ABD üsleri yine hedefte, Washington’dan ek asker kararı

ABD'nin Ortadoğu'daki askeri üsleri hedef olmaya devam ediyor. En son Suriye'deki üsleri vurulan Washington, bölgeye 300 ek asker gönderme kararı aldı.

Dünya 1 Kasım 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı

İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarına destek veren ABD’nin Ortadoğu’daki üsleri hedef olmaya devam ediyor. Bu kez Suriye’deki üsleri hedef alınan ABD’nin üslerin güvenliği için 300 asker daha gönderecek.

Suriye’nin Deyrizor ve Haseke illerinde ABD güçlerinin konuşlandığı Ömer petrol sahası ile Şeddadi’deki üslerine saldırılar devam ediyor. ABD ordusunun Deyrizor ile Haseke illerinde Şeddadi ile Ömer petrol sahasındaki üslerine karadan karaya atış yapılan silahlarla saldırı gerçekleştirildi. Saldırıda üslerin çevresine düşen roketlerin olduğu bilgisi alınırken herhangi bir can kaybı bilgisi bulunmuyor.

30 Ekim’de ABD güçlerinin Deyrizor’da konuşlandığı Ömer petrol sahsıyla Koniko doğalgaz üssüne roket saldırısı düzenlenmiş, ardından aidiyeti bilinmeyen savaş uçakları, Deyrizor’un El Bukemal ilçesi ile Havicet Haşşam köyündeki İran destekli gruplara hava saldırıları düzenlenmişti.

Suriye’de son günlerde Tenef bölgesi, Irak sınırına yakın Malikiyye ilçesi, Haseke iline bağlı Şeddadi ilçesi ve Deyrizor ilindeki ABD ordusunun konuşlandığı üslere, aidiyeti bilinmeyen silahlı insansız hava aracı (SİHA) ve karadan karaya atış yapılan silahlarla saldırılar düzenleniyor.

27 Ekim’de 900 asker gönderme kararı alınmıştı

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), sözcüsü Tuğgeneral Patrick Ryder, 27 Ekim2de bir açıklama yaparak Irak ve Suriye’de ABD ile koalisyon güçlerine yönelik 17-26 Ekim tarihleri arasında toplam 16 saldırı düzenlendiğini açıklamıştı.

Ryder, saldırıları düzenleyen gruplar için “Bu grupların İran’la bağlantılı olduğunu bildiğimizi söylemek dışında detay bilgi vermeyeceğim” ifadesini kullanmış ardından da üslerin güvenliğinin sağlanması adına bölgeye 900 asker ve ek hava savunma sistemleri göndereceklerini duyurmuştu.

ABD saldırıların arkasında İran’ın olduğu yönünde açıklamalar yapıyor. Ancak Tahran yönetimi Washington’un bu iddialarını kabul etmiş değil. ABD Başkanı Joe Biden geçtiğimiz günlerde direkt İran’dan bahsederek dini lider Ayetullah Ali Hamaney’e seslenmişti. Biden, “Ayetullah’a uyarım şu, saldırılara devam ederlerse karşılık vereceğiz” ifadelerini kullanmıştı.

İran ise bunun bir “uyarı” değil “rica” olduğunu ileri sürmüştü.

İran’ın ‘Direniş Ekseni’ iması

İran devlet televizyonu 19 Ekim’de, İsrail’in, Gazze’ye saldırılarının durdurulmaması halinde Tahran’ın “direniş güçleri” olarak adlandırdığı bölgedeki müttefikleri tarafından nasıl saldırıya uğrayabileceğini anlatan bir haber yayınlamıştı. Haberde, İsrail’in kuzeyden Hizbullah, doğudan Irak ve Suriye’deki milis güçlerle güneyden de Yemen’deki Husiler tarafından füzeler ve insansız hava araçlarıyla eş zamanlı hedef alınacağı harita üzerinde gösterilmişti.

İran, İsrail’in Gazze’deki saldırılarının durdurulması için birçok kez en üst düzeyde çağrıda bulunmuştu. İran lideri Ayetullah Ali Hamaney, 17 Ekim’deki bir konuşmasında, İsrail’in saldırılarının devam etmesi halinde “direniş güçlerinin” harekete geçeceğini söylemişti. Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdüllahiyan da 19 Ekim’de yaptığı açıklamada, İsrail-Filistin çatışmalarının bölgeye yayılma ihtimalini dillendirmişti.

‘Direniş Ekseni’ İran, Filistinli silahlı gruplar, Suriye, Lübnanlı silahlı grup Hizbullah ve diğerleri arasındaki ittifak olarak değerlendiriliyor.

İran Dışişleri Bakanı Katar'da Haniye ile görüştü, Ankara'ya geliyorİran Dışişleri Bakanı Katar’da Haniye ile görüştü, Ankara’ya geliyor

Bu eller ABD'li bakana yükseldi, Kongre'de İsrail protestosuBu eller ABD’li bakana yükseldi, Kongre’de İsrail protestosu

İsrail, Cebaliye Mülteci Kampını vurdu: En az 100 ölüİsrail, Cebaliye Mülteci Kampını vurdu: En az 100 ölü

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.