İngiltere’deki müze müdürleri stresli: ‘Ya bizdeki tablolara da saldırırlarsa?’
İngiltere'ye kaçak giriş ve iltica başvurularının ikiye katlanması üzerine İngiliz gümrük memurları Türk vatandaşlarına uyguladığı sorgulama yöntemlerinin dozunu artırdı. Uygun bulunmayan birçok kişinin uçakla geri gönderildiği söyleniyor.
İngiltere’ye kaçak giriş ve iltica başvurularında büyük artış olunca son zamanlarda Türk vatandaşları İngiltere’ye girişlerde gümrük ve muhaceret memurları tarafından daha fazla sorguya çekilmeye başladı. Hatta birçok kişinin ülkeye girişine izin verilmeden uçakla geri gönderildiği belirtiliyor. İngiltere’de kurulu global iş geliştirme ve yetkinlik danışmanlık şirketi Plusture UK Direktörü Enis Behar Menda, yasal olmayan yollardan girişlerin çoğalması üzerine İngiltere İçişleri Bakanlığı’nın göç politikaları giderek sıkılaşırken ret oranlarının da arttığını belirterek, “Bu durum uluslararası koruma ve insan hakları bağlamında önemli tartışmaları da beraberinde getiriyor” dedi.
The Office for National Statistics (ONS) tarafından sağlanan verilere göre özellikle küçük botlarla yapılan deniz yoluyla girişlerin arttığını vurgulayan Menda “2022’de botlarla gelen Türk göçmen sayısı 1,127 iken, bu sayı 2023’te 3,060’a yükselmiş yani yaklaşık yüzde 171.6 oranında bir artış gösterdi. Ayrıca yetersiz belgelerle hava yoluyla giriş yapmaya çalışanların sayısı 2023’te 305 olarak kaydedildi” diyor.
2018’den 2023’e kadar olan dönemde İngiltere’de farklı yollardan giriş yaparken yakalanan Türk vatandaşlarının toplam sayısı 5,389’a ulaştı. Behar Menda, “İngiltere limanlarında ve diğer giriş noktalarında yapılan kontrollerin sıkılaştırılmasına rağmen, ülkeye yasadışı giriş teşebbüslerinin artmaya devam ettiğini gözlemliyoruz” diye konuşuyor.
Son yıllarda iltica başvurularında da büyük artış gözleniyor. Menda’nın verdiği bilgiye göre 2010 yılında 155 olan iltica başvuru sayısı 2022’de 1,942’ye, 2023 Eylül ayı sonuna kadar 3,513’e yükseldi. Bu süre zarfında, özellikle 2018’den itibaren başvurular hız kazandı, Eylül 2022 ile Eylül 2023 arasındaki başvuru sayısı ise neredeyse iki katına çıktı. Menda, artışın Brexit sonrasında Birleşik Krallık Ankara Antlaşması’nın sona ermesi ve Türkiye’deki ekonomik koşulların hızla kötüye gitmesi etkisiyle daha da belirginleştiğini vurguluyor.
Başta Facebook olmak üzere birçok sosyal medya platformundaki yurtdışı gruplarında Türkiye’den iltica etmek isteyenlere hizmet eden kişilerin mesajlarına çok sık rastlandığına dikkat çeken Enis Behar Menda, “Bu gruplarda ayrıca Türkiye’den iltica etmek isteyen, İngiltere’ye kaçak veya yasal yolla gelmiş kişilerin iltica için destek soruları göze çarpıyor. Maalesef çok fazla kişinin de dolandırıldığı ile ilgili mesajlar bulunuyor” diyor.