İkinci el otomobilde ‘aksesuar’ fırsatçılığı

Ticaret Bakanlığı yasağından sonra fırsatçılar yeni yöntem geliştirdi. İkinci el otomobil satış ilanlarında yenisinden fiyatından daha düşük fiyat gösterip arayanlara donanım, aksesuar gibi unsurları bahane edip fiyat yükseltiyor.

Ekonomi 15 Ekim 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı
İkinci elde yüksek fiyattan ilan veremeyen fırsatçılar, yeni yöntemler geliştirdi.

Ticaret Bakanlığı’nın aldığı ikinci el otomobil piyasasına yönelik önlemler kapsamında bu tür otomobillerin üretici tarafından tavsiye edilen satış fiyatının üzerinde fiyatlarla ilana çıkmasının yasaklanmasının ardından fırsatçılar internette yayınladıkları ilanlara düşük rakamlar yazıyor. Ancak daha sonra donanım, aksesuar, bakım gibi unsurları bahane edip arayanlara fiyatın yükseldiğini söylüyor.

İzmir’de ikinci el otomobil alım satımı yapan Fahri Karlık alınan önlemlerle söz konusu otomobil alım satımının gerçek galericilere geri döndüğünü söyledi. Bunun için çok mutlu olduklarını belirten Karlık “Ancak fırsatçılar yeni yöntemler geliştirdi. Devletin ‘Bayi fiyatını geçmeyecek’ önleminden sonra istediği rakamın altında fiyat verip üstüne aksesuar fiyatını ekliyorlar. Doğru bir şey değil. Araç alacak arkadaşlar bu tür oyunlara gelmesin. Aksesuar parası diye bir şey yok. Kesinlikle kabul etmiyoruz” dedi.

Her şeye zam yağarken, ikinci el otomobil fiyatları düştüHer şeye zam yağarken, ikinci el otomobil fiyatları düştü

‘Fiyatlar yüzde 20-25 geriledi’

İkinci el piyasasında fiyatların gerilediğini belirten Karlık “Aslında şu an tam alım zamanı. Gerçekten fiyatlar düştü. Bizim balon olarak tabir ettiğimiz rakamlar ortadan kalktı. Araç fiyatları gerçek rakamına geri döndü. Bu fırsatı değerlendirsinler, çünkü yarın tekrar fiyat ne olur, bunun pek bir garantisi yok. Fiyatlar araç başı yaklaşık yüzde 20, yüzde 25 geri geldi. Bir milyon olan araç 800 bin liraya, 800 bin lira olan araç 700 bin liraya geriledi. Yani ciddi düşüşler var. Oto alım satım piyasasında balon ortadan kalktı. Şu an hareketlilik yok. Faizlerin yükselmesi, piyasadaki sıcak paranın ortadan kalkmasıyla piyasalar durgun ama bu geçici, bugün yarın değişir” diye konuştu.

‘Piyasa durma noktasına geldi’

Oto alım satımı yapan Aşkın Doğan da “Bizim ikinci el piyasamız da iki-üç aydır tamamen durma noktasında. Ayda 20-25 araba satan esnafımız vardı. Şu an o rakamlar 6-7’ye çekildi. Esnaf bu kadar sıkıntılı bir durumda. Pandemi sonrası sıfır araçların fiyatı arttı ve sıfır araba yoktu. İnsanları parayı ödediği halde yedi-sekiz ay bekletmektense ikinci ele rağbet gösterince ikinci el piyasası saçma sapan bir hal aldı. Piyasada öyle bir düzensizlik var. Şimdi bir de aksesuar fırsatçıları çıktı. Aracın paketi zaten belli, modeli belli, fiyatı belli. Şimdi ben jant takmışım, yok park sensörü takmışım, yok krom kaplama yapmışım diye abartılı fiyatlar istiyorlar. Bu işin gerçek piyasası değil o” dedi.

İkinci el araçların fiyatları için kritik düzenlemeİkinci el araçların fiyatları için kritik düzenleme

İkinci el araçları sıfır fiyatına pazarlayanlara 35,4 milyon lira cezaİkinci el araçları sıfır fiyatına pazarlayanlara 35,4 milyon lira ceza

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.