İhracatta üzülen beyaz eşyacıyı iç satışlar kurtardı

İhracat Avrupa pazarlarındaki durgunluk nedeniyle yılın ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2 düştü. Tüketicinin yüksek enflasyon nedeniyle öne çektiği talep ise iç satışları aynı dönemde yüzde 18 arttırdı.

Ekonomi 27 Temmuz 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Yılın ilk 9 ayında altı ana üründe ihracat ve iç satışlardan oluşan toplam satışlar yaklaşık 24 milyon adet olarak gerçekleşti.

Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği’nin (TÜRKBESD) yılın ilk altı ayına ilişkin verileri Avrupa ülkelerindeki durgunluğun beyaz eşya ihracatını olumsuz etkilemeye devam ettiğini ancak önlenemeyen enflasyon nedeniyle tüketicinin öne çektiği talebin iç satışları arttırdığını gösteriyor. Buna göre, 2023’ün ilk yarısında 6 ana üründe (buzdolabı, derin dondurucu, çamaşır makinesi, kurutma makinesi, bulaşık makinesi ve fırın) yurt içi satışlar geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 18 arttı. TÜRKBESD’e üye 6 şirketin ihracatı ise bu dönemde ana pazarları olan Avrupa ülkelerindeki ekonomik durgunluk nedeniyle yüzde 13 oranında düşüş gösterdi. İlk altı ayda altı ana üründe üretim de yıllık bazda yüzde 2 daraldı.

Tüketici güveni düşüyor ama enflasyon dayanıklı tüketim malını öne çıkartıyorTüketici güveni düşüyor ama enflasyon dayanıklı tüketim malını öne çıkartıyor

‘Kredi kartı taksit sayısı azaltılmasın’

TÜRKBESD Yönetim Kurulu Başkan Gökhan Sığın, yılın ilk 6 ayında TÜRKBESD üyelerinin ihracat ve iç piyasa satışlarından oluşan toplam satışlarının yüzde 6 gerilediğini belirterek, dış piyasalardaki daralmanın ihracat üzerindeki olumsuz etkilerinin sürdüğünü belirtti. Düşüşün haziran sonuna kadar iç satışlar büyük oranda dengelendiğini dile getiren Sığın, şöyle devam etti:

“Üretim ve istihdam yapımızı bugüne dek bu sayede koruyabildik. Ancak iç piyasadaki bu olumlu seyrin devamı sektörümüz için oldukça önemli. Bu nedenle iç piyasada oluşan dinamizmi riske atabilecek, kredi kartı taksit sayılarının azaltılması, kredi faiz ve komisyonlarının artırılması veya vergi düzenlemelerinin gündeme alınması gibi gelişmelerin, üretim ve istihdam yapımızı zorlamasından endişe ediyoruz. Türkiye beyaz eşya sektörü pandemi dönemi dahil olmak üzere yaşanan tüm iç ve dış şoklarda istihdam ve üretim kapasitesine sahip çıkmış ve yeni yatırımlarla bu gücünü artırmaya gayret etmiştir. Üretim ve istihdamımızı olumsuz etkileyebilecek konjonktürel düzenlemeleri dikkatle izlemek durumundayız.”

Beyaz eşyada satış düştü, maliyetler ihracatı riske attıBeyaz eşyada satış düştü, maliyetler ihracatı riske attı

Beyaz eşyacının korkmasına gerek yok

Türkiye İstatistik Kurulu (TÜİK) ile Merkez Bankası işbirliğiyle yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçlarından hesaplanan tüketici güven endeksi beyaz eşyacıların endişesinin yetersiz olduğunu gösteriyor. Gelecek 12 aylık dönemde dayanıklı tüketim mallarına harcama yapma düşüncesinin, genel ekonomik durum beklentisindeki 11.3 puanlık bozulmaya rağmen artmış olması tüketicinin yüksek enflasyon nedeniyle her zaman mala yönelmeyi tercih ettiğinin kanıtı. Bu da önümüzdeki dönemde beyaz eşya satışlarının düşmeyeceğini bir belirtisi olarak görülebilir.

TÜRKBESD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Fatih Özkadı ise ekim ayı itibariyle raporlama dönemi başlayacağını, AB’nin sınırda karbon düzenlemesi kapsamdaki ürünlerin kullanıcısı bir endüstri olarak, uygulamanın tedarik operasyonlarını etkileme potansiyeli taşıdığını belirterek, süreci yakından takip ettiklerinin altını çizdi.

Raporlama dönemi akabinde kapsamın genişletilmesi durumunda gündeme gelecek risklere dikkati çeken Özkadı, “Ülkemizde AB ile uyumlu bir Emisyon Ticaret Sistemi’nin (ETS) hayata geçirilmesi ve oluşan fonun özel sektörün yeşil dönüşümüne aktarılması kritiktir.” dedi.

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.