Kaçak giriş ve iltica patladı, Türklere İngiltere kapısı artık zor açılıyor

İngiltere'ye kaçak giriş ve iltica başvurularının ikiye katlanması üzerine İngiliz gümrük memurları Türk vatandaşlarına uyguladığı sorgulama yöntemlerinin dozunu artırdı. Uygun bulunmayan birçok kişinin uçakla geri gönderildiği söyleniyor.

Ekonomi 5 Mayıs 2024
İngiltere'ye iltica etmek isteyen Türk vatandaşlarının sayısı artınca İngiltere önlemleri artırdı.

İngiltere’ye kaçak giriş ve iltica başvurularında büyük artış olunca son zamanlarda Türk vatandaşları İngiltere’ye girişlerde gümrük ve muhaceret memurları tarafından daha fazla sorguya çekilmeye başladı. Hatta birçok kişinin ülkeye girişine izin verilmeden uçakla geri gönderildiği belirtiliyor. İngiltere’de kurulu global iş geliştirme ve yetkinlik danışmanlık şirketi Plusture UK Direktörü Enis Behar Menda, yasal olmayan yollardan girişlerin çoğalması üzerine İngiltere İçişleri Bakanlığı’nın göç politikaları giderek sıkılaşırken ret oranlarının da arttığını belirterek, “Bu durum uluslararası koruma ve insan hakları bağlamında önemli tartışmaları da beraberinde getiriyor” dedi.

The Office for National Statistics (ONS) tarafından sağlanan verilere göre özellikle küçük botlarla yapılan deniz yoluyla girişlerin arttığını vurgulayan Menda “2022’de botlarla gelen Türk göçmen sayısı 1,127 iken, bu sayı 2023’te 3,060’a yükselmiş yani yaklaşık yüzde 171.6 oranında bir artış gösterdi. Ayrıca yetersiz belgelerle hava yoluyla giriş yapmaya çalışanların sayısı 2023’te 305 olarak kaydedildi” diyor.

2018’den 2023’e kadar olan dönemde İngiltere’de farklı yollardan giriş yaparken yakalanan Türk vatandaşlarının toplam sayısı 5,389’a ulaştı. Behar Menda, “İngiltere limanlarında ve diğer giriş noktalarında yapılan kontrollerin sıkılaştırılmasına rağmen, ülkeye yasadışı giriş teşebbüslerinin artmaya devam ettiğini gözlemliyoruz” diye konuşuyor.

İltica başvuruları iki katına çıktı

Son yıllarda iltica başvurularında da büyük artış gözleniyor. Menda’nın verdiği bilgiye göre 2010 yılında 155 olan iltica başvuru sayısı 2022’de 1,942’ye, 2023 Eylül ayı sonuna kadar 3,513’e yükseldi. Bu süre zarfında, özellikle 2018’den itibaren başvurular hız kazandı, Eylül 2022 ile Eylül 2023 arasındaki başvuru sayısı ise neredeyse iki katına çıktı. Menda, artışın Brexit sonrasında Birleşik Krallık Ankara Antlaşması’nın sona ermesi ve Türkiye’deki ekonomik koşulların hızla kötüye gitmesi etkisiyle daha da belirginleştiğini vurguluyor.

Sosyal medya iltica mesajlarıyla kaynıyor

Başta Facebook olmak üzere birçok sosyal medya platformundaki yurtdışı gruplarında Türkiye’den iltica etmek isteyenlere hizmet eden kişilerin mesajlarına çok sık rastlandığına dikkat çeken Enis Behar Menda, “Bu gruplarda ayrıca Türkiye’den iltica etmek isteyen, İngiltere’ye kaçak veya yasal yolla gelmiş kişilerin iltica için destek soruları göze çarpıyor. Maalesef çok fazla kişinin de dolandırıldığı ile ilgili mesajlar bulunuyor” diyor.

İltica talebi patlayınca Facebook’ta bu tür paylaşımların sayısı da arttı. Bunların büyük kısmının dolandırıcı olduğu söyleniyor.

Kurulan gruplarda İngiltere’ye iltica etmek isteyenlere yardım edildiği söyleniyor ancak büyük kısmının niyeti farklı.

Facebook gruplarında birçok insan iltica konusunda kendisine yardım edecek insanları arıyor.

İngiltere adımı attı: Afrikalı sığınmacıyı cebine üç bin sterlin koyup Ruanda'ya gönderdilerİngiltere adımı attı: Afrikalı sığınmacıyı cebine üç bin sterlin koyup Ruanda’ya gönderdiler

İngiltere sınır dışı edilecek sığınmacıları toplamaya başladıİngiltere sınır dışı edilecek sığınmacıları toplamaya başladı

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.