Her şeye zam yağarken sonunculuğu poşete verdiler: İktidar vatandaşın ‘kırmızı çizgisi’ne dokunmadı

İğneden ipliğe her şeye zam yağarken marketten alınan plastik poşetlerin fiyatı bu kez de değişmedi. Marketlerin her poşet için devlete ödeyeceği tutarın 38,5 kuruş olarak devam etmesi kararlaştırılırken tüketicilerin ödeyeceği tutar 25 kuruşta sabit kaldı.

Ekonomi 3 Ağustos 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı
İğneden ipliğe her şeye zam geliyor ama 4 yıldır plastik poşetin fiyatı artmadı, yine 25 kuruştan satılmaya devam edecek.

1 Ocak 2019’da çevre kirliliğini önlemek için başlatılan paralı plastik poşet uygulaması, halkın en çok tepki gösterdiği vergi türü olmayı sürdürdüğü için 4 yıldır zamlanmıyor. En son sağlık ve hijyen ürünleri başta olmak üzere binlerce ürünün ÖTV ve KDV’sini artıran iktidar, poşet parasına zam yapmayı bir kez daha es geçti.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca hazırlanan 2872 sayılı Çevre Kanunu uyarınca 1 Ağustos 2023’ten itibaren alınacak geri kazanım katılım payı tutarlarına ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre, marketlerin piyasaya süreceği her poşet karşılığında devlete ödeyeceği tutarın 38,5 kuruş olarak devam etmesi kararlaştırıldı. Böylece, tüketicilerin poşete ödeyeceği tutar da 25 kuruşta sabit kaldı.

Zeytinyağına 3 ay ihracat yasağıZeytinyağına 3 ay ihracat yasağı

Marketlerin devlete ödeyeceği tutar arttı

Buna göre, marketlerin piyasaya süreceği her poşet karşılığında devlete ödeyeceği tutarın 38,5 kuruş olarak devam etmesi kararlaştırıldı. Böylece, tüketicilerin poşete ödeyeceği tutar da 25 kuruşta sabit kaldı. Lastik, akümülatör, pil, madeni yağ, elektrikli ve elektronik eşya, ilaç, plastik, cam, metal, ahşap, kompozit ambalajları için geri kazanım katılım payı tutarlarında da düzenleme yapıldı.

Market poşetinin fiyatı 38.5 kuruş oldu, farkı market ödeyecekMarket poşetinin fiyatı 38.5 kuruş oldu, farkı market ödeyecek

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.