İstanbul’un ünlü caddelerindeki mağaza kiraları dolar bazında yüzde 66 arttı

Cushman & Wakefield TR International’ın Bağdat Caddesi, İstiklal Caddesi ve Nişantaşı Bölgesi’nin 2023 yılı perakende verilerini incelediği raporuna göre üç ana alışveriş caddesindeki mağaza kiraları bir önceki yıla göre uçtu.

Ekonomi 15 Mart 2024
Bu haber 8 ay önce yayınlandı
Geçen yıl çok en ziyaret edilen cadde İstiklal, en pahalı cadde Abdi İpekçi, en fazla yabancı markanın kiralama yaptığı cadde ise Bağdat Caddesi oldu.

Uluslararası gayrimenkul danışmanlık şirketi Cushman & Wakefield TR International Bağdat Caddesi, İstiklal Caddesi ve Nişantaşı Bölgesi’ni kapsayan ‘İstanbul Alışveriş Caddeleri Raporu’nun 10’uncusunu yayımladı. Üç ana alışveriş caddesinin 2023 yılı perakende verilerini inceleyen rapor yılın ilk çeyreğinde yaşanan depremin ardından artmaya başlayan restorasyon ve kentsel dönüşüm hareketinin, mağazaların yer değiştirme faaliyetlerinin ve kiralarda yaşanan artışların caddelerdeki kiralama dinamiklerini yakından etkilediğini ortaya koydu.

Rapora göre İstanbul’un en gözde üç alışveriş caddesinin ağırlığını oluşturduğu ana cadde pazarında 2023 yılında caddelerdeki yüksek doluluk oranları ve yüksek taleple birlikte kiralarda ciddi artışlar oldu. İstanbul’un ana caddeleri, birincil kira seviyesinde dolar bazında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 66,7 oranında ciddi bir artış gözlendi. Geçen yıl çok en ziyaret edilen cadde İstiklal, en pahalı cadde Abdi İpekçi, en fazla yabancı markanın kiralama yaptığı cadde ise Bağdat Caddesi oldu.

Rapora göre geçen yıl incelenen üç bölgede uçak, gemi, drone ve mobil gibi her tür hareketlilik verisini anlamlı hale getiren ARCANOR adlı platform tarafından sağlanan 2023 yılı dijital ayak izi verilerine göre İstiklal Caddesi’nde yaya hareketliliğinde geçen seneye göre önemli artış oldu. Bağdat Caddesi’nde de artış görülürken Nişantaşı Bölgesi’nde ortalama ziyaretçi sayısı geçen yıla göre neredeyse sabit kaldı.

Yemek sektörü ara sokaklara gitti

Rapora göre işlemlerin çoğunu yeni kiralamaların oluşturduğu 2023 yılında bir önceki yıl kentsel dönüşümde olan mağazaların yüzde 39’u, boş olan mağazaların ise yüzde 40’ı kiralandı. 2022 yılında üç ana caddede 51 adet olan kiralama işlem adedi 2023 yılında 67’ye yükseldi. İstiklal Caddesi’nde 18, Bağdat Caddesi’nde 21 ve Nişantaşı Bölgesi’nde 28 kiralama işlemi gerçekleştirildi.

Üç ana caddede yüksek talep, kısıtlı arz ve yüksek doluluk oranlarının kiraların yükselmesine neden olduğunu, bunun da özellikle yeme-içme sektöründeki mağazaların caddeyle bağlantılı ara sokaklara yayılmasıyla sonuçlandığına dikkat çeken raporda “Bu da Nişantaşı Bölgesi ve İstiklal Caddesi’nde işlem sayısının artmasına karşın ortalama kiralanan alan büyüklüğünün azalmasına neden oldu. Toplam kiralanabilir alanda metrekare bazında düşüşler de meydana geldi. Örneğin Nişantaşı Bölgesi’nde kiralama işlem adedi 2022’ye kıyasla yüzde 27 artmasına karşın metrekare bazında 2022 yılına kıyasla markaların daha düşük metrekareli alanlara yöneldiği gözlemlenmiştir” dendi.

Son bir yılda en çok kiralama işlemi artışı İstiklal’de

Rapor verilerine göre İstiklal Caddesi’ndeki kiralama işlemlerinde 2022 yılına göre adet bazında yüzde 157, metrekare bazında ise yüzde 100 artış olurken kiralanan ortalama alan büyüklüğü 2022 yılına kıyasla azalarak 319 metrekareye indi. İstiklal Caddesi’nde buna karşın büyük metrekareli işlemler devam etti.

Deprem sonrasında başlayan restorasyon ve kentsel dönüşüm çalışmalarının geçen yıla kıyasla özellikle Bağdat Caddesi’nde artarak dikkat çektiğini gösteren rapora göre özellikle caddenin uç kesimlerinde yer alan inşaat halindeki binalarda 2022’ye kıyasla metrekare bazında artış kaydedildi. Böylece Bağdat Caddesi’nde kiralama işlemi adet bazında yüzde 4.54 düşerken (22 adetten 21’e) kiralanan ortalama alan büyüklüğü geçen seneye kıyasla artarak 230 metrekareye ulaştı. Cadde üzerindeki arz kısıtlılığı sebebiyle kiralama işlemleri azalırken mağazalar daha büyük metrekareli alanları tercih etti.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.