İzmir’e ‘Tarımın Silikon Vadisi’ni kurmak için üç bankadan destek

Türkiye İş Bankası, Ziraat Bankası ve DenizBank, İzmir'de Türk tarımının teknolojik gelişimine katkıda bulunmak amacıyla kurulan İzmir Tarım Teknoloji Merkezi'ne ortak oldu.

Ekonomi 1 Ağustos 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Bankalar "Tarımın Silikon Vadisi” olma hedefi taşıyan İzmir Tarım Teknoloji Merkezi"ne ortaklık için imzayı attılar.

Türkiye İş Bankası, Ziraat Bankası ve DenizBank, İzmir Ticaret Borsası tarafından kurulan ve “Tarımın Silikon Vadisi” olma hedefi taşıyan İzmir Tarım Teknoloji Merkezine ortak oldu. Amaç, Türk tarımının teknolojik dönüşümüne güç birliğiyle liderlik etmek.  İstanbul’da imzalanan anlaşmayla İzmir Tarım Teknoloji Merkezi’nin ortakları arasına, Türk tarımına desteklerle fark yaratan üç önemli banka katıldı. Türkiye İş Bankası İmece Mobil ile, Ziraat Bankası Ziraat GSYO ile, DenizBank da iştiraki NEOHUB A.Ş. ile projede yer aldı.
Sermaye ortaklığı anlaşması imza törenine, İzmir Ticaret Borsası ve İTTM Girişim A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, İzmir Ticaret Borsası Meclis Başkanı Ömer Gökhan Tuncer, Türkiye İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı ve İmeceMobil Tarım Platformu A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı İzlem Erdem, Ziraat Bankası Tarım Bankacılığı Bölüm Başkanı Engin Çekici, DenizBank KOBİ Bankacılığı ve Kamu Finansmanı Genel Müdür Yardımcısı Engin Eskiduman, İş Bankası İmeceMobil Tarım Platformu A.Ş. Genel Müdürü İlker Mehmet Sağlam, Ziraat GSYO Genel Müdürü Ferhat Fahri Hameş ile DenizBank Neohub A.Ş. CEO’su Gürhan Çam katıldı.

Küresel ısınma gıda enflasyonunu yılda yüzde 3 artıracakKüresel ısınma gıda enflasyonunu yılda yüzde 3 artıracak

‘İlk beş yıl planımızı hayata geçirdik’

Işınsu Kestelli, İzmir Ticaret Borsası’nın gözbebeği projelerinden biri olduğunu söylediği İTTM’yi, Türk tarımının Silikon Vadisi yapmayı hedeflediklerini belirterek şunları söyledi:

“Tarım ve Orman Bakanlığımızın desteği ile Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi’nin Menemen’deki tesislerini projenin kuluçka merkezi olarak benimsedik. Geldiğimiz noktada kuruluş, altyapı ve örgütlenme çalışmalarını büyük ölçüde tamamladık ve ilk beş yıl planımızı hayata geçirdik. İTTM’ye büyük avantaj ve ivme kazandıracak TEKMER statüsü için yaptığımız proje başvurumuz KOSGEB tarafından kabul edildi. Binamızın inşaatı da bu yıl içinde tamamlanacak. Büyük emek, kaynak ve enerji verdiğimiz bu projenin, Türk tarımının değişim ve dönüşümünde önemli bir kaldıraç işlevi görmesini umut ediyoruz”.

‘Tarım ve girişimciliğe katkıda bulunan bir çekim merkezi’

İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı ve İmeceMobil Tarım Platformu A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı İzlem Erdem, TTM projesinin Ar-Ge için gerekli ortamın sağlanması, paydaşların bir araya getirilmesi, tarım teknolojileri araştırmalarının ticarileşmesinin ve finansmana erişiminin desteklenmesi gibi hedeflere sahip olduğunu belirterek, “Projeyle sunulacak ‘açık inovasyon ortamı’ sayesinde hem tarım hem de girişimcilik ekosistemlerine katkıda bulunan bir çekim merkezinin doğması mümkün olabilecek” diye konuştu.

Gıda krizi şekil değiştiriyorGıda krizi şekil değiştiriyor

‘Tarım uygulamalarını ihraç potansiyeli bizi heyecanlandırdı’

DenizBank’ın yeni nesil iştiraki NEOHUB Genel Müdürü Gürhan Çam ise konuşmasında, “Ülke tarımına destek olmak için başlatılmış İTTM projesi, tarım sektörünün tüm paydaşlarına hitap etmesi, yenilikçi tarım uygulamalarını hayata geçirecek olması ve tarım teknolojisi ihraç etme potansiyeli ile DenizBank ve NEOHUB olarak bizleri oldukça heyecanlandırıyor. Özellikle sürdürülebilir tarım ve tarımın dijital dönüşümü gibi hedefleri, NEOHUB olarak vizyonumuzla uyuşuyor. ‘Deniz’den Toprağa’ uygulamamız ve ‘iş modeli fabrikası’ yaklaşımımız ile İTTM’ye destek olmayı hedefliyoruz” dedi.

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.