Fitch, Türkiye’nin kredi notunu bir kez daha yükseltti

Fitch Ratings, Türkiye'nin kredi notunu 'B+'dan 'BB-'ye yükseltti. Görünüm ise pozitiften durağana çekildi. Rapordaki değerlendirmeye göre ekonomi yönetimine destek devam etse de politika dönüşleri için risk hala var.

Ekonomi 7 Eylül 2024
Fitch açıkladığı raporda enflasyon beklentisinin 2024 için yüzde 43, 2025 için yüzde 23 ve 2026 için 18 olduğunu belirtti.

Ekonomide 14 Mayıs seçimleri sonrası geleneksel ortodoks politikalara geçilmesi sonrası Türkiye’ye bakış değişmeye başlamıştı. Türkiye’nin kredi notu 12 yıl aradan sonra ilk kez martta Fitch tarafından artırılmıştı. Fitch Ratings martta Türkiye’nin kredi notunu ‘B’den ‘B+’ya yükseltirken, not görünümünü de ‘pozitif’e çevirmişti.

Bunu mayısta Standard and Poor’s’un (S&P) yaptığı artırım izlemiş ve kredi notu  ‘B’den ‘B+’ye çıkmıştı. Kredi derecelendirme kuruluşu not artışına ilişkin açıklamasında gelecek iki yıl içinde portföy girişlerinin artacağını, cari açığın daralacağını, enflasyonun düşeceğini öngörmüştü.

Temmuzda da Moody’s, Türkiye’nin kredi notunda 11 yıl sonra artışa gitti ve ‘B3’ten ‘B1’e yükseltti. İki kademe birden artış Türkiye için bir ilk oldu.

Marttaki güncellemeden altı ay sonra Fitch’ten bir artış daha geldi. Fitch Ratings, Türkiye’nin kredi notunu ‘BB-‘ye yükseltti, görünümünü ise pozitiften durağana çekti. Beklenti, görünümün pozitif olarak korunmasıydı.

Merkez Bankası rezervlerindeki iyileşmeye işaret edilen raporda pozitif reel faiz oranları, düşük cari açık ve kur korumalı mevduatlardaki düzenli ve kademeli düşüşün ‘iyileşmeyi’ destekleyeceği belirtildi.

‘Geri dönüş riski hala var’

Parasal sıkılaştırmanın, yetkililerin enflasyonu düşürme stratejisi için önemli olan liranın gerçek değer kazanmasına yol açtığı belirtilen açıklamada “Fitch, sıkı bir parasal politika duruşunun öngörülen mali konsolidasyon ve ihtiyatlı asgari ücret ayarlamalarıyla birleştirilmesinin enflasyonda önemli bir düşüşü destekleyeceğine ve iyileştirilmiş dış likidite tamponlarının, düşük cari açıkların ve azaltılmış dolarizasyonun sürdürülmesine yardımcı olacağına dair daha fazla güven duyuyor” denildi.

Açıklamada enflasyonun bu yılı yüzde 43’te tamamlamasının beklendiği 2025 sonunda da yüzde 21’e düşeceğinin öngörüldüğü belirtildi. Cari açığın ise bu yıl Gayrisafi Yurt İçi Hasılanın (GSYH) yüzde 1,9’una gerilemesinin ve 2025-2026’da ortalama yüzde 1,7 olması bekleniyor.

Mevcut ekonomik programın siyasi liderlikten destek almaya devam ettiğine işaret edilse de politika geri dönüşleri riskinin hala mevcut olduğu belirtildi.

Kurum ilk faiz indirimini 2025’in başında bekliyor. Raporda erken faiz indiriminin veya ortodoks politikadan dönüşün enflasyonist baskıları artıracağı ve not üzerinde olumsuz etkisi olacağı anlatıldı.

Hükümetin hedefleri neydi?

Hükümetin Orta Vadeli Programı’nda 2024 enflasyon hedefi yüzde 33’ten yüzde 41,5’e revize edilmişti. 2024 büyümesi yüzde 4’ten yüzde 3,5’e çekilirken 2025 büyümesi de yüzde 4,5’ten yüzde 4’e indirilmişti.

OVP hedeflerinin gerçekleşme sicili güven vermiyorOVP hedeflerinin gerçekleşme sicili güven vermiyor

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.