İspanya son anlarda attı, Zaniolo’lu İtaya yıkıldı
İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi sekizinci ayda da 50 eşik değerinin üstünde kaldı. Endeks Ağustos’ta 51,3 olarak gerçekleşti.
Son dönemlerde maliyet artışlarını ve TL’deki değerlenmenin ihracatta rekabet güçlerin ortadan kaldırdığından yakınan imalat sektörüne dış pazarlardan iyi haberler gelmeye devam ediyor. İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi ağustosta da 50,0 eşik değerin üstünde gerçekleşti. Temmuz’da 50,8 olan endeks ağustosta 51,3 oldu. Ağustos verisiyle birlikte endeks sekizinci ayda da eşik değerin üstünde kalmış oldu. Ağustos’ta Türk imalatçılarının ana ihracat pazarlarının çoğunluğunda ekonomik aktivite artış gösterdi. ABD’de üretim belirgin bir şekilde artmaya devam ederken Almanya daralma bölgesinde kaldı. ABD, talepteki iyileşmenin ana kaynaklarından biri olmayı sürdürdü. Türk imalat sanayi ihracatı pazarının toplam yüzde 9’unu oluşturan Fransa ve İtalya’da üretim yeniden büyümeye geçti.
Orta ve Doğu Avrupa’da üçüncü çeyrek ortası itibarıyla zayıf görünüm devam ederken, Orta Doğu’nun önemli bir kısmında genel olarak destekleyici talep koşulları sürdü. Ağustos’ta PMI anketi kapsamında takip edilen tüm ülke ve bölgeler içerisinde en güçlü üretim artışı ve ekonomik canlanma Hindistan’da görüldü.
Ağustos’ta Türk imalatçılarının ana ihracat pazarlarının çoğunluğunda ekonomik aktivite artış gösterdi. En büyük pazar konumundaki Almanya’da ise genel eğilimin aksine üst üste üçüncü ay daralma yaşandı. Bu daralma belirgin düzeyde ve mart ayından bu yana en yüksek oranda gerçekleşti. Faiz indirimine hazırlanan ABD talepteki iyileşmenin ana kaynaklarından biri olmayı sürdürdü. Üretim ağustosta güçlü şekilde artarken temmuz ayına göre de ivme kazandı.
Birleşik Krallık’ta ise ekonomik aktivitenin büyüme temposu güçlenerek son dört ayın en yüksek düzeyine çıktı. Türk imalat sanayi ihracat pazarının toplam yüzde 9’unu oluşturan Fransa ve İtalya’da üretim yeniden büyümeye geçti. Özellikle Fransa’da üretimin son 15 aydır ilk kez artması ve artışın Mart 2023’ten bu yana en yüksek hızda gerçekleşmesi dikkat çekti. Euro Bölgesi’nin bir diğer büyük ekonomisi olan İspanya’da da ekonomik aktivite güçlü artış eğilimini korudu.
Orta ve Doğu Avrupa’da j üçüncü çeyrek ortası itibarıyla zayıf görünüm devam etti. Romanya, Polonya, Çekya ve Avusturya’da imalat sanayi üretimi daralırken aynı dönemde Rusya’da ise ekonomik aktivitede üst üste ikinci ay ılımlı artış görüldü. Orta Doğu’nun önemli bir kısmında genel olarak destekleyici talep koşulları devam etti. Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan’da petrol dışı ekonomik aktivite ağustosta da hızlı artış gösterdi. Katar büyümeyi sürdürürken Mısır’da son üç yıldır ilk kez iyileşme gözlendi. Buna karşılık Lübnan’da ise üretim jeopolitik gerginlik nedeniyle daralmaya devam etti. Ağustosta PMI anketi kapsamında takip edilen tüm ülke ve bölgeler içerisinde en güçlü üretim artışı Hindistan’da gerçekleşti. Diğer uçta ise üretimde son 20 ayın en hızlı düşüşünü gösteren Myanmar var.
İstanbul Sanayi Odası Türkiye İhracat İklimi Endeksi hakkında değerlendirmede bulunan S&P Global Market Intelligence Ekonomi Direktörü Andrew Harker şunları söyledi:
“Ağustos ayı Türk imalatçılarının önemli ihracat pazarları açısından genel olarak pozitif geçti. Bu eğilimin en önemli istisnası olarak Almanya’nın daralma bölgesinde kalmaya devam etmesi Orta ve Doğu Avrupa’da zayıflıkta da rol oynadı. İhracatçı firmalar ABD ve Birleşik Krallık gibi büyük ihracat pazarlarında güçlenen büyüme eğiliminin yanı sıra Fransa ve İtalya’da yeniden başlayan olumlu seyrin devam etmesi beklentisinde olacaktır.”