iPhone ‘parlamaya’ hazır: Apple’ın bugünkü lansmanında neler olacak?

Üç ay önce Apple Intelligence ile yapay zeka yarışına dahil olduğunu açıklayan Apple bugünkü lansmanında bize iPhone ve diğer cihazlarına getirdiği yenilikleri tanıtacak. Bugünkü lansmanda ürün kalitesi ve fiyat konusunda bizi neler bekliyor?

Bilim Teknoloji 9 Eylül 2024
Fotoğraf: Shutterstock

Bu yılın başlarında “Apple Intelligence” adındaki yapay zeka sistemiyle meraklılarını heyecanlandıran Apple’ın çalışmalarının sonuçlarını gösterme zamanı geldi. Şirket bugün Türkiye saatiyle akşam sekizde başlayacak yıllık etkinliğinde üretken yapay zekaya uygun şekilde tasarlanmış ilk iPhone serisini tanıtacak. Canlı yayını buradan izleyebilirsiniz.

Etkinliğin “parlama zamanı” sloganıyla tanıtılmasının ne anlama geldiği konusunda Apple şimdiye kadar sessizliğini korudu. Bununla birlikte şirket yeni yapay zeka özellikleri ve diğer iPhone 16 güncellemelerinin paraya kıymaya değer olduğunu kanıtlaması için büyük baskı altında. Apple’ın sadece müşterilerini değil, yatırımcıları da yapay zeka yarışında geride kalmadığına ikna etmesi gerekiyor. Zira rakipleri çoktan bu teknolojiyi kullanmaya başladı.

5G bağlantılı iPhone 12’yi 2020’de piyasaya süren şirket o zamandan beri kullanıcılarına yeni nesil telefonu almaları için birçok neden sundu. Telefon kameraları büyük donanım değişikliklerine gerek kalmadan çoğumuzun ihtiyaçlarını karşılayacak kadar gelişti. Hatta şu noktada insan gözü bundan daha yüksek ekran çözünürlüklerini algılayamıyor. Bunun bir sonucu olarak şirketin gelirinin yarısını oluşturan iPhone’un satışları durgun seyrediyor.

Hisseler de aynı şekilde durgun seyrediyordu, ta ki Apple Intelligence duyurulana kadar. Şirketin hisseleriner fiyatı 10 Haziran’daki etkinlikten bu yana yüzde 14, yılın başından bu yana da yüzde 18 arttı.

Yatırım şirketi Wedbush’ta analist Dan Ives’ın geçen ayki araştırma notuna göre dünya genelinde yaklaşık 300 milyon iPhone sahibi dört yılı aşkın süredir bir üst modele geçmedi. Bu nedenle D.A. Davidson analisti Gil Luria, CNN International’a Apple’ın bugün AirPods ve Apple TV+ gibi çeşitli ürün ve hizmetlerdeki değişiklikleri vurgulayacak olsa da odak noktası iPhone’ların yenilenmesini sağlamak.

Bugün bizi nelerin beklediğini başlık başlık ele alalım:

Yapay zekalı iPhone

Şirket Apple Intelligence’in neler yapabileceğini az çok çıtlattı: Siri ile çok daha doğal bir şekilde konuşabileceğiz, bir mail yazarken bize yardımcı edecek, aradığımız fotoğraflara daha kolay ulaşmamızı sağlayacak ve bir soruya cevap verirken kullanıcısının bilgilerini göz önüne alarak cevap verecek. Yani bir bağlamı olacak. Şirketin bugün yapması gereken şey bunun gerçekte nasıl olacağını göstermek.

Yeni iPhone’ların güncellenmiş bir işlemci çipine sahip olması alışılmadık bir durum olmasa da pil ömründen ödün vermeden yeni yapay zeka özellikleriyle artacak veri işleme ihtiyaçlarını karşılayabilmesini sağlamak açısından bu yılki değişiklik önemli olabilir.

Analistler iPhone’un görünümünde de değişiklikler olabileceğini söylüyor. Yani daha geniş bir ekran görebiliriz. Bloomberg’den Mark Gurman’ın haberine göre iPhone 16’da özel bir kamera düğmesi de olacak.

Kutsal soru: Fiyat ne olacak?

Türkiye için iPhone satın almak bir böbreği gözden çıkarmak olarak görüldüğü için en önemli sorulardan birinin iPhone 16 serisinin nasıl fiyatlandırılacağı olacak. Son dört yıldır yeni iPhone’lar için başlangıç fiyatı 799 dolar (27 bin TL ama bu fiyat Türkiye’ye gelene kadar çok uçuk fiyatlara çıkıyor) olarak belirleniyordu.

Apple müşterileri iPhone’ların fiyatlarını yıllardır tartışsa da yatırımcılar maksimum kârı yeğliyor. CFRA Research’ten Angelo Zino dahil birçok analist Apple’ın yeni telefonu yapay zeka özellikleri taşıyacağı ve bunun da şirkete maliyeti olması nedeniyle iPhone serisinin fiyatlarının “genel olarak” az da olsa artabileceğini düşünüyor.

Ancak bazı analistler büyük bir fiyat artışı beklemiyor. Bunun sebebi de şirketin fiyatı gören müşterilerin hevesini kaybetmemesini istemesi.

Diğer cihazlarda bizi neler bekliyor?

Söylentilere göre şirket Apple Watch ve AirPods için de birtakım güncellemeler yapabilir. Gurman’ın haberine göre Apple Watch Series 10’un öncekilerden daha ince ama daha büyük bir ekrana sahip olması bekleniyor. AirPods için de düşük ve orta segmentli seçeneklerin sunulması bekleniyor.

AirPods kullanıcıları sadece başlarını iki yana ya da aşağı yukarı sallayarak çağrıları reddedebilecek ya da yanıtlayabilecek. Apple Watch’taki son güncelleme ise vücut ısısı ve kalp atış hızına bakarak kullanıcıları hastalanabilecekleri konusunda bilgilendirmek.

Apple sonunda yapay zeka yarışına girdi: Karşınızda Apple Intelligence, Siri de daha akıllı olacakApple sonunda yapay zeka yarışına girdi: Karşınızda Apple Intelligence, Siri de daha akıllı olacak

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.