JPMorgan’dan ‘Paranızı dolara yatırmayın’ öngörüsü

Merkez Bankası'nın ABD'de düzenlediği yatırımcı toplantısının önemli aktörlerinden JPMorgan 2024 sonu dolar tahminini 34 TL'den 36 TL'ye yükseltti. Bu da doların TL karşısında yüzde 20 değer kazancıyla TL mevduat getirisinin altında kalması demek.

Ekonomi 12 Ocak 2024
Bu haber 7 ay önce yayınlandı
JPMorgan'a göre dolar TL karşısında bu yıl yüzde 20 değer kazanarak 36 TL'ye çıkacak. Oysa bankalarda yıllık TL mevduat faizi yüzde 50'ye kadar çıkıyor.

ABD’li yatırım bankası JPMorgan dün 30 TL’ye yükselen dolar için 2024 sonu hedefini yüzde 5,88 artırarak 34’ten yaklaşık 36’ya revize etti ve TL için gelişmekte olan para birimleri arasında “Ağırlığını artır” tavsiyesini sürdürdüğünü belirtti. JPMorgan’ın öngörüsüne göre TL dolar karşısında yüzde 20 değer kaybedecek. Bu da yüzde 50’ye yaklaşan yıllık TL mevduat faizi yanında dolara yatırımın cazibesini azaltıyor. 2023 yılında doların TL karşısındaki değer kazancı yüzde 36,6 olmuştu. Eylül ayında yatırımcılara gönderdiği bilgi notunda model portföyüne “TL’de ağırlık artır” pozisyonu ekleyen JPMorgan 23 Kasım’da yayınladığı notta da TL’nin ciddi derecede ucuz olduğunu belirterek bu durumun yıllık yüzde 20 carry getirisi potansiyeli yarattığını açıklamıştı.

JPMorgan müşterilerine gönderdiği notta “Pozitif reel getiriler ve ucuz değerlemeler TL’nin reel olarak değer kazanma potansiyeline işaret ediyor” dedi. Kurum sürecin enflasyonla mücadeleye bağlılığa ve döviz rezervlerinin artış hızına bağlı olduğunu da belirtti. Türkiye’nin devlet tahvilleri için uygun zamanı beklediğini belirten JPMorgan bu tahvillere yönelik şimdilik piyasa ağırlığı tavsiyesini koruduğunu açıkladı.

2023'te dünyada en kötü yılını yaşayan dolar, bizde yüzde 36,6 değer kazandı2023’te dünyada en kötü yılını yaşayan dolar, bizde yüzde 36,6 değer kazandı

Bu yıl için enflasyon tahmini yüzde 42

JPMorgan 2024 sonu için yüzde 42 enflasyon tahmininin Merkez Bankası’nın yüzde 36 tahminlerinden yüksek olduğuna dikkat çekti. Enflasyonun 2025 yılı sonunda yüzde 25,2 olacağını öngören banka “Türkiye devlet tahvillerinin getirilerinin yükselmesini ya da enflasyon risklerinin azalmasını beklemeyi tercih ediyoruz” diyerek bunun yılın ikinci yarısında mümkün olabileceğini ifade etti. Raporda “Kısa vadede bu trend yerel para birimine girişleri engelliyor ve dezenflasyon süreci için zorluk teşkil ediyor. Yatırımcılar için bu değer kaybı vadeli işlemlerde fiyatlananın altında olduğu sürece, ki önümüzdeki aylarda da öyle olacağını düşünüyoruz, TL yine de makul toplam getiri imkanı sunuyor” dendi.

JPMorgan Merkez Bankası’nın ABD’de düzenlediği “Yatırımcı Günleri” katılımcıları arasında öne çıkan yatırım bankaları arasında.

UBS’ten TL tavsiyesi

İsviçreli UBS de TL ile ilgili analizinde orta vadeli risk/prim oranının dolar/TL’de kısa pozisyon için hala uygun göründüğünü belirtti. UBS Gelişen Piyasalar Stratejistleri Nimrod Mevorach, Manik Narain ve Ekonomist Gyorgy Kovacs tarafından hazırlanan raporda 23 Kasım’dan itibaren 3 aylık forward aracılığıyla Dolar/TL ‘de kısa pozisyon tavsiyesi verildi. UBS ekibi dolar/TL’nin forward işlemlere karşı eğilimin orta vadede hâlâ aşağı yönlü olduğunu düşündüklerini belirtti.

Raporda uzun süreli yüksek negatif reel faiz döneminin sona ermesi, zayıflayan iç talep ve altın ithalatına yönelik teşviklerin azalması yoluyla 2024 yılı için 39 milyar dolarlık cari açık projeksiyonu üzerinde aşağı yönlü risk oluşturduğu belirtildi. UBS ekibi aralık ayı öncü ticaret açığının ticari dengesizliklerin yavaş yavaş iyileşmekte olduğunu gösterdiğini finansman tarafında düşük yabancı katılım seviyesinden portföy (ve carry) girişleri için de alan olduğunu belirtti.

Raporda ayrıca geçen yıl temmuz ayında Birleşik Arap Emirlikleri ile imzalanan 50 milyar dolarlık anlaşma nedeniyle “diğer yatırım” girişlerinin önümüzdeki çeyreklerde de devam etmesinin muhtemel olduğu vurgulandı.

 

JPMorgan ucuz TL'nin yarattığı yüzde 20 carry trade getirisini sevdiJPMorgan ucuz TL’nin yarattığı yüzde 20 carry trade getirisini sevdi

Şimşek ABD'ye gitmiyor, Erkan ekonomiyi tek başına anlatacakŞimşek ABD’ye gitmiyor, Erkan ekonomiyi tek başına anlatacak

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.