Goldman Sachs’tan TL tavsiyesi: Türkiye oyuna geri döndü, carry trade yapılabilir

ABD'li yatırım bankası JPMorgan'ın 'TL'de ağırlık artır' tavsiyesinin ardından Goldman Sachs da TL'ye yatırım önerdi. 'Türkiye yeniden oyuna giriyor' başlıklı 26 sayfalık raporda, pozitif faiz stratejisi nedeniyle TL carry trade işlemlerinin uzun yıllar sonra yeniden mümkün olabileceği öngörüldü.

Ekonomi 29 Eylül 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı
ABD'li yatırım bankası Goldman Sachs, müşterilerine gönderdiği raporda "Yıl sonunda yüzde 40 ve üzeri politika faizi Türkiye'nin reel faizlerini pozitif bölgeye getirebilir" dedi.

ABD’li yatırım bankası JPMorgan’ın eylül ayı başında yatırımcılara gönderdiği bilgi notunda model portföyüne “TL ağırlık artır” pozisyonu eklediğini açıklamasının ardından Goldman Sachs da müşterilerine gönderdiği raporda TL’ye yatırım yapmalarını tavsiye etti. ABD’li yatırım bankası uzun zaman sonra ilk kez yayınladığı 26 sayfalık “Türkiye yeniden oyuna dahil oluyor” başlıklı raporunda, TL carry trade işlemlerinin uzun yıllar sonra yeniden mümkün olabileceğini öngördü.

Goldman Sachs’ın 10 ekonomistin imzasıyla yayınladığı raporda risklerin devam etmesine rağmen ülkede “önceki yılların aksine pozitif reel faiz stratejisine yönelik söylem ve destek” olduğu belirtilerek, “Yıl sonunda yüzde 40 ve üzeri politika faizi Türkiye’nin reel faizlerini pozitif bölgeye getirebilir” denildi. Düşük faizli bir para birimi ile borçlanıp yüksek faizli bir para birimine yatırım yapmak carry trade olarak adlandırılıyor.

Ekonomi yönetiminin yeniden pozitif reel faiz vermeye yönelik kararlılık gösterdiğine dikkat çekilen raporda, bu sürecin “vadeli (forward) fiyatlamalarda beklenen TL değer kaybının üzerinde getiri sağlamanın mümkün olabileceğini ve dolayısıyla TL’de carry trade’in yeniden mümkün” olabileceğini gösterdiği belirtildi.

Dengesizliklerin arttığı ve yatırımcı ilgisinin azaldığı heterodoks politikalarla geçen uzun bir dönemin ardından Türkiye’nin faizde normalleşmeye doğru hızlanan patikasının, politika faizini yüzde 30’a çıkaran bir diğer büyük artışla devam ettiği kaydedilen raporda, “Merkez Bankası’nın sözlü yönlendirmesinde, parasal sıkılaştırmanın daha da güçlendirileceği belirtilirken, yerli piyasa katılımcılarının kur korumalı mevduatlardan TL mevduatlara geçişinin teşvik edileceğine odaklanıldı” denildi. Raporda, Türkiye’nin politika faizindeki hızlı normalleşmenin TL’de kazancın geri döndüğüne işaret ettiği belirtildi.

Borsada görülen yüzde 50 artış TL’deki değer kaybına paralel

Raporda ayrıca hisse senetleri için de yılbaşından bu yana görülen yüzde 50 artışın TL’deki yüzde 46’lık değer kaybına paralel olduğuna dikkat çekilerek, “MSCI Türkiye’nin 5,8’lik düşük F/K oranıyla, TR derecelendirme iyileştirmeleri hisse senetleri için yükseliş sağlayabilir” ifadelerine yer verildi. MSCI endeksinde yüzde 30,6’lık büyük bir ağırlığa sahip olan para biriminin buradan istikrara kavuşması durumunda ihracatçıların muhtemelen düşük performans göstermesinin muhtemel olduğuna dikkat çekildi.

İhracat yapan şirketlerin yerine bankaların daha iyi performans gösterebileceği belirtilen raporda, “Yatırımcıların, TL’ye olan güvenin geri kazanılması ve TL’nin istikrar kazanması halinde, (ihracatçı rakiplerinin yıllarca gerisinde kaldıktan sonra) daha iyi performans gösterebilecek olan bankaları dikkate alması gerektiğini düşünüyoruz” denildi.

Piyasalar bu haberi beğenir: JP Morgan TL tavsiye etti, ABD'den ekstra SDR sinyali, Şimşek pek mutluPiyasalar bu haberi beğenir: JP Morgan TL tavsiye etti, ABD’den ekstra SDR sinyali, Şimşek pek mutlu

Goldman’ın adımı sosyal medyada ekonomistler tarafından yorumlandı.

Finansal piyasalar uzmanı İris Cibre, X hesabından yaptığı paylaşımda şu yorumu yaptı:

Merkez'in hamlesi işe yaradı: TL cinsi KKM'de faiz yüzde 30'dan 20'ye düştü ama dolar yukarı gittiMerkez’in hamlesi işe yaradı: TL cinsi KKM’de faiz yüzde 30’dan 20’ye düştü ama dolar yukarı gitti

Faizi yüzde 30'a çıkaran Merkez'e tebrik ve teşekkür yağdı: Yetmez ama evet!Faizi yüzde 30’a çıkaran Merkez’e tebrik ve teşekkür yağdı: Yetmez ama evet!

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.