Elon Musk’tan New Yorklulara göçmen uyarısı: Yakında evlerinizi boşaltacaklar

Tesla, SpaceX ve Twitter'ın CEO'su ABD'li girişimci Elon Musk, New York'ta bir lisenin göçmenlerin konaklaması için boşaltılmasına tepki göstererek "Yakında şehirlerde boşaltılacak okul kalmayacak, sonra da evleriniz için gelecekler" dedi.

Dünya 12 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
ABD'li multimilyarder yatırımcı Elon Musk. / Fotoğraf: AA

ABD’li multimilyarder Elon Musk okullarından göçmen barındırmak amacıyla tahliye edilen ve uzaktan eğitime zorlanan New Yorklu öğrencilere seslendiği mesajında göçmen krizine ilişkin uyarı yaptı. X hesabından salı günü yaptığı paylaşımda Musk “Otel odaları tükendiğinde işte böyle olur. Yakında şehirlerde boşaltılacak okul kalmayacak, sonra da evleriniz için gelecekler” diye yazdı.

Musk mesajında “LibsofTikTok” isimli X hesabınca paylaşılan ve göçmenlerin ABD’nin klasik sarı renkli okul servisinden Brooklyn’deki James Madison Lisesi’ne bırakıldığını gösteren bir videoyu alıntılayarak paylaştı mesajını. Sayfanın paylaşımında ise “Okul yarın kapalı olacak çünkü yasadışı göçmenler okulun spor salonunda uyuyacak. Bu utanç verici! New York Amerikalılar yerine kaçaklara öncelik veriyor” yazıyordu.

Musk paylaşımında daha da ileri giderek “Otel odaları tükendi, yasadışı barınma nedeniyle çocukları okuldan atıyorlar ve şimdi sizin evlerinizi de istiyorlar” dedi.

Siyasiler de tartışmaya dahil oldu, valiye tepki yağdı

Tartışma LibsofTiktok’un Boston 25 News’in 9 Ağustos 2023 tarihli “Vali Healey büyüyen barınma krizinin ortasında bölge sakinlerinden göçmen ailelere ev sahipliği yapmalarını istedi” başlıklı haberinin ekran görüntüsünü paylaşmasının ardından alevlendi. Habere göre Massachusetts’te barınma krizi nedeniyle olağanüstü hal (OHAL) ilan eden Vali Maura Healey eyaletin barınak sisteminin maksimum kapasiteye ulaşması nedeniyle bölge sakinlerinden göçmen aileleri evlerinde ağırlamalarını düşünmelerini istedi.

New York Belediye Meclisi Azınlık Kamçısı Inna Vernikov salı günü erken saatlerde yaklaşan fırtına nedeniyle “Floyd Bennett bölgesinden yaklaşık iki bin göçmenin James Madison Lisesi’ne nakledileceğini ve gece boyunca lisenin spor salonlarını ve oditoryumunu işgal edeceklerini” duyurmuştu. Bu açıklama tartışmaların fitilini ateşledi.

Vernikov açıklamasında şöyle demişti:

“Devlet okullarımız çocuklarımız için öğrenme ve büyüme yerleri olarak tasarlanmıştır ve hiçbir zaman sığınak ya da acil durum barınma tesisleri olarak tasarlanmamıştır. Madison Lisesi’nde eğitime devam eden yaklaşık dört bin öğrenci var. Aileleri haklı olarak endişeli. Çevrede yaşayan seçmenlerimiz de onların güvenliği ve refahı için endişe duyuyor. Bu durum yerel sakinleri tedirgin edecek, tüm okul ortamını bozacak ve aileler, öğrenciler, okul yöneticileri ve personel üzerinde muazzam bir yük oluşturacaktır.”

Vernikov devlet okullarının göçmen barınağı olarak kullanılmasına “tamamen son verilmesini” istemiş, bölgedeki durumun “kabul edilemez” olduğunu söylemişti.

Göçmenlerin gün doğumuyla birlikte tekrar dışarı çıkarıldığı bildirilse de, lise velilere “geçici olarak binada konaklayan aileler için sorunsuz bir geçiş sağlamak amacıyla” binanın kapalı olacağını ve çarşamba günü tüm öğrenciler için uzaktan eğitim verileceğini açıklamıştı.

Lise önünde velilerden protesto gösterisi

Tüm bunlar yaşanırken lisenin önünde protesto gösterisi düzenlendi. New York Eyalet Meclis Üyesi Mike Reilly de liseye giderek velilerin protesto gösterisine katıldı. James Madison Lisesi’nin dışında Fox News’e konuşan birkaç veli, çarşamba günü bazı öğretmenlerin uzaktan eğitim için sağlanan bağlantılara katılmadıklarını, bazılarının ise Zoom’u öğrencilere ödev vererek hemen kapattıklarını anlattı. Veliler öğrenimdeki bu kesintinin öğrencilerin eyalet sınavlarına ve üniversite başvurularını etkileyecek diğer sınavlara hazırlığını olumsuz etkileyeceğini vurguladı.

Duruma tepki gösteren ve “Bunun olacağını biliyorduk. Bugün James Madison, yarın ya da ertesi gün neresi? Bu fırtınalar hep geliyor, kış mevsimindeyiz” diyen Reilly aylar önce okulların ve kreşlerin göçmen barınağı olarak kullanılmasını önlemek için bir yasa tasarısı sunduğunu ve mücadelesini sürdüreceğini söyledi.

Göçmen yasası ardından Fransa'da sivil itaatsizlik çağrısıGöçmen yasası ardından Fransa’da sivil itaatsizlik çağrısı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.