Bankaların enflasyon muhasebesine geçme talebi reddedildi
İTO Başkanı Şekib Avdagiç 'Yatırım yapmış ancak satış geliri henüz oluşmamış bir şirkete vergi tahakkuk ettirilmesi vergide adalete uymaz. Satış geliri olmayan, yatırıma konu fatura kesmemiş firma başkaca geliri yoksa vergiyi neyle ödeyecek' dedi.
Ağustos sonu itibarıyla yürürlüğe girecek olan enflasyon muhasebesi uygulamasının yatırımlarla ilgili bazı hükümleri hem tüccarların hem de sanayicilerin tepkisini çekiyor. Türkiye’deki işletmelerin yaklaşık yüzde 40’ının üyesi olduğu İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, 2024 yılı ikinci dönem enflasyon muhasebesinin firmaları olumsuz etkilediğini belirterek, “Devam eden yatırımlar için enflasyon muhasebesi yapılarak vergi doğuyor. Bu, işletmeleri finansal açıdan zora sokacak bir durum. Şirketlerin başkaca gelirleri yoksa, yapılan yatırımdan kaynaklanan ve enflasyon muhasebesi sonucu oluşacak verginin doğmaması gerekir. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın bir tebliğ ile bu konuya açıklık getirmesi isabetli olacaktır” dedi. Avdagiç, Ekonomi gazetesine yaptığı açıklamada kamuoyunda enflasyon muhasebesi olarak bilinen enflasyon düzeltmesi sisteminin vergi matrahını gerçeklikten uzaklaştıran şekilde artırmayacak ve ilave vergi etkisi olmayacak şekilde düzenlenmesini istedi.
Avdagiç, “Yatırım yapmış ve satış geliri henüz oluşmayan bir şirketten vergi tahakkuk ettirilmesi vergide adalete uymaz. Satış geliri olmayan, yatırıma konu fatura kesmemiş firma başkaca geliri yoksa vergiyi neyle ödeyecek” diye sordu. Avdagiç, bir örnek vererek, 100 milyon liralık makina ve teçhizata sahip bir firmanın tek bir tane fatura kesmemiş olsa bile düzeltme farkı ile bu duran varlık için yaklaşık 5 milyon lira vergi ödeyeceğini belirtti. Enflasyon düzeltmesinin KOBİ’leri ‘faaliyetten doğmayan kâr’ üzerinden bir vergi yüküyle karşı karşıya bıraktığını söyleyen Avdagiç özellikle istihdam ve katma değer üretecek işletmelerin kapsam dışında tutulmasının çok önemli olduğunu vurguladı.
İstanbul Sanayi Odası Başkanı (İSO) Erdal Bahçıvan da yaptığı yazılı açıklamada ağustos ayı içinde yayınlanan bir kararla bu ay uygulanması istenen enflasyon muhasebesinin özellikle reel sektör ve sanayici açısından haksız bir vergi oluşturacağının net bir şekilde görüldüğünü söyledi. Bahçıvan “ ülkesine ve ülkesinin geleceğine güvenip, karşılığı bu boyutuyla ancak orta ve uzun vadede alınacak olan yatırımların bir gelir ve kazanca ulaşmadan, adeta bir varlık değerlendirmesi vergisi altında enflasyon muhasebesinin uygulanacak olmasının, vergi prensipleri ile uyuşmadığını düşünüyorum.” dedi.
Enflasyon düzeltmesinin KOBİ’lerin hem vergisel hem de muhasebe süreçlerini yönetilebilir olmaktan çıkardığını ifade eden İTO Başkanı Şekib Avdagiç, “KOBİ’lerin, gelirleri yerine ‘yatırımlarından’ vergi verir hale gelmeleri önlenmelidir” diye konuştu. Avdagiç, firmaların bu ay verecekleri geçici vergi beyannamelerindeki enflasyon düzeltme farklarının vergisel sonuç doğuracak şekilde uygulanmasının özellikle KOBİ’leri çok zorlayacağını vurguladı.
Geçici vergi dönemlerinde enflasyon düzeltmesinin yapılmamasının ve bilanço verilmemesinin İTO üyesi yüzbinlerce KOBİ’yi rahatlatacağını ifade eden Avdagiç şunları söyledi:
“Düzenleme yılda bir kere yapılmalı ve vergi etkisi olmamalı. İlave vergi ve içinden çıkılmaz iş yükünü artırıp şirketler ve özellikle KOBİ’ler çaresiz bırakmamalı. Elbette ki konu tek başına bu uygulamanın yıl sonuna ertelenmesi de değil. En önemlisi; yatırım yapmış ve yatırım konusuyla ilgili satış geliri henüz oluşmayan bir şirkete vergi tahakkuk edilmesi gibi bir takım sıkıntılı konuların da kalıcı olarak bertaraf edilmesi şarttır. Aksi halde söz konusu yatırımlara hem büyük zarar gelebilir hem de sırf enflasyon düzeltmesi vergisinden dolayı, yeni yatırım yapacak olan şirketler söz konusu yatırımlarını askıya alabilirler.”