İzmir Alsancak Limanı’na Körfez’den müşteri aranıyor

Bloomberg’e konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu, İzmir Alsancak Limanı’nın özelleştirilmesi için Körfez Arap ülkeleriyle müzakere yapıldığını duyurdu.

Ekonomi 6 Temmuz 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
İzmir Alsancak Limanı'nın 47 yıllık işletme devir hakkı için daha önce çıkılan ihalede sonuç alınamamıştı. Şimdi Körfez ülkeleriyle müzakere ediliyor.

Körfez ülkelerinden yatırım ve finansman arayan hükümet çalışmalarını yoğunlaştırdı. ABD’nin önde gelen medya kuruluşlarından Bloomberg’e konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu önemli açıklamalar yaptı. Uraloğlu, İzmir Alsancak Limanı’nın özelleştirilmesi için Körfez Arap ülkeleriyle müzakere yapıldığını duyurdu.

‘Müzakere ediliyor ancak rakam yok’

Bloomberg, “Türkiye, Ege sahilindeki İzmir’deki Alsancak Limanı’nın işletme haklarını satmak için Körfez Arap ülkeleriyle müzakere ediyor. Bu da ülkenin yeni ekonomik takımının yabancı yatırımcı bulmak için ilk büyük hamlesi olabilir” yorumunu yaptı.
Uraloğlu, “Bakan yardımcılığı seviyesinde arkadaşlarımız görüşme yaptı” derken, potansiyel alıcı ya da telaffuz edilen satış rakamı ile ilgili bir açıklama ise yapmadı. Türkiye Varlık Fonu’na ait olan liman uzun yıllardır Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) tarafından işletiliyordu.

Körfez’den gelecek 25 milyar dolar ekonomiyi kurtarır mı?Körfez’den gelecek 25 milyar dolar ekonomiyi kurtarır mı?

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın bazı bakanlarla 17-18-19 yapacağı ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Suudi Arabistan, Katar’ı kapsayan Körfez ziyareti sırasında bu konuda gelişme olması bekleniyor.

Daha önce limanın 47 yıllık işletme hakkı için çıkılan ihalede 1 milyar 275 millyon dolarla en yüksek teklifi veren Global Yatırım Holding-Hutchison-Ege İhracatçı Birlikleri Liman Hizmetleri ve Taşımacılık’tan oluşan konsorsiyum ödeme yükümlülüğünü yerine getirmediği için devre dışı kalmıştı. Ardından davet edilen ikinci en yüksek teklifin sahibi Çelebi Holding de yükümlülüklerine yerine getirmesi için kendisine iki kez verilen 45’er günlük sürenin ardından çekilmişti.

Erdoğan 25 milyar dolar için Körfez yollarına düşecekErdoğan 25 milyar dolar için Körfez yollarına düşecek

Körfez’den geleceği söylenen 30-40 milyar dolarKörfez’den geleceği söylenen 30-40 milyar dolar

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.