Fed tutanaklarındaki ‘Faiz daha fazla artabilir’ mesajı dolara yükseliş, altına düşüş getirdi

Fed yetkililerinin açıklanan tutanaklarda daha fazla faiz artışına işaret etmesinin ardından Asya-Pasifik piyasaları hareketlendi. Dolar 2 ayın zirvesine çıkarken, altın 5 ayın en düşük seviyesine geriledi. Yurtiçinde dolar 27,10 TL'yi görürken, gram altın 1,650 TL'ye düştü.

Ekonomi 18 Ağustos 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı
Fed'in faizleri artırmaya devam edebileceğine ve Çin'in yavaşlayan ekonomik toparlanmasına yönelik endişelerle Asya borsaları 9 ayın dip seviyesine gerilerken, dolar 2 ayın zirvesine çıktı.

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz oranını 25 baz puan artırarak 22 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 5,25-5,50 aralığına yükselttiği son toplantısına ait tutanaklar, çoğu Fed yetkilisinin para politikasının daha fazla sıkılaştırılmasını gerektirebilecek enflasyona yönelik önemli yukarı yönlü riskleri görmeye devam ettiğini ortaya koydu.

Fed’in faizleri artırmaya devam edebileceğine ve Çin’in yavaşlayan ekonomik toparlanmasına yönelik endişelerle Asya borsaları 9 ayın dip seviyesine gerilerken, dolar 2 ayın zirvesine çıktı. Dolar/yen kuru, dün 146.565 seviyesine çıkarak kasım ayından bu yana en yüksek seviyesini gördü. Doları başlıca altı para birimine karşı ölçen dolar endeksi yüzde 0.06 artışla 103.53 seviyesine yükseldi. Bu gelişmelerin etkisiyle dolar/TL 27,10 ile yeni tarihi zirvesini gördü. Altın ise mart ayından bu yana ilk kez 1.900 doların altında kapanmasının ardından Fed yetkililerinin enflasyon tehdidi nedeniyle faiz artış döngülerini uzatacaklarına dair artan spekülasyonlarla yatay seyretti.

Spot altın ons başına 1.895 dolar seviyesinden işlem görürken ons altın ve bankalararası dolar/TL kuru üzerinden hesaplanan gram altın ise 1,650 TL seviyelerinden alıcı buldu. Çeyrek altın 2,714 liradan, Cumhuriyet altını 10,957 liradan satılıyor.

ABD'de faiz indirimi 2024 haziranından sonra otomatiğe bağlanabilirABD’de faiz indirimi 2024 haziranından sonra otomatiğe bağlanabilir

Dolarda yükseliş neden devam edecek?Dolarda yükseliş neden devam edecek?

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.