Yazılım sektörü, eleman bulma konusunda çok yaratıcı: ‘Arkadaşını işe getir, 6 ay çalışırsa sen de ödülünü kap’
İngiltere'de aşk dolandırıcılığı kurbanı olan her 100 kişiden 52'si erkek. Ancak kadınlar daha büyük paralar kaptırıyor ve kandırılma olasılığı en yüksek olanlar 55 ila 64 yaş grubundakiler.
Sosyal medya üzerinden ilişkiye geçtikleri insanlardan aşık olduklarına ve birlikte olmak istediklerine inandırarak aylarca hatta yıllarca para koparan dolandırıcılar İngiltere’de 2023’ü iyi geçirdi.
Ünlü İngiliz ekonomi gazetesi Financial Times İngiltere’de “aşk dolandırıcılığı”nı konu alan bir haber yaptı. Haberde aşk dolandırıcılığının geçen yıl 2022’ye göre beşte bir oranında arttığı belirtiliyor. Financial Times’a göre artış bu son derece manipülatif dolandırıcılık çeşidinin son dönemde suçlular için ne denli cazip hale geldiğini gösteriyor.
Dolandırıcılar kurbanları kandırmak için genellikle çok cazip sahte sosyal medya resimlerini ve profillerini uzun süreler boyunca kullanıyor. Yüz yüze görüşemedikleri ya da kamerada yüzlerini gösteremedikleri için bahaneler uydurabiliyorlar. Ancak kandırdıkları kişilerden ailevi sorunlar, fatura ödemesi ya da mağdurla buluşmak üzere seyahat etmek için ihtiyaçları olduğu gerekçesiyle para isteyebiliyorlar.
Birleşik Krallık’taki banka ve finans sektörünün sivil toplum kuruluşu UK Finance’e göre bu dolandırıcılıklar kurbanların psikolojik zarar görmesine, güven ve güvenlik duygularını kaybetmelerine yol açabilir. Lloyds Bank’ın yıllık müşteri verilerinden yaptığı analize göre toplam vaka sayısı 2022’de yüzde 22 arttı. Erkeklerin bu tür dolandırıcılıklara kurban gitme olasılığı kadınlardan biraz daha yüksek. Geçen yıl her 100 aşk dolandırıcılığından 52’sinin kurbanı erkek. Ancak kadınlar erkeklere göre daha fazla para kaptırıyor.
Erkekler için ortalama 5,145 sterlin (Yaklaşık 200,00 TL) olan bu rakam kadınlarda 9,083 (Yaklaşık 350,000 TL) sterline çıkıyor. Aşk dolandırıcıları tarafından kandırılma olasılığı en yüksek olanlar 55 ila 64 yaş grubundakiler. Bu yaş grubundaki vaka sayısı geçen yıl 2022’ye göre yüzde 49 artmış. En çok para kaybedenler ise ortalama 13,123 sterlin (Yaklaşık 508,000 TL) ile 65-74 yaş arasındaki kişiler. Bununla birlikte tüm yaşlar için kaptırılan ortalama miktar 2022’ye göre yüzde 16 düşüşle 6,937 sterlin (Yaklaşık 269,000 TL.) olmuş.
Lloyds Bank dolandırıcılık önleme direktörü Liz Ziegler “Aşk arayanları hedef almak dolandırıcıların para kazanması için acımasız ama ne yazık ki yaygın bir yol. Dolandırıcılar inanılmaz derecede ikna edici olabilir ve kurbanlarını hem duygusal hem de finansal olarak tükenmiş halde bırakabilirler” diyor.
Banka bireylere sosyal medya üzerinden ulaşan ya da profesyonel veya “model gibi” görünen profil resimleri gösteren yabancılara karşı dikkatli olmalarını tavsiye ediyor. Tavsiyeleri arasında çevrimiçi para gönderilmemesi ya da kişisel veya finansal bilgilerin verilmemesi de var.
Uzmanlara göre dolandırıcılar artık bankaların şüphe uyandırıcı işlemleri tespit becerileri geliştiği için yeni bir taktik üzerinde yoğunlaşıyorlar. Kurbanlarını çok daha fazla sayıda ancak daha küçük miktarlı para transferi yapmaya ikna ediyorlar. Kraliyet Birleşik Hizmetler Enstitüsü’nden mali suçlar kıdemli araştırmacısı Kathryn Westmore “Özellikle aşk dolandırıcılığında, kurbanların birkaç ay hatta yıl boyunca birden fazla küçük ödeme yaptığını görüyoruz” diyor ve şunları söylüyor: “Bu küçük ödemelerin bankalar tarafından tespit edilme olasılığı tek seferde yapılan daha büyük bir ödemeye göre daha düşüktür.”
Bu arada aşk dolandırıcılığı kurbanlarına banka ve ödeme hizmeti şirketlerinden bir haber var. Bugün mahkemeye başvurup davayı kazanırlarsa kaptırılan paranın tümünü transferler sırasında gereken özeni göstermediklerini iddia ettikleri banka ve ödeme şirketlerinden alma ihtimali olan kurbanlar için bu kapı da kapanıyor. Yeni bir düzenlemeyle 2024 Ekim ayından itibaren benzer olaylarda kurbanlar bankalardan ve diğer ödeme hizmeti şirketlerinden en fazla 415,000 sterlin (Yaklaşık 16 milyon TL.) talep edebilecekler.