İnternetten satılan zeytinyağında tağşişe dikkat!

TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar 'Tüketiciler yağlarını güvenilir satış yerlerinden ve markalardan almalıdır' dedi. Bayraktar'a göre internetten alınacak ucuz zeytinyağının sahte veya tağşiş uygulanmış olduğunu tüketicinin anlaması mümkün değil.

Ekonomi 26 Eylül 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı
Zeytinyağı fiyatları üretim düşüklüğü yüzünden Avrupa'da ve Türkiye'de rekor kırdı.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, internetten satılan bazı zeytinyağlarının fiyatlarının düşük olmasının akıllara taklit ve saf zeytinyağının içeriğine çeşitli tohum yağları, karışık rafine yağlar, kanola veya fındık yağı gibi besinler karıştırılarak yapılan tağşişi getirdiğini belirterek, “Tüketiciler yağlarını güvenilir satış yerlerinden ve markalardan almalıdır” dedi.

Fiyatı son dönemlerde hızla arttığı için ihracat yasağı getirilen ve düşük rekolte beklentisi nedeniyle yeni sezonda da aynı trendin devamı beklenen zeytinyağıyla ilgili bir uyarı da Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Şemsi Bayraktar’dan geldi.

TZOB Başkanı Bayraktar, yaptığı açıklamada son günlerde zeytinyağı fiyatlarındaki farklılığın dikkati çektiğini söyledi. Farklı adlar altındaki 5 litrelik zeytinyağlarının internet satışlarında fiyatının 350-500 lira arasında değiştiğine işaret eden Bayraktar, “Son yaptığımız ağustos ayı fiyat çalışmamızda alınan zeytinyağı üretici fiyatı 168 lira, market fiyatı ise 900 liradır. Kamuoyunda bilinen markaların 5 litrelik zeytinyağı fiyatları 900 lira ile 1400 lira civarlarında bulunuyor” dedi.

‘Zeytinyağı en fazla tağşiş yapılan gıdalardan biridir’

Zeytinyağı fiyatları üretim düşüklüğü yüzünden Avrupa’da ve Türkiye’de rekor kırarken, özellikle e-ticaret yoluyla satılan zeytinyağı fiyatlarının bu kadar düşük olmasının akıllara taklit ve tağşişi getirdiğini belirten Bayraktar şunları söyledi:

“Zeytinyağı Akdeniz ülkelerinde üretilen, içerdiği fonksiyonel nitelikteki bileşenler nedeniyle ön plana çıkan ve en fazla taklit ve tağşiş uygulanan gıda maddelerindendir.”

Zeytinyağının hikayesi bu yıl acı bir sona doğru gidiyor, fiyatlar ağız yakacakZeytinyağının hikayesi bu yıl acı bir sona doğru gidiyor, fiyatlar ağız yakacak

Tüketiciler sahte ürünü ayırt edemiyor

Ayvalık ve Milas zeytinyağlarının AB coğrafi ürün tescili aldığına ve iç piyasalarda taklit ve tağşiş mücadelesinin devam ettiğine işaret eden Bayraktar, zeytinyağı tüketici satış fiyatlarının yüksek olması nedeniyle çeşitli hileler uygulanarak fiyatların düşürülmesinin hem ekonomi hem de sağlık açısından büyük sorunlar yarattığını belirtti.

Tüketicilerin satın aldığı zeytinyağının sahte olup olmadığını anlamasının çok mümkün olmadığını ifade eden Bayraktar, “Tüketiciler aldıkları yağı rengine, kokusuna ve tadına bakarak değerlendirebilir olmalarına rağmen, zeytinyağının hileli olup olmadığı ancak belirli laboratuvar testlerinin yapılması ile anlaşılabilir” diye konuştu. Bayraktar bu nedenle tüketicilerin yağlarını güvenilir satış yerlerinden ve markalardan almaları gerektiğini  söyledi. Denetimler sonucunda uygulanan cezai işlemlerin caydırıcı nitelikte olmadığı için zeytinyağında yapılan sahtekarlığın önlenemediğini belirten Bayraktar şöyle konuştu:

“Bu durumda en büyük zararı tüketiciler görüyor. Tüketiciler zeytinyağı diye litresine 80-100 lira ödediği yağın aslında çok daha ucuz olan pamuk yağı, kanola, aspir yağı olduğunun çoğu zaman farkında bile olmamaktadır. İnternet üzerinden satılan ve nerede üretildiği, stoklandığı belirlenemeyen, insan sağlığı için tehdit teşkil eden ürünlerin Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından takip edilmesi ve denetlemesi gerektiğini belirterek, denetimlerin sıkılaştırılmasının, ceza alanların kamuoyuna duyurulmasının önemlidir.”

İyi zeytinyağının litresi 500 lirayı geçerse şaşırmayınİyi zeytinyağının litresi 500 lirayı geçerse şaşırmayın

 

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.