IMF: Yapay zeka ülkeler arasındaki eşitsizliği daha da artıracak

IMF'nin çalışmasında az gelirli ülkelerin çoğunun yapay zekanın faydalarından yararlanmak için gerekli altyapıdan veya vasıflı iş gücünden yoksun olduğu belirtilerek bunun da ülkeler arasındaki eşitsizliği daha da derinleştirebileceği ifade edildi.

Ekonomi 27 Haziran 2024
Bu haber 5 ay önce yayınlandı
IMF çalışmasında yapay zeka teknolojisini kullanabilen çalışanların ücret artışları veya daha fazla verimlilik görebileceği, kullanamayanların da geride kalabileceği vurgulandı.

Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) çalışması ülkelerin yapay zekanın potansiyel faydalarından yararlanma ve riskleri yönetme konusunda farklı hazır olma aşamalarında olduğunu ortaya koydu. IMF’nin “Dünyanın yapay zeka için hazırlığının haritalanması beklentilerin farklılaştığını gösteriyor” başlıklı blog yazısında yapay zekanın verimliliği artırabileceği, ekonomik büyümeyi canlandırabileceği ve gelirleri yükseltebileceği belirtildi, ancak bu teknolojinin milyonlarca işi ortadan kaldırabileceğine ve eşitsizliği artırabileceğine dikkat çekildi.

IMF’nin ocak ayında yayımladığı bir araştırmasının yapay zekanın küresel ekonomiyi nasıl yeniden şekillendireceğini gösterdiğine işaret edilen yazıda yapay zekanın işlerin gelişmiş ekonomilerde yüzde 33’ünü, gelişmekte olan ekonomilerde yüzde 24’ünü ve düşük gelirli ülkelerde yüzde 18’ini tehlikeye atabileceği aktarıldı.

Yazıda bununla birlikte yapay zekanın tamamlayıcı bir araç da olabileceği, mevcut işlerde verimliliği artırmak, yeni işler ve hatta yeni endüstriler oluşturmak için muazzam bir potansiyele de sahip olduğu vurgulandı.

Çoğu gelişmekte olan piyasa ekonomisi ve düşük gelirli ülkenin gelişmiş ekonomilere kıyasla daha az yüksek vasıflı iş payına sahip olduğuna dikkat çekilen yazıda bu nedenle söz konusu ülkelerin yapay zekadan daha az etkileneceği vurgulandı.

Yazıda bu ülkelerin çoğunun yapay zekadan yararlanmak için gereken altyapıdan veya vasıflı iş gücünden yoksun olduğu belirtilerek bunun ülkeler arasındaki eşitsizliği daha da derinleştirebileceği ifade edildi.

‘Yapay zeka inovasyonu ve entegrasyonuna öncelik verilmeli’

Ülkelerin yapay zekaya ne kadar hazırlıklı olduğunu ölçmenin kısmen yapay zekanın ekonomi genelinde entegrasyonu için kurumsal gerekliliklerin belirsiz olması nedeniyle zor olduğuna işaret edilen yazıda IMF’nin haritasında farklı ülkelerin yapay zekanın potansiyel faydalarından yararlanma ve riskleri yönetme konusunda farklı hazır olma aşamalarında olduğunun gösterildiği aktarıldı.

Yazıda yapay zekanın muhtemelen ülkeler arasındaki genel eşitsizliği kötüleştireceğine değinilerek oluşturulan gösterge tablosunun yapay zeka hazırlığının daha iyi değerlendirilmesi ve yapay zekanın hızlı kazanımlarının herkese fayda sağlamasını sağlamada gereken eylemlerin belirlemesi için bir kaynak olduğu bildirildi.

Yapay zeka teknolojisini kullanabilen çalışanların ücret artışları veya daha fazla verimlilik görebileceği, kullanamayanların da geri kalabileceği vurgulanan yazıda genç çalışanların fırsatları daha kolay değerlendirebileceği, yaşlıların ise uyum sağlamakta zorluk çekebileceği belirtildi.

Yazıda politika yapıcıların sosyal güvenlik ağlarını genişletmesi, çalışanların eğitimine yatırım yapması ve yapay zeka inovasyonu ve entegrasyonuna öncelik vermesi gerektiği kaydedildi.

Yapay zeka insanların işini elinden alacak mı? Patronlar pek öyle düşünmüyorYapay zeka insanların işini elinden alacak mı? Patronlar pek öyle düşünmüyor

İşte 10 yılda öne çıkacak meslekler: Yazılım mühendisi, yapay zeka uzmanı...İşte 10 yılda öne çıkacak meslekler: Yazılım mühendisi, yapay zeka uzmanı…

Yapay zeka dizüstü bilgisayarları canlandırabilir mi? Karşınızda Microsoft'un Copilot+ PC'siYapay zeka dizüstü bilgisayarları canlandırabilir mi? Karşınızda Microsoft’un Copilot+ PC’si

 

 

Filozof Nick Bostrom bütün dünyaya yapay zeka korkusu yaydı, şimdi de soruyor: Ya her şeyi o düzeltecekse?Filozof Nick Bostrom bütün dünyaya yapay zeka korkusu yaydı, şimdi de soruyor: Ya her şeyi o düzeltecekse?

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.