11 bin sterlinlik fatura istifa getirdi: İskoçya Sağlık Bakanı görevini bıraktı

İskoçya Sağlık Bakanı çocuklarının kurbanı oldu. Meclisin kendisine tahsis ettiği tabletin oğullarının futbol maçlarını izlemek için kullandığı 11 bin sterlinlik fatura sonrası ortaya çıkan Bakan Matheson istifa etti.

Dünya 10 Şubat 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı

İskoçya’da Michael Matheson, parlamentodaki tabletine gelen 11 bin sterlinlik fatura ile ilgili rapor öncesinde İskoçya Sağlık Bakanlığı görevinden istifa etti. Matheson, faturayla ilgili tartışmanın dikkat dağıtıcı bir hal almasını istemediği için istifa ettiğini söyledi.

Kamu ödeneğinden ödenen iPad masrafları, 2022 yılının sonlarında Fas’a yapılan bir aile gezisi sırasında ortaya çıkmıştı. Mecliste görüşülen tasarının ayrıntıları ilk kez kamuoyuna açıklandığında Matheson, cihazın yalnızca parlamento çalışmaları için kullanıldığını söyledi. Ancak daha sonra oğullarının futbol maçlarını izleyebilmek için iPad’in internetini kullandıklarını itiraf etti. İskoç bakan o zamandan bu yana faturanın tamamını geri ödedi ve özür diledi.

İstifası Matheson’un uygunsuz bir harcamada bulunup bulunmadığını inceleyen İskoçya parlamentosunun soruşturma sonuçlarının açıklanmasından önce geldi. İskoçya Başbakanı Hamza Yusuf da bakanın istifasının ardından Neil Gray’i yeni Sağlık Bakanı olarak atadı.

Gray geçen yıl Yusuf’uın İskoçya Ulusal Partisi (SNP) kampanyasına liderlik etmiş ve hükümetin ekonomi, çalışma ve enerji sekreterliği görevini yürütmüştü.

Başbakan Yusuf’a mektup: Hükümetin yararına olacak

Matheson, Başbakan Humza Yusuf’a gönderdiği istifa mektubunda kurumun raporunun hâlâ kendisine ulaşmadığını söyledi ve şöyle dedi:

“Ancak bu durumun dikkat dağıtıcı bir unsur haline gelmemesini sağlamak için istifa etmem hem benim hem de hükümetin yararına olacaktır.”

iPad faturasına ilişkin haberler Kasım ayında ilk kez ortaya çıktığında Yusuf başlangıçta bunu “meşru bir harcama” olarak nitelendirmişti. Matheson’un oğullarının da bu işe karıştığını itiraf etmesinin ardından Başbakan, kendisini görevden alma çağrılarına direnmişti.

İstifayı “üzüntüyle” karşıladığını ve kabul ettiğini söyleyen Başbakan Yusuf “İskoç meclisi internet ücretinizi gözden geçirip bir sonuca ulaşırken aldığınız karara saygı duyuyorum. Bu nedenle hükümetin gündeminde dikkat dağıtıcı bir unsur haline gelmeden istifa etmenizin en iyisi olduğu konusunda size katılıyorum” dedi.

Matheson’u neden aylar önce görevden almadığına ilişkin sorusunu yanıtlayan Başbakan “Şu an yapmam gereken bir görev değişikliği var” diyerek basın mensuplarını geçiştirdi.

Hükümette 12 yılı aşkın bir süredir görev yapan Matheson’un perşembe günü alkollü içeceklerin asgari birim fiyatlandırmasında yapılacak değişikliklerle ilgili olarak parlamentoya bir açıklama yapması bekleniyordu.

Michael Matheson iPad faturası hakkında ne dedi?

Kasım ayında eşi ve iki oğluyla birlikte Fas’a yaptığı tatilin ardından Matheson’un iPad’ine 11 bin sterlinlik (yaklaşık 427 bin Türk Lirası) bir fatura yansıtıldığı ortaya çıktı. Matheson Mart ayında parlamentoyla 3 bin sterlini kendi ofis harcamalarından ödeme, geri kalanını da parlamentonun ödemesi konusunda anlaştı.

Parlamento Matheson’un cihazın sadece seçim bölgesindeki işler için kullanıldığına dair güvence verdiğini söyledi. Olay ilk haber olduğunda Matheson parayı geri ödemeyi kabul etmişti. İki hafta sonra parlamentoya yaptığı açıklamada, iPad’in oğulları tarafından futbol izleyebilmek için kablosuz bağlantı sağlayıcı olarak kullanıldığını kabul etti.

İstifa çağrılarına bir süre direnen Matheson, cihazı başka birinin kullandığına dair inkarının ailesini korumaya yönelik bir girişim olduğunu söyledi.

İskoçya başbakanının Erdoğan ile görüşmesi İngiltere'yi karıştırdıİskoçya başbakanının Erdoğan ile görüşmesi İngiltere’yi karıştırdı

Gazze'de mahsur kalan akrabaları için feryat etmişti: İskoçya Başbakanı iyi haberi aldıGazze’de mahsur kalan akrabaları için feryat etmişti: İskoçya Başbakanı iyi haberi aldı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.