Borsa furyasının geldiği seviye: Her 20 kişiden 1’i Ebebek hissesi aldı

Halka arzlara büyük talep çılgınlığı sürüyor. Dün borsada işlem görmeye başlayan Ebebek’in halka arzından 3 milyon 800 bin kişi hisse aldı. Böylece Türkiye'deki her yetişkin 20 kişiden 1’i Ebebek hissedarı oldu. Talebin yüksekliği nedeniyle kişi başına ancak 200 liralık hisse verilebildi.

Ekonomi 8 Eylül 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Bugün gong çalan ebebek'in halka arz toplam tahsisat tutarına 7,7 katı talep geldi. Böylece şirketin halka arz büyüklüğü 1 milyar 860 milyon TL oldu.

Son zamanlarda tavan tavana giden halka arzlar Türkiye’de yeni bir yatırım çılgınlığına dönüştü. Bir hafta önce Borsa İstanbul’a gelen gayrimenkul şirketi Kuzu Grup’un halka arzına 2 milyon 114 bin 922 kişi katılırken, dün itibarıyla borsada işlem görmeye başlayan bebek-çocuk ürünleri perakende markası Ebebek’e gelen talep ise 3 milyon 800 bine çıktı. Böylece yaklaşık 18 yaş üzerindeki her 20 kişiden 1’nin hisseye yatırım yaptığı dikkat çekti.

Doç. Öztürk'ten uyarı: Halka arzda tavan tavan giden hissenin düşüşü de çok hızlı olurDoç. Öztürk’ten uyarı: Halka arzda tavan tavan giden hissenin düşüşü de çok hızlı olur

İlk günde tavan yaptı

Türkiye’de 64 ilde 221 mağazası ve dijital kanallarıyla hizmet veren Ebebek, dün yapılan gong töreninin ardından borsada işlem görmeye başladı. Bir lotun arz fiyatının 46.50 TL olduğu şirket, halka arz olur olmaz tavan yaparak gün içinde 51.150 TL rakamını yakaladı.

Borsa İstanbul aileleri uyardı: Finansal okuryazarlıklarınızı arttırın

Törende konuşan Borsa İstanbul Genel Müdürü Korkmaz Ergun, kurulduğu günden bu yana bebeklerin ve annelerin ihtiyaçlarını karşılayan Ebebek’in yaygın mağaza ağı ve online satış kanalıyla geniş bir kitleye ulaşma başarısı gösterdiğini söyledi. Ebebek’in mağazalaşma, online kanal ve diğer yatırımları için finansmanı sermaye piyasalarından sağlamayı tercih ettiğinin altını çizen Ergun, “Geleceğimiz olan çocuklarımız için, Ebebek her daim ailelerin yanında yer almıştır. Çocuklarının gelecekleri için Borsa İstanbul’a yatırım yapan ailelere tavsiyemiz, finansal okuryazarlıklarınızı arttırın, lütfen sosyal medyaya itibar etmeyin, lütfen aracı kurumlarınızın yatırım danışmanlarının tavsiyelerini dinleyin, aracı kurumlarınızın uzmanlarının araştırma raporlarını okuyun” dedi. Ebebek’in, toplam 1,8 milyar TL halka arz büyüklüğüne ve 3,8 milyon yatırımcıya ulaşan başarılı bir halka arz gerçekleştirdiğini kaydeden Ergun, “Şirketimizi çok hayırlı bir yola çıktıkları için bir kez daha tebrik ediyorum. Halka arzın başarıyla sonuçlanması için emek harcayan herkese, tüm şirket çalışanlarına, aracı kuruma teşekkür ediyorum. Ebebek’e borsamız ailesine hoş geldiniz diyor, sermaye piyasalarımıza hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.

7.7 katlık talep geldi

Ebebek Grup CEO’su Halil Erdoğmuş da, gong töreninde yaptığı konuşmasında halka arzdan sağladıkları finansmanla sürdürülebilir bir büyüme hedeflediklerini paylaştı. 23 yıldır devam eden başarılı büyüme, sektör deneyimi, güçlü marka değeri ve özenli müşteri hizmetleri ile sektördeki öncü konumlarını kanıtladıklarını ifade eden Erdoğmuş, “Ebebek olarak halka açılmayla bu güçlü temeli daha da genişletmeyi, yeni pazarlara girişi hızlandırmayı ve yatırımcılarımıza uzun vadede ciddi bir değer katma potansiyelini hedeflemiştik. Yatırımcılarımızın bize gösterdiği ilgi ile bu hedefe bir adım daha yaklaşmış olmaktan çok mutluyuz. Ünlü Menkul konsorsiyum liderliğinde gerçekleşen halka arzımıza toplam tahsisat tutarımızın 7,7 katı talep geldi. Halka arz büyüklüğümüz 1 milyar 860 milyon TL oldu” dedi

Yabancılar 465 milyon TL’lik alım yaptı

Halka arzımıza toplamda 3 milyon 917 bin 194 başvuru yapıldığını ve bunların 3 milyon 804 bin 835’ine dağıtım gerçekleştiğini söyleyen Erdoğmuş, “Yabancı kurumsal yatırımcılar da 465 milyon TL’lik satışla halka arzımızdan yüzde 25 oranında pay aldı” bilgisini verdi. “Halka arzla 23 yıldır bir şekilde hayatlarına dokunduğumuz ebeveynlerimizle ilk alışverişlerini yaptıkları andan itibaren aramızda özel bir güven bağının oluştuğunu söyleyebiliriz” diyen Erdoğmuş, “Bu bağın bugün rekor halka arz katılımıyla yeni bir seviyeye ulaşmış olması aramızdaki duygusal bağın aslında eşsiz bir yansıması. Hep birlikte yazdığımız bu başarı hikayesi, çok daha fazlasını müjdeliyor. Artık Türkiye nüfusunun yüzde 4,52’si bizim ortağımız yani her 20 kişiden biri. Onlardan da aldığımız güçle çok daha sağlam çok daha hızlı adımlar atmaya devam edeceğiz” yorumunu yaptı.

Gelirin yüzde 55’i mağazalaşma ve online kanallara gidecek

Halka arzla birlikte, Türkiye’de yazdıkları başarı hikâyesinin küresel arenada daha fazla duyulmasını sağlamak için çok daha güçlü adımlar atacaklarının altını çizen Erdoğmuş, sözlerini şöyle sürdürdü: “Halka arzdan elde edeceğimiz fonun yüzde 55’ini yurt içi ve yurt dışı mağazalaşma ve online kanal yatırımlarına ayıracağız. İngiltere’de online satış operasyonlarımıza zaten başlamış durumdayız ve önümüzdeki dönemde hem kıta Avrupası’nda hem de Ortadoğu’da yeni pazarlara giriş yapmayı hedefliyoruz. Bu sayede Ebebek’in daha geniş kitlelere ulaşmasını ve markamızın global ölçekte bilinirliğinin artmasını sağlayacağız ve yatırımcılarımıza uzun vadede ciddi bir değer katma potansiyeli sunacağız.”

Halka arz geliriyle yenilenebilir enerjiye de yatırım yapacak

Sürdürülebilirliğe verdikleri önemin bir göstergesi olarak halka arzdan elde edilecek fonun yaklaşık yüzde 10’unu yenilenebilir enerji yatırımlarına, özellikle güneş enerjisi projelerine ayıracaklarını açıklayan Erdoğmuş, “Böylece enerji giderlerimizi önemli ölçüde düşürmüş ve dolayısıyla operasyonel verimliliğimizi daha da artırmış olacağız. Söz konusu fonun kalan yüzde 35’ini de net işletme sermayesi finansmanı için kullanmayı planlıyoruz. Bu kaynak, işimizin sürekliliği ve finansal sağlamlığının korunması için kritik öneme sahip. Bu stratejimiz ile yatırımcılarımıza iş modelimizin sürdürülebilirliği ve uzun vadeli büyüme potansiyeli hakkında güven vermeyi hedefliyoruz. Halka arzdan elde edeceğimiz fonun dikkatli ve stratejik bir şekilde kullanılması, şirketimizin sürdürülebilir büyümesini sağlarken, aynı zamanda yatırımcılarımıza olumlu yansıyacak ve değer katacaktır” dedi.

Yatırım bankacısı Attila Köksal da Twitter’da yaptığı paylaşımla İngiliz gazetesi Financial Times’ta Ebebek hakkında çıkan haber sonrası, yabancı fonların şirkete olan ilgisine dikkat çekti.

Halka arz çılgınlığı: Şirket çalışanları kumbara kurup borsaya giriyorHalka arz çılgınlığı: Şirket çalışanları kumbara kurup borsaya giriyor

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.