Güney Koreli implant şirketi 15 milyon dolarlık yatırımla Türkiye’ye geliyor

Sağlık turizminde öne çıkan Türkiye’ye dünyanın ilk 10 diş implantı üreticisi arasında yer alan Güney Koreli MegaGen firması geliyor. Şirket Türkiye'de ilk aşamada 15 milyon dolarlık, beş yıl sonra da 100 milyon dolarlık yatırım yapacak.

Ekonomi 27 Şubat 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
MegaGen Implant CEO'su Kwang Bum Park ‘Yatırım için ABD ve Avrupa mantıklı olabilirdi ancak biz daha fazla gelişime açık olduğu için Türkiye'yi seçtik’ dedi.

Sağlık turizmden yükselen Türkiye uluslararası şirketleri de kendine çekiyor. Nitekim Güney Koreli diş implantı üreticisi MegaGen firması  Türkiye’ye geliyor. Güney Kore dışındaki ilk üretim tesisini Türkiye’de İstanbul’a kurma kararı alan ve çalışmalarını da hızlandıran şirket Türkiye’ye kuracağı fabrikayla ilk aşamada 15 milyon, beş yıl sonra da 100 milyon dolarlık yatırım yapacak. Dünyanın ilk 10 diş implantı üreticisi arasında yer alan MegaGen implant yanında diş hekimi koltuğu, görüntüleme sistemleri ve bu alandaki yazılımları üretiyor. MegaGen dünyada 120’yi aşkın ülkede faaliyette.

‘ABD ve Avrupa yerine Türkiye’yi seçtik’

MegaGen Implant CEO’su Kwang Bum Park şirketin Güney Kore’nin Daegu kentindeki   fabrikasında uzun zamandır yurt dışına açılma planları yaptıklarını belirtti. Park çoğu şirketin yurt dışındaki ilk yatırımları için daha çok ABD ve Avrupa’yı düşündüğünü, ancak kendilerinin geleceğe dair farklı fikirleri olduğunu söyledi. İş yapmak için belirli kararların verilmesi gerektiğini aktaran Park “Yatırım için ABD ve Avrupa mantıklı olabilirdi ancak biz daha fazla gelişime açık olduğu için Türkiye’yi seçtik” dedi.

Şirket İstanbul’daki fabrikaya da Kore’deki gibi robotik sistem kuracak.

‘Made in Türkiye’ etiketiyle Avrupa’ya satacak

Park Kore’de robotik sistemlerle akıllı üretim yapan bir firma olduklarını, İstanbul’daki fabrikaya da Kore’deki gibi robotik sistem kuracaklarını belirtti. Türkiye’deki üretimleriyle farklı ülkelere ve Avrupa’ya da yönelmeyi düşündüklerini vurgulayan Park “Türkiye’de üretimi sağlayıp ‘Made in Türkiye’ etiketiyle ürünlerimizi Avrupa’ya göndermek gibi bir hayalimiz var. Türkiye, medikal turizmde oldukça meşhur bir ülke olduğu için Avrupa ve yurt dışından birçok hasta geliyor, bu hastalarla da ürünlerimizi duyurabileceğimizi düşünüyoruz” diye konuştu. Park Türkiye’de ilk olarak bir üretim bandıyla yatırıma başlayacakları bilgisini verdi:
“Türkiye’ye ilk aşamada 15 milyon dolarlık başlangıç yatırımı yapacağız. İlerleyen dönemde yatırımın karşılığı alındıkça daha fazla yatırım yapıp iş büyütülecek. Bu üretim bandında sonuçlar alındıkça büyümek istiyoruz. Türk devletinin desteklerinden faydalanarak daha büyük bina kurup, üretim bandını çoğaltıp her şeyi daha çok büyütmek hayalimiz. Çok daha büyük bir fabrika için 5 sene gibi bir sürenin ardından daha büyük yatırımlar yapmayı planlıyoruz. O zaman muhtemelen 100 milyon doların üzerinde yatırım yapılacaktır. Bu üretim tesisimizde dünyanın farklı yerlerinden gelecek diş hekimlerine eğitimler de verilecek.”

Park ‘Türkiye’de üretimi sağlayıp ‘Made in Türkiye’ etiketiyle ürünlerimizi Avrupa’ya göndermek gibi bir hayalimiz var’ dedi.

‘İhracata da başlayacağız’

Türkiye’den İran, Birleşik Arap Emirlikleri ve Afrika ülkelerine de yönelme planları olduğunu bildiren Park beş yıllık üretim planının yarısında gelindiğinde ihracata başlamayı hedeflediklerini anlattı. Park kendisinin de diş hekimi olduğuna ve şirketi diş hekimleriyle kurduklarına dikkat çekerek hekimlerin ihtiyacını bilerek bu doğrultuda en doğru ürünleri ürettiklerini söyledi. İmplantın ardından diğer ürünlerinin de Türkiye’de üretimini sağlayıp “Made in Türkiye” etiketiyle dünyaya tanıtabileceklerini dile getiren Park “Türkiye, iş bağlantısı kurmak için çok önemli bir ülke. Asya şirketlerinin bağlantı kurma eksikliği var. Türkiye üzerinden bağlantı kurup beraber başka yerlerde iş yapmak da istiyoruz. Biz Türkiye’deki şirketlere rakip olarak gelmek istemiyoruz. Biz teknik bilgi ve birikimimizi paylaşıp ülkedeki kalite ve standartların artırılmasına katkı sağlayabiliriz. Türkiye’deki ürün kalitemiz de Güney Kore’deki ile aynı olacak. Beraber güzel sonuçlar alabiliriz” dedi.
Park vergi gibi devletle ilişkilere ve çalışanlara karşı sorumluluk gibi konulara çok önem verdiklerini belirterek Türkiye’deki yatırımlarını tamamlamaları için bazı izin ve işlem süreçlerinin hızlandırılmasını talep etti.

‘Daha fazla Güney Kore şirketi gelecek’

Şimdiden MegaGen’in yatırımını izleyerek Türkiye’ye yatırım planı yapan Güney Koreli firmalar olduğuna işaret eden Park “Daha fazla Güney Kore şirketinin Türkiye’ye gelip yatırım yapıp büyüyeceğini düşünüyorum. Türkiye’ye şu anda yapılan yatırımlar da sürekli büyüyor. Bizim ardımızdan global ve Güney Koreli yatırımcıların Türkiye’ye geleceklerini düşünüyorum” dedi. Park dental pazarda dünyada sekizinci sırada yer aldıklarını, 2030’a kadar hedeflerinin üçüncü sıraya yükselmek olduğunu vurguladı. Sadece implant alanında değil dental ve sağlık alanında da daha fazla inovasyon yapıp, yapay zeka kullanılan dijital ürünler oluşturup farklı alanlara yönelmek istediklerini dile getiren Park bu alanda AR-GE’ye de çok önem verdiklerini söyledi.

Türk Şehitliği’ni ziyaret etti

Türkiye’nin Kore Savaşı’nda Güney Kore’ye yardım eden ülkelerden biri olduğunu anımsatan Park “Türkiye’den ‘kardeş ülke’ olarak bahsediyoruz. İki ülke halkları birbirine çok yardımcı oluyor. Fiziksel olarak Japonya ve Çin bize yakın ama duygusal olarak Türkiye’yi kendimize daha fazla yakın hissediyoruz” diye konuştu. Park ile MegaGen Türkiye CEO’su Cem Dergin ve diğer şirket yöneticileri basın mensuplarıyla yaptıkları görüşmenin ardından Güney Kore’nin Busan kentinde yer alan BM Anıtsal Mezarlığı’ndaki Türk Şehitliği’ni ziyaret etti. Şehitlik anıtına çiçek bırakan Park ve Dergin saygı duruşunda da bulundu.

Park, Güney Kore’nin Busan kentinde yer alan BM Anıtsal Mezarlığı’ndaki Türk Şehitliği’ni ziyaret etti.

 

Sağlık turizmi için 3 ayda 302 bin kişi Türkiye'ye geldiSağlık turizmi için 3 ayda 302 bin kişi Türkiye’ye geldi

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.