Fiyatlar yükselince: Cep telefonunda bit pazarına nur yağdı

Dövizdeki artış nedeniyle artan cep telefonu fiyatları, yenilenmiş telefon pazarına olan talebi yükseltti. 2023 yılının ilk çeyreğinde küresel sıfır cep telefonu satışlarında bir önceki yıla göre yüzde 12'lik bir düşüş yaşanırken, yenilenmiş cep telefonu pazarı ise yüzde 15’lik bir büyüme gösterdi.

Ekonomi 25 Ekim 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı
Geçen yıl Türkiye’de 5 milyon adet ikinci el telefon satılırken bu yılki ikinci elde satış adedinin 6 milyonu aşması bekleniyor.

2022 yılında dünya çapında 251 milyon adet yenilenmiş akıllı cep telefonu satılırken bu rakamın 2027 yılında 460 milyonu bulması öngörülüyor. Geçen yıl Türkiye’de 5 milyon adet ikinci el telefon satılırken bu yılki ikinci elde satış adedinin 6 milyonu aşması bekleniyor.

Bir yıl hiç kullanılmayan cep telefonu konuşmaya kapatılacakBir yıl hiç kullanılmayan cep telefonu konuşmaya kapatılacak

‘Çekmecede bekletmeyip satıyorlar’

Türkiye’de yenilenmiş akıllı telefon pazarının önemli oyuncularından GoPlus & Arena Genel Müdür Yardımcısı Tolga İldaşer “Tüketiciler artık telefonlarının ekonomik değer kazandığını fark edip çekmecede saklamak yerine satmaya ve bu şekilde yenilenmiş telefonları satın almaya yöneliyor. Yapılan son araştırmaya göre bu yıl yenilenmiş telefon alanların sayısı geçen senenin iki katına ulaşmış durumda. Bu pazarda en hızlı büyüyen ülkeler ise Çin, Hindistan, Güneydoğu Asya, Afrika ve Latin Amerika’dan oluşuyor. Türkiye’de ise yenilenmiş telefon alma oranı henüz yüzde 1’ler seviyesinde olsa da regülasyonlarla birlikte ülkemizde de büyüme sürüyor. Önümüzdeki 2-3 yıl içinde Türkiye’deki akıllı telefonların yüzde 30’unun yeniden ekonomiye döneceğini tahmin ediyoruz” dedi.

‘Hem cüzdan, hem de gezegen korunmuş oluyor’

GoPlus olarak daha fazla kişinin teknolojiye erişmesini sağlamak istediklerini söyleyen İldaşer “Biz GoPlus olarak sürdürülebilir bir tüketim modelini teşvik etmek için yola çıktık. Garantili yenilenmiş telefonlarımız ile kullanıcılara daha uygun fiyatlarla kaliteli teknoloji erişimi sunmayı hedefliyoruz. Bu süreçte tüketicilere uygun koşullarla telefon sunmanın yanında, elektronik cihazların ömrünü uzatarak karbon ayak izini azaltırken, ülkemizin ithalat oranını düşürerek ekonomiye katkı sağlamaktan büyük bir mutluluk duyuyoruz. Kullanıcılarımız bir GoPlus yenilenmiş telefonu satın aldığında hem cüzdanını hem de gezegenini korumuş oluyor” dedi.

Erdoğan'dan gençlere müjdeler: Cep telefonu yardımı, ayda 10 GB internet, yeni evlilere krediErdoğan’dan gençlere müjdeler: Cep telefonu yardımı, ayda 10 GB internet, yeni evlilere kredi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.