Hindistan’da fiyatı yüzde 450 artan domates, hamburgerlerden çıktı.

Domates fiyatlarının yüzde 450 artmasıyla McDonald’s’ın ardından Burger King’de domatesi söz konusu artış yüzünden hamburgerlerinden çıkarttı. Arz-talep dengesinin karşılanmaması ve olumsuz hava koşulları nedeniyle kilosu 2-3 rupiye kadar düşen domatesleri, çiftçiler yollara dökmüştü.

Ekonomi 18 Ağustos 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı
Hindistan'da bir zamanlar 2-3 rupiye satılan domates, yüzde 450 zamlandı. Hükümet bu artışlara "geçici sorun" dedi. Zincir restoranlar ise menülerinden domatesi çıkarmak zorunda kaldı.

Hindistan’da “Domateslerin tatile ihtiyacı var” diyerek menülerinden domatesi çıkartmak zorunda kalan Burger King, McDonald’s ve Subway’ın ardından bu kararı aldı. Domateslerin neden burgerlerden çıktığını merak eden müşterilere Burger King, domateslerin yakında geri döneceğini söyledi ve anlayışları için teşekkür etti.

Hindistan’da olumsuz hava koşulları ve yaşanan seller nedeniyle domates fiyatlarının arttığı söylense de domatese olan talebin artmasının etkili olduğu düşünülüyor. Önceden kilosu 2-3 (65-95 kuruş) rupiye satılan hatta bu fiyatlar nedeniyle kasalarla yollara dökülen domatesin fiyatı 200 rupilere (65 TL.) kadar çıktı. Böylelikle domates, akaryakıttan bile daha yüksek fiyata satılıyor.

Goldman Sachs: Hindistan ekonomisi 2075'te ABD'yi geçecekGoldman Sachs: Hindistan ekonomisi 2075’te ABD’yi geçecek

Domates, 2’den 200’e çıkarken hükümet ‘geçici sorun’ dedi

Hindistan’da artan fiyatlar hakkında ‘geçici sorun’ diyen hükümet önümüzdeki aylarda bu sorunun biteceğini öngörüyor. Uzmanlar ise bunun kısa sürede hallolacağından şüpheli. Hava koşullarının mahsullere zarar verdiğini belirten uzmanlar, tezgahtaki durumun arz-talep arasındaki uyumsuzluğu da körüklediği düşüncesinde.

Ekonomistler ise enflasyonun artacağı endişesinde. Ürünlerdeki bu denli artışın, nisan ve mayıs ayında yüzde 4-5 olarak ölçülen tüketici enflasyonun temmuzla eylül arasında yüzde 5,5’e yükselebileceğini öngörüyor.

Çiftlik ekonomisti Ashok Gulati, domates fiyatlarındaki artışın kötü hava koşullarıyla ilişkilendiriyor. Gulati, ülkenin kuzeybatısındaki aşırı yağışların arz üzerinde daha fazla baskı oluşturacağı düşüncesinde.

Tarımsal Ürün Piyasası Komitesi (APMC) Üyesi Anil Malhotra ise domates fiyatlarının her yıl muson yağmurları ile zaten arttığını fakat fiyatları hiç bu kadar yüksek görmediğini söyledi. Hükümet, tedarik krizinde yaşanan sorunları çözmek için Nepal’den domates ithalatına başladı. Domatesleri daha ucuza dağıtmak için bazı bölgelerde sokaklara otobüsler bile yerleştirildi. Halk bu otobüslerden domates almak için uzun kuyruklar oluşturdu.

Pirinç fiyatlarındaki soluksuz yükseliş korkutuyorPirinç fiyatlarındaki soluksuz yükseliş korkutuyor

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.