İklim değişikliği kışlık giyim üreticisinin satışlarını vurdu

Kışlık giyim pazarının önemli markalarından olan ABD'li Columbia Sportswear ılık geçen kışın dördüncü çeyrek satışlarını etkilediğini açıklayınca şirketin hisseleri cuma günü yüzde 0,87 düştü. Amazon da yatırımcıları iklim krizi konusunda uyardı.

Ekonomi 4 Şubat 2024
Bu haber 8 ay önce yayınlandı
Dış giyim ve ayakkabı başta olmak üzere kışlık giyim pazarına odaklanan Columbia'ya ılık havalar iyi gelmedi.

Son yıllarda etkisini iyice hissettiren iklim değişikliği özellikle kışlık giyim pazarındaki şirketleri olumsuz etkilemeye devam ediyor. ABD’li e-ticaret devi Amazon yatırımcıları iklim krizinin işleri üzerinde önemli bir etkisi olabileceği konusunda uyarırken, kışlık giyim pazarının önemli markalarından Columbia Sportswear de geçen yılın son çeyreğinde ılık geçen kıştan olumsuz etkilendiğini açıkladı.

Columbia Sportswear CEO’su Tim Boyle, satışlarının büyük ölçüde kış havasına bağımlı olduğunu belirterek dördüncü çeyrek rakamlarının hayal kırıklığı yarattığını açıkladı. Açıklamanın ardından cuma günü Columbia hisseleri yüzde 0,87 düştü. Geçen yılın rakamlarından pek de memnun olmadıklarını ifade eden Boyle, “Ancak stoklarımızı kârlı bir şekilde temizledik ve gelecek yıl işlerin daha da iyiye gideceğine inanıyoruz” dedi.

Boyle şirketin rakip ayakkabı ve giyim markalarıyla rekabet edebilmek için inovasyona odaklandığını söyledi. Ayakkabı markasını önümüzdeki bahar sezonu için güncellemeyi düşündüklerini açıklayan Boyle “İşimizde ani olmayan değişiklikler yapabiliriz” dedi. 2024’te 300 milyon dolar kadar nakit akışı sağlamayı planladıklarını vurgulayan Boyle, “Bu nedenle bazı yönlendirmelerde bulunduk ve oldukça haklı olduğumuzu düşünüyoruz, ancak bu bizim sahip olduğumuz türden bir finansal güce sahip olmadıklarında başkalarının yapamayacağı şeyleri yapmamıza izin veriyor” dedi.

Amazon iklim değişikliğini risk faktörü olarak görüyor

100’den fazla ülkede faaliyet gösteren ve 1,52 milyon kişiyi istihdam eden ABD’li e-ticaret devi Amazon da cuma günü yayınladığı 2023 mali dosyasının risk faktörleri bölümüne, iklim değişikliğinin satışlarının ve faaliyet sonuçlarının dalgalanmasına neden olabileceğini, büyümeyi sürdürmeyi zorlaştırabileceğini veya gelirin azalmasına neden olabileceğini belirten bir yorum ekledi. Güncelleme, artan iklim tehditlerini ve bunların işletmeler için oluşturduğu maliyetleri yansıtıyor. Böylece ilk olarak 2021 yıllık raporunda iklim değişikliğini risk faktörleri arasına dahil eden Amazon bu yıl genişletilmiş açıklamalar ekleme gereğini duydu.

Şirket iklim değişikliğinin “daha sık görülen aşırı hava olayları veya artan sıcaklıklar ve su kıtlığı gibi iklimle ilgili değişiklikler nedeniyle artan işletme maliyetlerine; düşük karbonlu ekonomiye geçişle ilgili artan yatırım gereksinimlerine; müşteri davranışındaki değişikliklerin bir sonucu olarak ürün ve hizmetlerimize olan talebin azalmasına; daha kapsamlı ve küresel düzenlemeler ve üçüncü taraf gereklilikleri nedeniyle artan uyum maliyetlerine ve çevresel etkimize ilişkin algılardan kaynaklanan itibar kaybına” yol açabileceğini söyledi.

2023 en sıcak yıl oldu

Avrupa Birliği’nin Copernicus İklim Değişikliği Servisi’ne (C3S) göre geçen yılın kayıtlara geçen en sıcak yıl olduğu teyit edildi ve kışlık giysiler için daha az yer kaldı. Perakendecilerin ihtiyatlı bir sipariş vermeleri ve ekonomik ve jeopolitik belirsizliğin artması nedeniyle 2024’ün zorlu bir yıl olması bekleniyor.

İklim değişikliği tüketici davranışlarını değiştiriyorİklim değişikliği tüketici davranışlarını değiştiriyor

125 bin yılın en sıcak yılını yaşamış olabiliriz125 bin yılın en sıcak yılını yaşamış olabiliriz

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.