JPMorgan’dan dolarizasyon uyarısı geldi

JPMorgan analistlerinin Türkiye ziyaretinin ardından yayınlanan notta mevcut TL politikasının uzun süre devamı durumunda bir noktada dolarizasyonun tetiklenebileceği ifade edildi.

Ekonomi 25 Temmuz 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
JPMorgan analistlerine göre birçok Türk şirketi TL'deki reel değerlenme, yüksek enflasyonist baskılar ve gerileyen alım gücü nedeniyle baskı görüyor.

Amerikalı yatırım bankası JPMorgan’ın analistlerinin  Türkiye’ye yaptıkları ziyaretin ardından yayınlanan notta birçok Türk şirketinin TL’deki reel değerleme, yüksek enflasyonist baskılar ve gerileyen alım gücüyle zayıf iç talep dolayısıyla baskı gördüğüne dikkat çekildi. JPMorgan analistleri buna karşın kurumsal borçlanma temellerinin sağlıklı bir düzeyde kaldığını vurguladı.

Aralarında Zafar Nazim ve Lorenzo Parisi’nin olduğu kurumsal araştırma analistleriyle ekonomist Fatih Akçelik tarafından hazırlanan 24 Temmuz tarihli notta makro tarafta ivmenin kısa vadede devamının beklendiği ve dolarizasyon konusunun da izlenecek bir alan olacağı belirtildi. Türkiye’de yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatlarıyla birlikte kur korumalı mevduatlarını standart TL mevduatlarına çevirme eğilimine dikkat çeken JPMorgan analistleri mevcut Türk lirası politikasının uzun süre devam etmesi durumunda bir noktada dolarizasyonu tetikleyebileceğini söyledi.

Son 12 ayda 19,6 milyar dolarlık rekor eurobond ihraç edildi

Türkiye’de 20 banka ve şirket ile birlikte yetkililere de yapılan ziyaretler sonrasında hazırlanan notta ortodoks politikalara dönüş ve makro taraftaki dengesizliklerin giderilmesi sonrasında Türkiye’nin borçlanma tarafında geride bırakılan 12 aylık dönemde güçlü bir performansa imza attığı ancak bu durumun şirketlerin temellerini geliştirmediği ifade edildi.

18 aylık durgunluk döneminin ardından Türkiye’de şirketlerin son 12 ayda 19,6 milyar dolarla rekor eurobond ihracı yaptığını hatırlatan JPMorgan analistleri bunun sonucu olarak yatırımcı pozisyonlanmasının nötr ya da ağırlık üstü seviyesinden ağırlık altı seviyesine döndüğüne dikkat çekti.

Moody's: Türkiye dolarizasyon etkisine maruz kalacakMoody’s: Türkiye dolarizasyon etkisine maruz kalacak

40 milyar dolarlık ters dolarizasyon iddiası 40 milyar dolarlık ters dolarizasyon iddiası 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.