Bankaların enflasyon muhasebesine geçme talebi reddedildi
Merkez Bankası'nın politika faizini 500 baz puanlık artışla yüzde 50'ye çıkarmasına rağmen kredi kartı kararını açıklamaması, seçimden sonra beklenen düzenlemelere kallavi faiz artışının da eklenebileceği yönündeki şüpheleri artırdı.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in de sık sık dile getirdiği, enflasyonu frenlemek için kredi kartına limit ve taksit sınırlaması çalışmaları son günlerin en çok konuşulan konularından birisi. Ancak düzenlemelerin ne zaman açıklanacağı muamma. Çoğunluk seçimden sonraya kalacağı konusunda hemfikir. Nitekim geçen hafta bu konuyla ilgili ilginç bir sinyal de geldi. 21 Mart’ta yapılan Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) sadece aldığı 500 baz puanlık cesur faiz artırımı kararıyla şaşırtmadı. Her ay PPK metninin yayınlanmasından yaklaşık 1 saat sonra açıklanan kredi kartı faizleriyle ilgili metin bu kez yayınlanmadı. Bu da uzun zamandır konuşulan kredi kartına limit ve taksit sınırlaması önlemlerine faiz artışının da eklenebileceğine yönelik şüpheleri artırdı. Zira TCMB enflasyondaki artışa karşın referans faiz oranını kasım ayından bu yana değiştirmeyerek kredi kartı işlemleri ve kredi kartı nakit çekiminde uygulanan faiz oranını sabit tutuyordu.
Kredi kartında azami akdi faiz oranı şu anda yüzde 3,66 olarak uygulanıyor. Bu da yıllık bileşik faizin yüzde 53,93 olduğu anlamına geliyor. Eğer 16 Mart’ta aldığı kararla kredi kartı nakit avans çekimlerinde faiz oranını yüzde 4,42’den yüzde 5’e yükselten TCMB kredi kartında da aynı faizi uygulamaya karar verirse yıllık bileşik faiz yüzde 79,59’a çıkacak. Peki bu önlem kredi kartlarının kullanımına beklenen kelepçeyi vuracak mı?
Başkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şenol Babuşcu, TCMB’nin nakit avansın faiz oranını yüzde 5’e yükselterek kredi kartından nakit çekimlerin ve kredili mevduat kullanımın azaltılmasını amaçladığına dikkat çekerek, “Bu kararda son dönemde döviz ve altına yönelik artan talepte bireylerin kredi kartından nakit çekerek ya da kredili mevduat hesaplarını kullanarak altın ve döviz alımında bulunmasının etkili olduğu konuşuluyor. TCMB de buna yönelik önlem almaya çalıştı” diyor. Babuşcu, kredi kartında faizin nakit avans çekimi düzeyine çıkarılmasının etkili olup olmayacağı konusundaki sorumuzu da şöyle yanıtlıyor:
“Toplum genelinde geleceğe yönelik beklentilerin bozulması ve halkın bir bölümünün hayatını kredi kartı kullanımı çerçevesinde sürdürmesi sonucunda faiz oranına karşı duyarsızlaşma oluştu. Bunu dikkate aldığımızda faiz artışının yeterince etkili olmayacağını düşünüyorum. Ancak bununla birlikte asgari ödeme oranının artırılması ve taksit sayısının düşürülmesi de devreye alınırsa caydırıcılığı artar.”
16 Mart tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan TCMB kararına göre kredi kartı nakit avans çekimlerinde faiz oranı yüzde 4,42’den yüzde 5’e yükseltildi. Aynı kararla kredili mevduat hesabı faizi de yüzde 5 oldu.
Kredi kartı nakit avans çekimlerinde faiz oranı belirlenen referans faiz oranına belirli bir baz puan eklenmesiyle bulunuyor. 16 Mart’ta yayımlanan kararla, kredi kartları vasıtasıyla yapılan nakit çekim veya kullanım işlemlerinde uygulanacak aylık azami akdi faiz oranının aylık referans orana 189 baz puan eklenerek belirlenmesi kararlaştırıldı. 189 baz puan daha önceden 131 puan idi. Aylık referans faiz oranının 3,11 olduğu düşünüldüğünde kredi kartları vasıtasıyla yapılan nakit çekim veya kullanım işlemlerinde uygulanacak aylık azami akdi faiz oranı yüzde 4,42’den yüzde 5’e yükseltilmiş oldu. Azami gecikme faiz oranı da %5,30’a yükseltildi.
Türk lirası cinsinden kredi kartı işlemlerinde (nakit çekim veya kullanım işlemleri hariç) uygulanacak aylık azami akdi faiz oranı, aylık referans orana 55 baz puan eklenerek belirleniyor. Bu oran değiştirilmeyerek kredi kartlarında nakit çekim dışında normal kredi kartı işlemlerinde uygulanacak aylık faiz oranı ise yüzde 3,66’da tutuldu.