İstanbul’da mart ayının zam şampiyonu soğan
TEPAV Gıda Fiyat Endeksi'ne göre gıda fiyatları haziranda yüzde 1,72 oranında arttı. Haziran verisi gıda fiyat artışlarında şubatta başlayan yavaşlamanın tersine döndüğünü gösteriyor.
Veriye dayalı politika analizi yapmak ve politika tasarım sürecine katkı sağlamak üzere bir grup iş insanı, bürokrat ve akademisyen tarafından kurulan Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı’nın Gıda Fiyat Endeksi’ne göre (TEGE) haziran ayında gıda fiyatları yüzde 1,72 arttı. Haziran ayı verisi şubat ayından bu yana düşüş eğiliminde olan aylık gıda enflasyonunda yönün tersine döndüğünü gösteriyor. Haziranda gıda fiyatları İTO’nun Ücretliler Geçinme Endeksi’ne göre yüzde 2,66, Türk-İş’e göre ise yüzde 0,05 düzeyinde arttı.
Gıda fiyat artışları şubattaki yüzde 7,18’lik zirveden sonra inişe geçmiş ve martta yüzde 4,28; nisanda yüzde 2,31 ve mayısta ise yüzde 0,75 ile dip yapmıştı. Ancak haziran verileri yaz sebze ve meyvelerinin piyasaya çıkmasıyla birlikte fiyatların artmaya başladığını gösteriyor.
Haziranda en yüksek aylık fiyat artışları yüzde 86,93 ile limonda, yüzde 58,72 ile çarliston biber ve yüzde 49,26 ile salatalıkta gözlendi.
Diğer taraftan fiyatı en çok düşen ürünler yüzde 52 ile baklava, yüzde 6,68 ile maydanoz, yüzde 4,47 ile kağıtlı şeker ve yüzde 3,89 ile yumurta oldu. Tatlı ve şeker grubundaki fiyat değişimlerinde haziran ayındaki Kurban Bayramı’nın etkisi görüldü.
TEPAV’ın Gıda Fiyat Endeksi’ni (TEGE) yayınlamaya başladığı 2023 Eylül ayından bu yana 10 aylık birikimli gıda enflasyonu yüzde 52,2 oldu. Aynı dönemde İTO’nun Ücretliler Geçime Endeksi’ne göre gıda fiyatları yüzde 51,24 artarken Türk-İş’in mutfak enflasyonu yüzde 55,57 olarak gerçekleşti.