Ferrero ‘fındık alırken fiyat kırmayacağım’ dedi soruşturmadan kurtuldu

Rekabet Kurumu İtalyan çikolata ve şekerleme devi Ferrero ile ilgili soruşturmasının şirketin 'rekabetçi endişeleri' gideren taahhütleri nedeniyle sonlandırıldığını açıkladı.

Ekonomi 15 Mart 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Nutella, Ferrero Rocher ve Kinder çikolatalarının üreticisi olan Ferrero, fındık ithalatının yüzde 80’ini Türkiye’den yapıyor

Amerikalı Mars’tan sonra dünyanın en büyük ikinci çikolata ve şekerleme üreticisi İtalyan Ferrero Rekabet Kurumu’na verdiği sözle cezadan kurtuldu. Nutella, Ferrero Rocher ve Kinder çikolatalarının üreticisi olan şirket fındık ithalatının yüzde 80’ini Türkiye’den yapıyor. Pazardaki en büyük alıcı olduğu için fiyatları belirleme konumunda olan Ferrero Rekabet Kurumu ile yaptığı anlaşmaya göre Türkiye’de müdahale referans fiyatının altında kabuklu fındık alımı yapmama ve piyasa verimliliğini destekleme sözünü verdi.

Şirket bu konudaki taahhüdünü web sitesinden yayınlarken Rekabet Kurumu da Ferrero soruşturmasının kurumun rekabetçi endişelerini gideren taahhütlerle sona erdirildiğini açıkladı. Rekabet Kurumu yetkilileri soruşturmanın detayları hakkında şirketle ilgili bazı ticari sırları içerdiği gerekçesiyle bilgi vermedi.

Soruşturma 2022 Aralık ayında başlatılmıştı

Ferrero’nun başlattığı soruşturmanın geçmişi iki yıl öncesine dayanıyor. Rekabet Kurulu Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’u ihlal ettiği gerekçesiyle Ferrero hakkında ön araştırma başlatmıştı. Ön araştırmada Ferrero International S.A. ve iştiraklerinin fındık pazarında üretimden itibaren alım, kırım ve ihracat aşamasına kadar tüm seviyelerdeki eylemleri ile Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’u ihlal ettikleri iddiası incelenmişti.

Rekabet Kurulu 2022 yılı aralık ayında ön araştırmanın karara bağlandığını ve Nutella, Kinder, Ferrero Rocher ve Raffaello ürünlerinin üreticisi Ferrero Fındık İthalat İhracat ve Ticaret AŞ hakkında soruşturma açtığını duyurmuştu.

Soruşturma kararından sonra yapılan açıklamayla şirketin fındık alım pazarında hakim durumda olup olmadığı, fındık alım pazarındaki fiyatlama davranışlarının sömürücü/haksız nitelikte olup olmadığı, fındık alım pazarında fiili münhasırlık uygulayıp uygulamadığı, sözleşme yapmanın reddi niteliğinde uygulamaları bulunup bulunmadığının inceleneceği belirtilmişti.

 

Fındık fiyatı TL olarak arttı ama dolar olarak düştüFındık fiyatı TL olarak arttı ama dolar olarak düştü

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.