İşte 10 yılda öne çıkacak meslekler: Yazılım mühendisi, yapay zeka uzmanı…
Hem yurtdışına gidişler hem de deprem bölgesinde konutları yetiştirme telaşı inşaat sektöründe işçi bulma sorununu had safhaya çıkardı. Düz işçiden ustaya kadar ücretler 1 yılda 2 ila 3 kat artarken maaşların yurtdışına yaklaştığı belirtiliyor.
Azalan konut satışlarına karşı konut geliştiricilerinden hazır beton üreticilerine uzanan geniş bir alanda eleman bulma sorunu artarak devam ediyor. Sektörün ihtiyacının ancak yüzde 20’sini karşılayabildiği belirtilirken, deprem bölgesinde başlayan inşaatları yetiştirme ve yurtdışına gidişler nedeniyle günlük yevmiyede ücretlerin geçen yıla göre 2 ila 3 kat artarak brüt 2 bin TL’leri bulduğu ifade ediliyor. Bu oranla ücretlerin Avrupa seviyelerine yaklaştığı kaydediliyor.
Sektörde yaşanan eleman eksikliğine dikkat çeken Babacan Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Babacan, hem deprem bölgesi hem de yurtdışına gidişler nedeniyle sektörde çalışan düz işçi ve ustanın azaldığını söyledi. Yurtdışında özellikle işçi bulma problemi yaşayan Almanya ve Avrupa’dan yoğun talep olduğunu anlatan Babacan, “Bu ülkeler oturum izni vererek işçileri çekiyor. Ayrıca Ortadoğu’dan da talep var” dedi.
Kalan işçilerin de deprem bölgesinde yapılan yoğun inşaatlar nedeniyle o bölgede toplandığını dile getiren Babacan, “Yeni neslin inşaata ilgisi yok. Aslına bakarsanız şu anda eskisi gibi aşırı bir inşaat yapımı da yok. Her geçen yıl yeni inşaatlar azalıyor. Eskiden 3 şantiye varken 1’e düştü. Şantiyeler daha küçük projeler yapılıyor. Şu anda ekonomi iyi olsa dahi bu sefer de eleman eksikliğinden dolayı yapamazdık” diye konuştu.
Kalan işçilerin yurtdışı fiyatlarını talep ederek fiyatları yukarı çektiğini söyleyen Babacan “Düz işçi de dahil olmak üzere usta bulmada ve vinç operatörü bulmada zorlanıyoruz. Kepçe gibi makineleri kullanmada operatör bulamıyoruz. Vinç operatörlüğünde maaşlar 100 bin TL’lere çıkarak aylık maaşı 73 bin 379 lira olan milletvekillerini geçti” dedi. Günlük usta ücretinin de 2 bin TL’lere çıktığını aktaran Babacan, buna rağmen 10 kişilik iş varken ancak 2 adam bulabildiklerini ifade etti.
Türkiye Hazır Beton Birliği Başkanı Yavuz Işık da sektörde yaşanan çalışan sorununa dikkat çekerek, “Mikser şoförü pompa uzmanı, tünel kalıp uzmanı gibi 20 bin eleman yetiştirdik. En büyük sıkıntımız önemli bir kısmının yurt dışına gitmesi. Ayrıca deprem bölgesinde ciddi talep var” dedi. Bir kule vinç operatörünün aylık 100 bin TL aldığının belirten Işık şöyle konuştu: “Alttan eleman gelmediği için de yeni işçi yetişemiyoruz” diye konuştu. Sektörün tehlikeli bir alan olması nedeniyle ancak sertifika sahibi olanların çalıştığını aktaran Işık, “Onlarca sertifika var. Dolayısıyla bu nedenle inşaatta yabancı işçi pek çalıştırılmıyor.”