Japonya’da yeni bir icat: ‘İstifanı açıklayamıyorsan bize para ver senin yerine biz söyleyelim’

Japon girişim Exit, istifa kararını açıklamaktan çekinen ve bunu büyük bir yük olarak omuzlarında hissedenlere yardımcı oluyor. 144 dolar karşılığında şirket, sizin yerinize kararınızı işvereninize açıklıyor. Yılda 10.000 talep gelen Exit'i kullananların önemli kısmı 20'li yaşlarındaki erkekler.

Ekonomi 10 Haziran 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Exit'e, şu anda yılda 10.000'e yakın başvuru geliyor.

Japon Toshiyuki Niino, mutsuz olduğu işten ayrılmaya karar verdiğinde yıl 2017’ydi. Fakat işten ayrılma kararını patronuna verme konusunda kendini pek hazır hissetmiyordu. Aklına gelen fikri ortağıyla hayata geçirdi ve Exit adlı bir girişimin ilk adımını attı. Bu girişim, sizin yerinize istifa kararınızı kurumunuza sunmayı hedefliyor. 

Al Jazeera’ya görüş veren kurucu Niino, sadakat kültürünün uç seviyelerde olduğu Japonya’da, işverenlerin üç yıldan kısa sürede işten ayrılan kişileri utandırıp suçlu göstermeye çalıştığını belirterek kendi hayatında bu konuda çok zor zamanlar geçirdiğini aktarıyor. Çocukluk arkadaşı Yuichiro Okazaki’yle kurdukları şirket 20.000 Japon yeni, yani 144 dolar karşılığında, sizin yerinize patronunuza istifa kararınızı iletiyor.

Halihazırda yılda 10.000 talep alan şirketle ilgili Niino şöyle konuşuyor: “Gördüğüm en önemli iki neden, patronlarından korktukları için ayrılmak istediklerini söyleyememeleri ve ayrıca ayrılmak istedikleri için duydukları suçluluk duygusu. Eğer işi bırakırsanız ya da tamamlamazsanız, sanki kötü bir hata yapmışsınız, bir günah işlemişsiniz gibi algılanıyor.”

Exit’in kurucu ortakları Yuichiro Okazaki ve Toshiyuki Niino (sağda).

Exit, müşterileri ve o müşterilerin işverenleri arasında köprü hizmeti görüyor. Şirket müşterinin işvereniyle irtibata geçerek müşterinin işten ayrılmak istediğini bildiriyor. İki taraf arasında temel talepleri iletiyor ancak tazminat, kıdem tazminatı gibi yasal süreçlere müdahil olmuyor.

Exit’i kullanarak istifa edenlerin önemli kısmı 20’li yaşlarındaki erkeklerden oluşuyor. Japonya’da bir iş yerinde yaşam boyu çalışmak ya da karoshi olarak tanımlanan ‘ölesiye çalışmak’ kavramları ülkenin kültürel kodları arasında. Bu nedenle işten ayrılmak da o derece zorlaşıyor. Japonya’da resmi verilere göre tüm sektörlerde ortalama hizmet süresi 12.4 yıl. OECD ortalamasına göreyse bu süre 10 yıl.

Tedbirde Japonya gibi ol: Felaket anında otomatlar ücretsiz gıda verecekTedbirde Japonya gibi ol: Felaket anında otomatlar ücretsiz gıda verecek

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.