17 yaşındaki kızın dramı: Babası hapiste, annesi hasta, kendisi depremde enkazdan çıktı, patronunun istismarına uğradı…
İnşaat sektörü, deprem bölgelerinde oluşan ani talep nedeniyle beton mikseri, vinç, ekskavatör bulma sorunu yaşamıştı. Sektöre giren iş makinası sayısının artmaya başladığı belirtilirken, sorunun 6 ile 1 yıl içinde çözüleceği ifade ediliyor.
Deprem bölgesine yönelen iş makinaları başta İstanbul olmak üzere diğer bölgelerin inşaat projelerini etkilemeye devam ediyor. Deprem bölgelerinde oluşan ani talep nedeniyle iş makinalarında teslim etme süreleri 3 ila 6 aya çıkarken, fiyatlar da 2-3 kat artmıştı. Sektöre yeni makinaların verilemeye başlandığı aktarılırken, tam olarak rahatlamanın 1 yılı bulacağı ifade ediliyor.
Deprem sonrası iş makinalarına gelen yoğun talep nedeniyle oluşan ekipman eksikliğinden dolayı kiralama fiyatlarının 3-4 kat artarak 240 bin TL’lere çıktığını kaydeden Türkiye Hazır Beton Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Adem Genç, “Ekipman olmadığı için bir yavaşlama sözkonusu. Günde 110 bin metreküp dökülecekken 100 bin metreküp dökülüyor. Eskiden 1 ayda temin edilebilen iş makinası için bugün 5 -6 ay süre veriliyor. Dolayısıyla lüks bir ihtiyaç olan 2’nci el otomobil ithalatı konuşuluyor. Onun yerine ihtiyaç ürünü olan mikser gelmeli” açıklamasında bulundu. Genç, piyasaya sürülen makine sayısının artmasıyla sorunun 6 ila 1 yıl içinde çözüme kavuşacağını belirtti.
Anadolu Yakası İnşaatçılar Derneği Başkanı Melih Tavukçuoğlu, ise yükselen fiyatlara dikkat çekti. Vinç fiyatlarının neredeyse 2 kata kadar yükseldiğini belirten Tavukçuoğlu, “Aynı şekilde işçilik fiyatları da çok yükseldi. Buna rağmen iyi kalfa iyi operatör yok. Hem fiyatlar yükseliyor, hem de çalışan yok. Böyle bir sarmal var” dedi.