İBB’den ‘yabancıya konut satışı askıya alınsın’ önerisi geldi

İBB Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Buğra Gökce, "Türkiye genelinde belli bir süre yabancılara konut satışının askıya alınması konut piyasasının dengelenmesi için olumlu olacaktır” önerisinde bulundu.

Ekonomi 26 Kasım 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı
Dr. Gökce  X hesabından yaptığı paylaşımda özellikle üç büyük şehirde yabancılara yönelik konut satışı nedeniyle fiyatların önemli oranda arttığını belirtti.

Türkiye’de son yıllarda inşa edilen konut sayısında artışa rağmen fiyatlardaki olağanüstü yükseliş nedeniyle kendi konutunda oturanların oranında düşüş görülüyor. 2012’da her 100 kişiden yaklaşık 61 kişi ev sahibiyken, bu oran 2022’de yaklaşık 57 kişiye geriledi. İnşaat maliyetlerindeki artış nedeniyle ev sahipliği oranının özellikle büyük şehirlerde bu yıl daha da gerilemesi bekleniyor. Bu düşüşte son dönemde yabancı alımlarının ve fiyatların  biraz azalmasına rağmen son yıllarda yükseliş trendi izlemesi etkili oldu.

Konutta ‘kritik bölgeye' girildi, kredili satışlar çöktüKonutta ‘kritik bölgeye’ girildi, kredili satışlar çöktü

İstanbul Büyükşehir Belediyesi  Genel Sekreter Yardımcısı ve şehir planlamacısı Dr. Buğra Gökce, sorunun çözümü için Türkiye genelinde belli bir süre yabancılara konut satışının askıya alınmasının konut piyasasının dengelenmesi için olumlu olacağını söylüyor. Dr. Gökce  X hesabından yaptığı paylaşımda özellikle üç büyük şehirde yabancılara yönelik konut satışı nedeniyle fiyatların önemli oranda arttığını belirterek şu görüşleri dile geçirdi:

‘İstanbul’da 450-750 bin arasında boş konut var’

Gökce, yabancılara konut satışının bir yandan konut piyasasını fiyat açısından dengesizleştirirken, diğer yandan kullanılmayan, atıl duran konut sorununu da derinleştirdiğini vurguladı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi  Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Gökce’ye göre İstanbul’da tahminlere göre 450 ile 750 bin arasında boş konut var ve bu konutların atıl durması da kiralık konut arzını azaltarak konut piyasasını etkiliyor.

Yabancıya konut satışında bir kısıtlama daha: 200 bin dolara çıkarıldıYabancıya konut satışında bir kısıtlama daha: 200 bin dolara çıkarıldı

‘Kanada yabancıya satışı 2 yıllığına askıya aldı’

Yabancılara konut satışının bir çok gelişmiş demokraside de tartışıldığına dikkat çeken Gökce şu önerilerde bulundu:

““Kanada bu yılın başında yabancılara konut satışını 2 yıllığına askıya aldı. Yeni Zelanda 2017’de yabancıların mevcut evleri satın almasını yasakladı. Bu tür önlemler daha önce Hong Kong ve Avustralya gibi yerlerde uygulanmış ve konut fiyatlarının belli bir oranda düşmesine neden olmuştu. Türkiye genelinde belli bir süre yabancılara konut satışının askıya alınması konut piyasasının dengelenmesi için olumlu olacaktır.

Bugün özellikle üç büyük şehrimizde ve yurt genelinde yaşadığımız konut krizini çözmek için konut hakkını koruyan, bütüncül, çeşitli tiplerde sosyal konut üretim ve arzını da kapsayan adımlar atılmasına ihtiyaç var.”

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.