Gözler faiz kararında, beklenti yüzde 20

Eğer Merkez Bankası şu anda yüzde 17,5 seviyesinde olan politika faizini yüzde 20'nin üzerine çıkarırsa piyasaların ekonomi yönetiminin hanesine yazacağı puanın artı olması beklenirken, sabit bırakılması veya düşük kalması ise ürkek adımların göstergesi olacak.

Ekonomi 24 Ağustos 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı
Yeni ekonomi yönetiminin yarın açıklayacağı faiz kararını piyasalar heyecanla bekliyor.

Piyasalar Merkez Bankası’nın (TCMB) geçen ay beklentilerin altında kalan 900 baz puanlık artışının ardından bugün saat 14:00’te açıklayacağı politika faizi kararını merakla bekliyor. TCMB’nin yeni başkan yardımcıları Osman Cevdet Akçay, Fatih Karahan ve Hatice Karahan’ın da katılacağı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında alınacak faiz kararı yeni yönetime piyasaların bakışında da belirleyici olacak. Eğer PPK şu anda yüzde 17,5 seviyesinde olan politika faizini yüzde 20’nin üzerine çıkarırsa piyasaların ekonomi yönetiminin hanesine yazacağı puanın artı olması beklenirken, sabit bırakılması veya düşük kalması ise ürkek adımların göstergesi olacak.

Reuters anketine katılan 17 ekonomistin tamamı yüzde 17,5 seviyesindeki politika faizinde artış beklerken, tahminler yüzde 18 ila yüzde 20,5 bandında yer alıyor. Anketin medyanı 250 baz puan artış ile yüzde 20 seviyesinde. Ankette sekiz ekonomist 250 baz puan, dört ekonomist 200 baz puan, üç ekonomist 150 baz puan ve birer ekonomist 50 ve 300 baz puan artış bekliyor.

Faiz yüzde 17,5'e çıktı: Düşük faiz artışına 50,7 milyar dolarlık 'sıcak para' makyajıFaiz yüzde 17,5’e çıktı: Düşük faiz artışına 50,7 milyar dolarlık ‘sıcak para’ makyajı

Dolar Kapalıçarşı’da 27,35’in üzerine çıktı

Faiz kararını bekleyen piyasalarda dün dolar kuru ise 27,22 TL ile yeni zirveye yükseldi. Kapalıçarşı’da 27,35, bankalarda ise 27,65 TL’nin üzerine çıktı. Ons altın da yatırımcıların ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell’ın yarın Jackson Hole’da yapacağı konuşmayı beklemesi ve doların yükselişi nedeniyle, daha önceki  kazançları geri verdi. Ons altın 1,900 dolar seviyelerinden işlem görürken gram altın ise 1,665 TL seviyesinden alıcı buldu. Çeyrek altın 2.730 liradan, Cumhuriyet altını 11.040 liradan satıldı.

Uzmanlar Powell’ın yapacağı konuşmanın ABD’de faizlerin görünümüne ışık tutabileceğini değerlendiriyor. ABD ekonomisinin kalıcı şekilde dirençli olduğunun ortaya çıkması sonrası yatırımcılar para politikasının uzun vadede sıkı kalması yönünde pozisyon almış ve bu da tahvil getirileri ve doların yükselmesine neden olmuştu.

Yatırımcılar altın pozisyonlarını azaltmayı düşünmüyor

Bu arada Bloomberg tarafından gerçekleştirilen ankete katılan fon yöneticilerinin tamamı altın pozisyonunu azaltmayı düşünmediklerini söylerken beş tanesi ise artırmayı beklediklerini belirtti. Katılımcıların üçte ikisinden fazlası fiyatların yükseleceğini öngörürken beşi tüm zamanların en yüksek seviyesini beklediklerini belirtti. Öte yandan altın üzerinden pozitif etki yaratabilecek faktörlerden biri olan Fed’in sıkılaştırma döngüsünü ne zaman sonlandıracağı konusunda belirsizlik sürüyor. Küresel merkez bankaları inatçı enflasyonla boğuşmaya devam ederken ABD işgücü piyasası, agresif parasal sıkılaştırma karşısında şaşırtıcı derecede dirençli kalmayı sürdürüyor. Yatırımcıların faizlerin daha uzun süre yüksek kalmasını beklediklerine dair bazı işaretler olsa da swap piyasası hâlâ daha fazla faiz artışı yapılmamasını ve gelecek yıl para politikasında gevşemeye geçilmesini fiyatlıyor.

Kendi faizini arttırmayan Merkez, bankalardan TL'ye yüksek faiz vermesini istiyorKendi faizini arttırmayan Merkez, bankalardan TL’ye yüksek faiz vermesini istiyor

Nass bitti, 'liralaşma' rafa kalktı, faiz geri geldi: Yüzde 15Nass bitti, ‘liralaşma’ rafa kalktı, faiz geri geldi: Yüzde 15

Küresel piyasalarda bu hafta gözler Jackson Hole'de olacakKüresel piyasalarda bu hafta gözler Jackson Hole’de olacak

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.