İhracatçıya iyi haber: Türkiye’nin ihracat pazarlarında talep haziranda arttı

Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin İhracat Talep Endeksi ve Pazar Dayanıklılık Endeksi haziranda önceki aya ve geçen yılın aynı dönemine göre yükseldi. İhracat Talep Endeksi 100,4, Pazar Dayanıklılık Endeksi ise 99,8 oldu.

Ekonomi 29 Temmuz 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
İhracatın ithalatı karşılama oranı 2023 Ocak-Temmuz döneminde yüzde 65,9 iken, 2024 yılının aynı döneminde yüzde 74,9'a yükseldi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Türkiye’nin önemli ihraç pazarlarında talebi yaratan koşullar ile global ekonomideki talep ve risklerin takip edildiği Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) İhracat Pazar Monitörü’nün (İPM) haziran ayı sonuçlarını açıkladı. İPM’nin haziran ayı sonuçlarına göre İhracat Talep Endeksi ve Pazar Dayanıklılık Endeksi’nde haziranda önceki aya ve geçen yılın aynı dönemine göre yükseliş görüldü. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) İhracat Pazar Monitörü’nün (İPM) haziran ayı sonuçlarına göre İhracat Talep Endeksi 100,4, Pazar Dayanıklılık Endeksi ise 99,8 oldu.

İhraç edilen ürünlere talep koşullarını, ihracat yapılan pazarlar üzerinden temel makroekonomik göstergeler ve öncü makroekonomik göstergeleri kullanarak takip eden İhracat Talep Endeksi haziranda aylık bazda yüzde 0,5, geçen yılın aynı ayına göre de yüzde 0,3 artarak 100,4 oldu ve uzun dönem referans değerinin üzerine çıktı. Enflasyon beklentilerindeki iyileşmenin devam etmesi, iş ve tüketici güveni ile işsizlik rakamlarındaki kısmi iyileşmenin etkisiyle talep endeksinin uzun dönem ortalamasının üzerinde seyrettiği belirtildi.

Uzun ve kısa vadeli sosyal, ekonomik ve politik göstergelerden yararlanarak oluşturulan ve ihracat pazarlarının risklere karşı direncini ölçen Pazar Dayanıklılık Endeksi de haziranda aylık bazda yüzde 0,4, geçen yılın aynı ayına göre de yüzde 0,1 yükselerek 99,8 oldu. Küresel jeopolitik risklerin görece sabit kalması ve ekonomik risklerin görece iyileşmesi ihraç pazarlarının genelinde dayanıklılığı olumlu etkileyerek endeksi uzun dönem ortalamasına yaklaştırdı.

İmalatçının ihracat pazarlarında işi zorlaşıyorİmalatçının ihracat pazarlarında işi zorlaşıyor

Bakanlık açıkladı: Dünyada ihracat küçülürken Türkiye’ninki arttıBakanlık açıkladı: Dünyada ihracat küçülürken Türkiye’ninki arttı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.