ABD’nin Doğu Akdeniz’e uçak gemisi göndermesine Ak Parti kızdı

ABD İsrail'e dünyanın en büyük uçak gemisini gönderdi. Ak Parti MYK toplantısının ardından Parti Sözcüsü Ömer Çelik, ABD'nin hamlesinin sivillerin hayatını korumaya dönük mesaj olmadığını söyledi.

Dünya 13 Ekim 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı

ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM) 8 Ekim 2023 Pazar günü uçak gemisi USS Gerald R. Ford’un da aralarında bulunduğu filonun, İsrail ordusuna destek olması amacıyla Doğu Akdeniz’e doğru yola çıktığını duyurdu.

ABD’nin İsrail’e dünyanın en büyük uçak gemisi USS Gerald R. Ford’un da aralarında bulunduğu bir filoyu göndermesi ‘gövde gösterisi’ olarak yorumlandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan Ak Parti Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısının ardından konuşan Parti Sözcüsü Ömer Çelik’in gündeminde de ABD’nin uçak gemisi vardı.

Ömer Çelik, “Elinde uçak gemisi olan devlet kendisine yakın gördüğü devlet çatışmaya girdiğinde gemi gönderirse uluslararası hukuku nasıl koruyacağız” dedi.

Akdeniz’de zaten Suriye meselesi başladığından beri her tarafın savaş gemisi ile dolu olduğunu söyleyen Çelik, “Şimdi bir de oraya uçak gemisi göndermenin verdiği mesaj sivillerin hayatını korumaya dönük mesaj vermiyor. Yapılması gereken masumların hayatını koruyacak şekilde barışın altını çizmektir. Oraya başka devletlerin göndereceği her savaş gemisi şiddet sürsün diyenlere vesile olacaktır. Bunun İsrail’e de faydası yok. Bütün taraflarda sivillerin hedef alınmasına karşıyız” açıklamasını yaptı.

Cem Gürdeniz 10Haber’e konuştu

Emekli Tümamiral Cem Gürdeniz ise, İsrail-Hamas çatışmasında ABD’den gelecek adımların sonuçlarını değerlendirdi.

ABD’nin Lübnan Hizbullah’ına olası bir saldırısının sert karşılık göreceğini, İsrail’in ciddi kayıplar vereceğini belirten Gürdeniz, ABD’nin müdahil olduğu bir savaşın İsrail ile Çin arasında gelişen ilişkilere de zarar vereceğini söyledi.

Hizbullah’tan bir saldırı gelmediği sürece İsrail’e gönderilen Amerikan uçak gemisinin bir hamlede bulunmayacağını belirten Gürdeniz, 10Haber’e yaptığı değerlendirmede şunları söyledi:

Emekli Tümamiral Cem Gürdeniz

“USS Gerald Ford uçak gemisinin Doğu Akdeniz’deki varlığı, Lübnan Hizbullah’ını caydırmaktan çok İsrail Hükümetine siyasi destek vermeye hizmet edecektir. İsrail’de uzun zamandır süren anayasa mahkemesi krizi donduruldu. Yeni birlik hükümeti kurulacağı bugün deklare edildi. Bu kriz, aşırı dincileşen ve otokrasiye yönelen İsrail iç siyasetini yeniden normal rotasına sokacak gibi görünüyor. Diğer yandan Amerikan uçak gemisi Lübnan topraklarında ilk bombayı düşürdüğünde İsrail’e Hizbullah’ın sahip olduğu onbinlerce füzenin ateşlenmesi beklenen bir hamle olacaktır. İsrail ordusu Lübnan’a girdiği takdirde 2006 savaşından daha büyük bir dirençle karşılaşabilecektir.

Dolayısıyla İsrail hem içerde hem dışarda ciddi kayıplar verecektir. Bu durumda Hizbullah veya onu taklit edecek bir grup (false flag) saldırmadıkça Amerikan uçak gemisinin bir hamlede bulunması beklenemez. Ayrıca Hizbullah’ın elindeki 150 mil menzilli Yakhont ile 60 mil menzilli C802 gemiye karşı füzeleri de uçak gemisi darbe grubunun dikkate alması gereken faktörlerdir. İsrail Hamas’ı Arap milliyetçiliğini temsil eden FKÖ’ye karşı dinci bir örgüt olarak kurdurdu. Şimdi sonuçlarına katlanıyor. Hamas elinde 100 rehine tutmaya devam ediyor. İsrail bu rehineleri gözden çıkarmışsa Gazze’de kitlesel ölümler artacaktır. Dünya hem rehinelerin kurtarılması hem de bu katliamı önlemek için İsrail’e baskı yapmalıdır. Diğer yandan ABD, İsrail’in savaşa devam etmesini isteyecektir. Zira bu savaş İran’ı baskı altında tutarken, Amerikan savunma sanayi için yeni talepler yaratacaktır. Aynı zamanda başta Hayfa limanının Çin tarafından kullanılmasının önlenmesi ile İsrail’in Çin’le artan yüksek teknoloji işbirliğini önlemeye destek olacaktır. İsrail bu krizden sonra ABD’den bağımsız hareket edemeyecektir. Nasıl ki Ukrayna savaşı AB’yi ABD’nin vassalı yaptıysa, artık İsrail de tam vassal olacaktır. Unutulmamalıdır ki Avrupa’yı etkisi altına alan Truman Doktrini 12 Mart 1947’de İsrail devleti 14 Mayıs 1948’de ilan edildi. Bu etki alanının Ortadoğu’daki vekili İsrail yapıldı. Amerika son zamanlarda bağımsız hareket eden İsrail’i tekrar tam olarak yanına çekerek Pasifik havzaya yönelecektir.”

ABD'deki Temsilciler Meclisi krizi dünyaya da yansıdı: Başkan yoksa yardım yokABD’deki Temsilciler Meclisi krizi dünyaya da yansıdı: Başkan yoksa yardım yok

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.