Lise öğrencisi Dilan yaralı halde bulundu: ‘Dört kişi kaçırdı, o da inşaattan atladı’
Kalyon Enerji Türkiye'nin en büyük ikinci güneş enerjisi santralini hayata geçirmek için Birleşik Krallık'tan UKEF ve Polonya'dan KUKE garantörlüğünde İngiltere merkezli Standard Chartered Bank'tan 249 milyon Euro tutarında kredi buldu.
Kalyon Enerji Türkiye’nin en büyük ikinci güneş enerjisi santralını hayata geçirmek için dış finansman sağladı. Şirket proje için UKEF ve KUKE garantörlüğünde Standard Chartered Bank ile 249 milyon euro tutarında yeni bir kredi anlaşması imzaladı. Proje Niğde, Gaziantep ve Şanlıurfa’da, toplam 390 MWp elektrik üretim kapasitesine sahip olacak. Kalyon Enerji bu krediyle yatırımları için bugüne kadar toplam 565 milyon dolar dış kaynak sağladı.
Niğde, Gaziantep ve Şanlıurfa’da 7 ayrı bölgede 600 hektarlık alanda kurulacak güneş enerjisi santralleri projesi tamamlandığında Türkiye’de 600 bin nüfuslu bir şehrin ihtiyacına cevap verebilecek miktarda yenilenebilir elektrik enerjisi üretecek. Proje Türkiye’nin yenilenebilir enerji kaynaklarına erişimini artırarak 2053 yılı net sıfır karbon salımı hedeflerine katkıda bulunacak. Kalyon Enerji Türkiye’nin en büyük ikinci güneş enerjisi santralini projesi aynı zamanda Türkiye’deki toplam kurulu elektrik enerjisi kapasitesi içindeki yenilenebilir enerjinin payının yüzde 54’e ulaşmasını sağlayacak.
Kalyon Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Elvan UKEF, KUKE ve Standard Chartered Bank ile 12 yıl vadeli 249 milyon euro tutarında Yeşil Kredi niteliğinde olan kredi anlaşmasının türünün ilk örneği olduğunu belirterek şunları söyledi:
“Bu anlaşma Kalyon olarak yüzde 90’ın üzerinde yerli üretim yapabilen entegre bir güneş paneli üretim fabrikasına sahip olduğumuz için gerçekleşti. Sağlanan ‘Yeşil Kredi’, hem Türkiye’nin karbon emisyonunun azaltılması, ülkemizin Sıfır Karbon hedefine ulaşması hem de global Sıfır Karbon hedeflerine doğrudan katkı sağlayan projelere verilmesi sebebiyle, böyle bir dış kaynağı ülkemize getirmiş olmaktan dolayı gururluyuz. Bu kredi ayrıca sadece ticari anlamda değil, çevre ve toplum gelişimine, uluslararası sürdürülebilirlik kriterlerine uyumumuzun da takdir edilmesidir.”