Bakanlık ‘1 TL’ye satılık ev’ ilanlarını durdurup ceza kesti
İnşaat Demiri İzleme Sistemi'nde (İDİS) üretici ve ithalatçılar hariç stoklardaki 'güvenlikli etiket veya işareti' olmayan inşaat demirinin satışı konusunda süre uzatıldı, uygulama 30 Nisan’a ertelendi.
Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı’nın hazırladığı İnşaat Demiri İzleme Sistemi Uygulama Genel Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Geçen yılın mart ayında yürürlüğe giren tebliğde üretici ve ithalatçılar hariç olmak üzere stoklarında güvenlikli etiket ve/veya işareti olmayan inşaat demiri bulunduranların söz konusu stokları 31 Ocak’tan sonra satamayacakları belirtilmişti. Değişiklikle bu süre 30 Nisan 2024’e uzatıldı. Uygulamayla demir üreticileri artık Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından gönderilen etiketleri kullanacak. Etiket sistemi ve geliştirilen bir yazılımla demirin üreticiden çıkış dahil ihracatçı, ithalatçı, toptancı, bayi, tüccar, inşaatta kullanım ve laboratuvar olmak üzere tüm süreçler izlenecek.
Veriler Darphane tarafından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ve GİB’e aktarılacak. Ancak uygulama başta demir çelik üreticileri olmak üzere tüm sektörün kafasını karıştırdı. Demir çelik üreticilerine göre sektörün kurumsal oyuncuları zaten Türk Standartları Enstitüsü (TSE) standartlarına uygun olarak üretim yapıyor ve ürettikleri demirler dünyanın en şiddetli depremlerinin yaşandığı Şili’nin yanı sıra Dubai’deki dünyanın en yüksek binası Burj Khalifa dahil pek çok yapıda kullanıldı. Aynı zamanda şirketlerin kendi etiket sistemiyle demir hakkında tüm bilgiyi verdiği belirtilirken sıkıntının hem ürünlerin tek tek etiketlenmeye uygun olmamasından ve denetim aşamasında yaşandığı belirtiliyor.