ABD Irak’ta Kataib Hizbullah’ı vurdu, yanıt Suriye’den geldi

ABD ordusu Irak'ta İran destekli Kataib Hizbullah milisleri tarafından kullanılan üç tesise saldırı düzenlediğini açıkladı. Saldırının ardından Suriye'nin Deyrizor bölgesindeki ABD üssü İran destekli gruplarca hedef alındı.

Dünya 24 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Irak’ta Şii milis gücü Haşdi Şabi savaşçıları. / Fotoğraf: AA

Son dönemde kaynayan kazana dönen Ortadoğu’da sular durulmuyor. Tel Rıfat’tan Kızıldeniz’in en ucuna, Yemen’in başkenti Sana’ya kadar gerilim olan bölgede ABD’nin Irak ve Suriye’deki üsleri de durumdan nasibini alıyor. Üsleri hedef haline gelen ABD’nin son hamlesi Irak’taki Şii Kataib Hizbullah milislerini vurmak oldu.

Savunma Bakanı Lloyd Austin “orantılı” olduğunu söylediği saldırıların Kataib Hizbullah milis grubu ve diğer İran bağlantılı grupları hedef aldığını açıkladı. Austin hassas saldırıların Irak ve Suriye’de ABD ve koalisyon müttefiklerine yönelik saldırılara “doğrudan yanıt” olduğunu söyledi.

Irak: Egemenliğimizin açık bir ihlali

Irak Ulusal Güvenlik Danışmanı Kasım Araci bu saldırıların “Irak’ın egemenliğinin açık ihlali” olduğunu, sükuneti sağlamaya yardımcı olmadığını söyledi. X hesabından yaptığı paylaşımda Araci “ABD Irak’ın ulusal bir kurumunun üslerini hedef almak ve bombalamak yerine Gazze’deki İsrail saldırısının durdurulması için baskı yapmalı” dedi.

Irak Başbakanlığı Askeri Sözcüsü General Yahya Resul, ABD’nin gece yarısı düzenlediği saldırılarla ilgili yazılı açıklama yaptı. “ABD Irak’ta güvenlik ve istikrara zarar verme ısrarıyla Irak askeri birliklerinin ordu ve Haşdi Şabi’ye ait Curf El Nasr ve El Kaim bölgelerindeki mevzilerine hava saldırıları düzenledi” diyen Resul bu tür eylemlerin Irak’ta bulunan uluslararası koalisyon güçleri ve yabancı danışmanlarla ilişkilere, tüm anlaşma ve güvenlik işbirliklerine zarar verdiğini söyledi.

Askeri sözcü Resul açıklamasında şöyle dedi:

“Bu kabul edilemez eylem yıllardır süren işbirliğini baltalıyor, Irak’ın egemenliğini açıkça ihlal ediyor ve sorumsuz şekilde olayların tırmanışına yol açıyor. Gazze’de yaşanan suçlara karşı büyük güçler ve ABD sessiz kalırken bunun Irak topraklarına ve ulusal egemenliğine karşı kınanacak eylemlere ve haksız saldırılara doğru kaydığını görüyoruz.”

Irak’ın güvenliği ve istikrarını tehdit eden eylemlerin durdurulması barış ve güvenliğin desteklenmesi için uluslararası topluma çağrı yapan Resul saldırıları “düşmanca” olarak tanımladıklarını söyledi.

Suriye’de İran destekli gruplardan ABD üssüne saldırı

Suriye’nin doğusundaki Deyrizor ilinde Fırat Nehri’nin batı yakasındaki İran destekli gruplar ABD güçlerinin konuşlandığı Koniko Gaz Tesisi’ne roket saldırısı düzenledi.

Üssün bulunduğu yerden dumanlar yükselirken saldırıda zayiat olup olmadığı bilinmiyor. Saldırı ABD’nin Irak’ta gece düzenlediği saldırısına “yanıt” olarak yorumlandı.

El Asad saldırısı: Çok sayıda ABD personeli yaralanmıştı

Geçen hafta Irak’ın batısında bir hava üssüne düzenlenen füze saldırısında çok sayıda ABD askeri personeli yaralanmıştı. ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM) İran destekli bir milis grubunun balistik füze ve roketlerle Amerikan askerlerine ev sahipliği yapan El Asad hava üssünü hedef aldığını belirtmişti.

Saldırının sorumluluğunu daha sonra kendilerine Irak’ta “İslami Direniş” adını veren bir grup üstlenmişti. Şemsiye bir örgüt olarak hareket eden grup 2023’ün sonlarında ortaya çıktı ve Irak’ta faaliyet gösteren İran’a bağlı birkaç milisten oluşuyor. Örgüt geçen haftalarda ABD güçlerine yönelik başka saldırıları da üstlenmişti.

Suriye’de de Haseke ve Deyrizor’daki ABD üsleri yılbaşından bu yana sık sık roket ve aidiyeti bilinmeyen kamikaze İHA’larla hedef alınıyor.

ABD ve İngiltere Kızıldeniz ve Aden Körfezi’ndeki uluslararası gemilere yönelik füze ve insansız hava aracı saldırılarına yanıt olarak Yemen’in İran destekli Husilere de saldırı düzenliyor.

ABD ve İngiltere ikinci kez Yemen'i vurdu: Operasyonun adı 'Poseidon Archer'ABD ve İngiltere ikinci kez Yemen’i vurdu: Operasyonun adı ‘Poseidon Archer’

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.