Yeni bir dönemin başlangıcı mı? Google yapay zeka destekli arama özelliğini ücretli yapacak
Siber güvenlik şirketi Wiz Google'ın şimdiye kadar bir şirkete yaptığı en yüksek teklif olan 23 milyar dolarlık satış anlaşmasından vazgeçti. Şirket, Google'ın içine katılmaktansa kendi büyümesini sürdürmeyi ve sonra halka açılmayı tercih etti.
Google’ın siber güvenlik start-up’ı Wiz’i 23 milyar dolara satın almak için birtakım görüşmeler yaptığına dair haberler geçen hafta medyaya düştü. Bu haberin çok dikkat çekmesinde bir neden Google gibi satın alımlarda ketum davranan bir şirketin siber güvenlik şirketini bu kadar yüksek bir meblağa satın almaya hazır olmasıydı. Ancak teknoloji dünyasında bir hafta uzun süre. Wiz dün çalışanlarına bu büyük teklife rağmen anlaşmanın iptal olduğunu açıkladı. New York Times’ın haberine göre şirket Google’ın bir parçası olmak yerine halka arza hazırlanıyor.
Wiz’in CEO’su Assaf Rappaport halka açılmadan önce bir kez daha bir milyar dolar gelir etme hedefine sahip olduklarını söyledi ve “Aldığımız teklifler bizi gururlandırsa da Wiz’i büyütmeye devam etme yolunu seçtik. Böylesine mütevazı tekliflere hayır demek zordur ama olağanüstü bir ekibimiz varken bu seçimi yapmakta kendime güveniyorum” dedi.
Anlaşma sonuca erdirilseydi Google’ın bulut bilişim bölümü yeni bir ivme kazanacak ve şirketin siber güvenlik alanında uzun zamandır rakibi olan Microsoft’a yetişmesi kolaylaşacaktı. Sayıları giderek artan sayıdaki işletme, bulut uygulamalarını korumak için Wiz’e güveniyor. Siber güvenlik alanındaki şirketlerin sayısının artması önem taşıyor.
CrowdStrike örneği hepimize bilişim sistemlerinin ne kadar hassas olduğunu bir kez daha gösterdi. Ufak bir yazılım güncellemesi günlerce uçuşları felç etti, bankacılık sistemleri durdu, hastane sistemleri çöktü. CrowdStrike bu güncellemeyi Windows işletim sistemine sahip 8,5 milyon cihaza göndermek yerine önce birkaç cihazda test etmiş olsaydı bu sorun yaşanmayabilirdi. Wiz gibi şirketlerin artması siber güvenlik alanında rekabetin artmasına yarayabilir. Bu da şirketlerin çok daha dikkatli hareket etmesine vesile olur.
Google, dört yıllık bir şirkete böylesine yüksek bir meblağ vermek şöyle dursun, hiçbir şirket için bu kadar yüksek bir teklifte bulunmadı şimdiye kadar. Şirketin yaptığı en büyük anlaşma 2012’de Motorola Mobility’yi 12,5 milyon dolara satın almasıydı ki sadece birkaç yıl sonra şirketi zararına satmak zorunda kalmıştı. Bu kez Motorola zamanından çok daha riskli yasal engellerle karşı karşıya olmasına rağmen gözü karartmıştı Google.
ABD’nin düzenleyici kurumları Biden yönetiminde önde gelen şirketlere tekelleşme konusunda savaş açtı. Örneğin yayıncılık devi Penguin Random House’un rakibi Simon &Schuster’i 2,18 milyar dolara, JetBlue’nun da Spirit Airlines’ı 3,8 milyar dolara satın alması engellendi. Amazon da Avrupalı ve ABD’li düzenleyicilerden gelen tepkinin ardından iRobot’u 1,7 milyar dolara satın alma planından vazgeçti. Bununla birlikte Federal Ticaret Komisyonu Microsoft’un video oyun şirketi Activision’u satın almasını engellemek için açtığı davada başarısız oldu.
Google’ın Wiz’i satın alma girişimi biraz önce saydıklarımızdan çok daha büyük bir satın alım. Hükümetin bu işlemi incelemeden geçirmesi bir yıldan fazla sürebilir ve bu da şirketin ivmesini düşürücü bir etki yaratabilir. Hızlı büyüyüşüyle övülen Wiz için bir yıl kaybedemeyeceği bir zaman olacaktır. Şirket bu yılın başlarındaki açıklamasında iki yıl önce 100 milyon dolar olan yıllık gelirinin 350 milyon doların üstüne çıktığını belirtti.
Rappaport, Google’ın şirketi satın alma ihtimaliyle ilgili haberlerin şirkete gösterilen ilgiyi artırdığını belirterek bağımsız bir platform olma konusunda daha da cesaretlendiklerini söyledi.