in faizleri daha uzun süre yüksek seviyede tutacağına yönelik beklentilerin altının ons fiyatını baskıladığını söyledi, bankanın bu yıl bir faiz indirimine gidebileceğine ilişkin fiyatlamaların öne çıktığını dile getirdi. Ons altın bu sabah 09:17’de yüzde 0,07 artarak 2,287,71 dolara geldi.  Ons altının yanı sıra TL ve dolar kuruna bağlı olarak değişim gösteren gram altın ise aynı dakikalarda yüzde 0,13 kayıp yaşayarak 2.383,427 TL’ye geldi. Çeyrek altın 3.980,00 TL, yarım altın  7.979,00 TL, tam altın 15.857,95 TL, Cumhuriyet altını 17.432,00 TL, Gremse altın 39.766,49 TL’den satılıyor.

Bitcoin’in fiyatı 60 bin doların altına geriledi

Analiz şirketi Coinmarketcap’in verilerine göre Bitcoin dahil küresel kripto para piyasasının değeri 24 saatte yaklaşık yüzde 5,2 azalarak 2 trilyon 210 milyar dolara geriledi. En büyük kripto para birimi olan Bitcoin’in fiyatı son 24 saatte Fed’in faiz kararı öncesinde Binance’in üst yöneticiliğinden istifa eden Changpeng Zhao’nun 4 ay hapis cezasına çarptırılmasıyla 59 bin 120 dolara düştü. TSİ 23.38 itibariyle 59 bin 750 dolardan işlem gören Bitcoin’in haftalık değer kaybı yüzde 10’a yaklaştı. Tüm zamanların en yüksek seviyesini 73 bin 750 dolarla 14 Mart’ta kaydeden Bitcoin’in fiyatında 46 gündeki düşüş yüzde 18’i aştı. Bitcoin bu sabah saat 09:17’de ise yüzde 0.11’lik artışla 59.921,630 dolara çıksa da 60 binin altında kaldı.

Piyasa değeri bakımından 2. sırada yer alan Ethereum’un fiyatı da 3 bin doların altına indi. TSİ 23.38 itibarıyla Ethereum 2 bin 954 dolar seviyesinde işlem gördü. Analistler ABD’de enflasyonist baskıların sürdüğünün sinyalini veren veriler sonrasında kripto piyasasında negatif seyir görüldüğünü belirtti. Yine ABD’de beklenenden güçlü istihdam maliyetinin kalıcı enflasyonist baskılara işaret ettiğini aktaran analistler Fed’in bugün açıklayacağı faiz kararı öncesinde kripto yatırımcıların temkinli olduğunu dile getirdi. Analistler buna ek olarak konut fiyatlarındaki beklenmedik güçlü artışın ABD emlak piyasasındaki toparlanmanın yolda olduğuna işaret ettiğini vurgulayarak ABD’de enflasyonla mücadelenin beklenenden daha uzun sürebileceğine ilişkin sinyaller veren veriler sonrasında Fed’in faiz indirimine başlama ihtimalinin son çeyreğe doğru ötelendiğini anımsattı.

Kasım 2023’te ABD hükümeti ile yaptığı anlaşma gereği kripto para borsası Binance’in üst yöneticiliğinden (CEO) istifa eden Changpeng Zhao’nun 4 ay hapis cezasına çarptırılmasının da kripto dünyasında sert satışlarda etkisi oldu. Seattle Federal Mahkemesinde görülen ceza davasında savcılar caydırıcılık gereği Zhao için 3 yıl hapis cezası isterken savunma avukatları 5 ay denetimli serbestlik talep etti.Zhao’nun avukatları eski CEO’nun hatasını kabul ettiğini, ABD’ye gönüllü olarak geldiğini, daha önce yasaları ihlal etmediğini ve işbirliği yaptığını savundu. Bir zamanlar “kripto sektörünün en güçlü kişisi” olarak kabul edilen ve “CZ” olarak bilinen Zhao “kara para aklamaya karşı yeterli korumayı sağlamadığı” gerekçesiyle 4 ay hapis cezası aldı.

Borsa yeni bir rekor daha kırdı, altında kayıp artıyorBorsa yeni bir rekor daha kırdı, altında kayıp artıyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.