İğneden ipliğe zam gelince İTO’nun enflasyonu da yeni yıla hızlı girdi

İTO'ya göre yeni yılın ilk ayında tüketici fiyatları 2023 Aralık ayına göre yüzde 6,72; toptan eşya fiyatları ise yüzde 4,69 arttı. Ocak itibariyle yıllık tüketici enflasyonunda ılımlı, toptan eşyada ise baz etkisiyle yüksek oranlı düşüş görüldü.

Ekonomi 1 Şubat 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Ocak ayında maaşlara gelen zammın daha ceplere girmeden ürünlerin fiyatlarının artması enflasyonu yükseltti.

Ocak ayı enflasyon bakımından Hazine ve Maliye Bakanı Bakanı Mehmet Şimşek’in dediği gibi ‘istisnai bir ay” olduğunu kanıtladı. Asgari ücrete ve maaşlara gelen zam daha ceplere girmeden iğneden ipliğe hemen hemen her ürünün fiyatının arttığı ocak ayında İstanbul’da perakende fiyat hareketlerinin göstergesi olan İTO (İstanbul Ticaret Odası) İstanbul Ücretliler Geçinme İndeksi bir önceki aya göre yüzde 6,72 oranında arttı. Geçen yılın aralık ayında endeks bir önceki aya göre 3,52 oranında artmıştı.

Ocak ayı enflasyonunda yüzde 9 korkusuOcak ayı enflasyonunda yüzde 9 korkusu

Toptan fiyat hareketlerini yansıtan Toptan Eşya Fiyatları indeksi ise Ocak ayında yüzde 4,69 oranında arttı. İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) 1995 bazlı Ücretliler Geçinme İndeksi’nde ocak ayında yıllık artış yüzde 76,17; Toptan Eşya Fiyatları İndeksinde ise yüzde 61,48 oldu. İTO’nun verileri yıllık bazda tüketici fiyatlarında ılımlı, toptan eşya fiyatlarında ise baz etkisiyle yüksek oranlı bir düşüş olduğunu gösteriyor.

En yüksek artış hangi grupta?

Ocak 2024’te perakende fiyatlarda bir önceki aya göre özellikle sağlık ve kişisel bakım harcamalarıyla ulaştırma ve haberleşme harcamalarında çok yüksek oranlı artış görülüyor. Yeni yılın ilk ayında sağlık ve kişisel bakım harcamaları bir önceki aya göre yüzde 25,00; ulaştırma ve haberleşme harcamaları ise bir önceki aya göre yüzde 20,67 oranında arttı. Diğer harcamalar grubunda yüzde 8,94; konut harcamalarında yüzde 7,58; gıda harcamalarında yüzde 5,51; ev eşyası harcamalarında yüzde 4,49; kültür eğitim ve eğlence harcamalarında yüzde 2,81 artış, giyim harcamaları grubunda ise yüzde 3,87 düşüş oldu.

TÜİK merak etti, araştırdı: Vatandaşın ‘hissettiği’ enflasyon TÜİK’inkinin iki misliymişTÜİK merak etti, araştırdı: Vatandaşın ‘hissettiği’ enflasyon TÜİK’inkinin iki misliymiş

Ocak 2024’te toptan fiyatlarda bir önceki aya göre inşaat malzemeleri grubunda yüzde 13,22; kimyevi maddeler grubunda yüzde 11,16; gıda maddeleri grubunda yüzde 6,97; yakacak ve enerji maddeleri grubunda yüzde 4,12; işlenmemiş maddeler grubunda yüzde 1,90 artış olurken madenler grubunda yüzde 4,52 düşüş görüldü. Mensucat grubunda ise fiyat değişimi gözlemlenmedi.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.