Dörtlü zirve sonrası: Kalın’dan ‘taviz yok’ mesajı

Türkiye, Suriye, Rusya ve İran savunma bakanları ile istihbarat başkanları düzeyinde Moskova'da gerçekleşen dörtlü toplantıda Suriye konusu ele alındı. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, bir sonraki toplantının seçimden sonra olacağını söyleyerek, herhangi bir taviz verilmeyeceğini vurguladı.

Dünya 27 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Bu, aralıktan beri gerçekleştirilen ikinci savunma bakanları düzeyindeki toplantı.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, MİT Başkanı Hakan Fidan, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Suriye Savunma Bakanı Hulusi Korgeneral Ali Mahmud Abbas, İran Savunma Bakanı Tuğgeneral Muhammed Reza Aştiyanı ve söz konusu ülkelerin istihbarat şefleri 25 Nisan Salı günü dörtlü toplantıda bir araya geldi.

Suriye resmi haber ajansı SANA, ‘olumlu’ geçtiğini belirttiği toplantı hakkında Suriye Savunma Bakanlığı’nın açıklamalarını aktardı. Buna göre Suriye tarafı daha önce de birçok kez dile getirdiği gibi Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyinden çekilmesini istedi. Bunun yanı sıra toplantıda M4 yolu olarak da bilinen uluslararası karayolu üzerindeki anlaşmanın uygulanmasının görüşüldüğü belirtildi. Hem Şoygu hem de Abbas toplantı sonrası yaptığı açıklamalarda teröre karşı mücadelenin önemine vurgu yaptı. Öte yandan toplantıda kapakta da gördüğünüz yuvarlak masa fotoğrafı çekildi.

Toplantı sırasında çekilen fotoğraf.

Akar da görüşme sonrası yaptığı ilk değerlendirmelerde karşı tarafın görüş ve değerlendirmelerini dinlediklerini ve kendi görüş ve değerlendirmelerini aktardıklarını anlattı. Suriye’nin toprak bütünlüğüne saygı duyduklarını ifade eden Akar, bununla birlikte ‘Suriye’de PKK/YPG/PYD ve DEAŞ başta olmak üzere teröristlerle mücadeleye devam edileceğini’ söyledi. 

Kalın’dan ‘taviz yok’ mesajı

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ise basının sorularını yanıtladığı sırada dörtlü toplantıya da değindi. 14 Mayıs’ta seçimlere işaret eden Kalın, bir sonraki toplantının ancak seçimden sonra yapılabileceğini söyledi.

Kalın, toplantıda Türkiye tarafından üç temel sorunun gündeme getirildiğini ifade etti. Bu sorunlar ise Türkiye’nin sınır güvenliğinin sağlanması ve terör unsurlarına imkan verilmemesi, mültecilerin evlerine güvenli bir şekilde dönmesi ve son olarak da ikili ilişkileri insanı yardımlar da dahil olacak şekilde sürdürmek.

Görüşmelerin güzel geçtiğini söyleyen Kalın, sürecin devam edeceğini belirtse de Türkiye’nin Suriye’den çekilmek gibi ‘hiçbir ön şartı kabul etmeyeceğinin’ altını çizdi. 

Dörtlü zirvede not düşüldü: Suriyelilerin 'hızla' dönüşü için yoğun çalışılacakDörtlü zirvede not düşüldü: Suriyelilerin ‘hızla’ dönüşü için yoğun çalışılacak

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.