İhracatçıya ana pazarlardan iyi haberler gelmeye devam ediyor

Türkiye imalat sektörünün ana ihracat pazarlarındaki faaliyet koşullarını ölçen İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi’ beş aydır yükseliyor. Nisanda 52,3 olan endeks mayısta yüzde 0.9 artarak 52,8’e çıktı.

Ekonomi 10 Haziran 2024
Bu haber 3 hafta önce yayınlandı
Mayısta en büyük 10 ihracat pazarı içerisinde iktisadi faaliyetin azaldığı tek ülke Fransa oldu.

Ocak ayında Türkiye’nin ihracat pazarlarında başlayan iyileşme hızlanarak sürerken mayısta son bir yılın en yüksek oranı yakalandı.  Mayısta birçok ihracat pazarında talep koşulları daha da güçlenirken zayıflık genel olarak birkaç Orta Avrupa ekonomisiyle sınırlı kaldı. Türkiye imalat sektörünün ana ihracat pazarlarındaki faaliyet koşullarını ölçen İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi’nin Mayıs 2024 dönemi sonuçları açıklandı. İSO verilerine göre nisanda 52,3 olan İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi mayısta yüzde 0.9 artarak 52,8’e yükseldi. Endeksin 50,0 eşik düzeyinin üzerinde ölçülmesi ihracat ikliminde iyileşme olduğunu gösterirken 50,0 eşik düzeyinin altında ölçülen değerler bozulmaya işaret etmekte.

Bir yıllık aradan sonra Almanya’da işle düzeliyor

Endeks ihracat pazarlarında talep koşullarının aylık bazda belirgin bir şekilde güçlendiğine işaret ederken iyileşme üst üste dört ay hızlanarak Nisan 2023’ten bu yana en yüksek oranda gerçekleşti. Türkiye’nin imalat sanayi ihracatındaki yüzde 8’e yakın payıyla en büyük dış pazar konumunda bulunan Almanya’nın ekonomik aktivitesi mayısta son bir yıldır ilk kez büyüme gösterdi. İtalya, İspanya ve Hollanda gibi diğer önemli Euro Bölgesi ekonomilerinde de üretim genişleme eğilimini sürdürdü.

ABD’ye ihracat 16 aydır artıyor

En büyük 10 ihracat pazarı içerisinde iktisadi faaliyetin azaldığı tek ülke Fransa olurken bu ülkede üretimin düşüş trendi 12 aya ulaştı. Euro Bölgesi haricindeki Avrupa ülkelerine bakıldığında Birleşik Krallık, Rusya ve Romanya’da ekonomik aktivite artış yaşanırken Polonya ve Çekya gibi bazı Orta Avrupa ülkelerinde zayıflık belirtileri devam etti. Türk imalat sanayi ihracatının yüzde 6’sının gerçekleştiği ABD’de ise ekonomik aktivite üst üste 16 ay artış gösterdi ve büyüme Nisan 2022’den bu yana en yüksek hıza ulaştı. Endeks kapsamında takip edilen tüm ülkeler içerisinde, ekonomik aktivitedeki en güçlü artış Birleşik Arap Emirlikleri’nde (BAE) ölçüldü. Suudi Arabistan, Katar ve Kuveyt gibi diğer bazı Orta Doğu ülkelerinin de üretiminde keskin artışlar gözlendi. Buna karşılık Mısır ve Lübnan’da ekonomik aktivite daralmaya devam etti. Hindistan küresel ekonomi içinde en güçlü büyüyen ülkelerden olmayı sürdürdü. Bu ülkenin üretiminde yıl başından bu yana en düşük hızda olmakla birlikte yine güçlü bir artış oldu. Öte yandan Türk imalat sektörünün ihracat pazarı içinde Hindistan’ın payı yüzde 1’in altında yer alıyor.

“İstanbul Sanayi Odası Türkiye İhracat İklimi Endeksi hakkında değerlendirmede bulunan S&P Global Market Intelligence Ekonomi Direktörü Andrew Harker şunları söyledi: “Almanya’da üretimin yeniden genişlemeye geçmesi uluslararası pazar koşullarının iyileşme eğiliminde olduğu algısını destekliyor. Bu durum önümüzdeki aylarda yurtdışından daha fazla yeni sipariş almak açısından Türk imalatçılarına ek fırsatlar sağlayabilir. Ayrıca sektörün diğer bazı önemli ihracat pazarlarında da ekonomik aktivitenin belirgin bir şekilde artış kaydettiği görülüyor.”

Mayısta ihracat zirve yaptı, dış ticaret açığı da hızlı düştüMayısta ihracat zirve yaptı, dış ticaret açığı da hızlı düştü

İhracat İklimi Endeksi salgının ilk dalgasından bu yana en kötü seviyedeİhracat İklimi Endeksi salgının ilk dalgasından bu yana en kötü seviyede

 

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.