Kerkük-Ceyhan petrol boru hattında açılışa az kaldı

1.5 milyar dolarlık tazminat cezası sonrası mart ayında hattan petrol akışını durduran Türkiye, hatta bakım çalışmaları başlatmıştı. Hattaki bu çalışmalarda sona gelinirken Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar: "Hedefimiz en kısa sürede Irak-Türkiye petrol boru hattını faaliyete almak" dedi.

Ekonomi 29 Ağustos 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı
Kürt Bölgesel Yönetimi'nin kontrolündeki sahalardan çıkarılan petrolün hattan taşınmasına izin verdiği gerekçesiyle uluslararası tahkim mahkemesi tarafından 1,5 milyar dolarlık tazminata mahkum edilmişti.

Mart ayında Kerkük-Ceyhan petrol boru hattını kapatan Türkiye, hattı açmada sona doğru yaklaşıyor. Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar yaptığı açıklamada, Irak’ın başlıca ham petrol ihracat kanallarından biri olan Kerkük-Ceyhan boru hattında petrol akışının durmasının ardından hatta başlatılan bakım çalışmalarının sona yaklaştığını ifade etti.

Yabancı yatırımcı Kuzey Irak'ta petrol üretimini durduruyorYabancı yatırımcı Kuzey Irak’ta petrol üretimini durduruyor

1.5 milyar dolarlık tazminat etkili oldu

Türkiye, Irak hükümetinden yetki alınmadan Kürt Bölgesel Yönetimi’nin kontrolündeki sahalardan çıkarılan petrolün hattan taşınmasına izin verdiği gerekçesiyle uluslararası tahkim mahkemesi tarafından 1,5 milyar dolarlık tazminata mahkum edilmişti. Kararın ardından Türkiye, Irak’ın talebi üzerine hattan petrol akışını mart ayında kesmişti. Uluslararası petrol piyasasındaki arz sıkışıklığı nedeniyle hattın ne zaman devreye alınacağı yakından takip ediliyor. Son olarak Irak petrol bakanlığından yetkililer hat açılmadan önce Ankara ile birkaç görüşme daha yapılması gerekebileceğini belirtmişlerdi.

Kürt petrolünde kavga şimdilik bittiKürt petrolünde kavga şimdilik bitti

İki ülkenin enerji bakanları görüştü

Bayraktar, Irak enerji bakanı ile geçen hafta yaptığı görüşmeyi değerlendirerek, “Son derece eşgüdüm içerisinde bu faaliyetlerini yürütüyoruz. Hedefimiz en kısa sürede Irak-Türkiye petrol boru hattını faaliyete almak” dedi. Basında yer alan haberlere göre
Ceyhan boru hattını kapatan Türkiye, ihracata devam etmeden önce Irak’tan petrol ihracatının nasıl sürdürüleceği konusunda Bölgesel Kürt Yönetimi ile Irak arasında yaşanan anlaşmazlığın çözülmesini istiyor.

Hatta kontrollerin sonuna geldi

Bakan Bayraktar da, “Deprem ve sel felaketinden sonra hatta ciddi bir kontrol sürecine girdik. Bunun sonuna geldik. Nihayetlendirmeyi planlıyoruz. Sıkıntılı yerlerdeki bakım faaliyetlerimizi bitirdik. Dolayısıyla Türkiye dünya petrol piyasasının dengeli ve istikrarlı olması için üzerine düşeni (geçmişte) yapmış olduğu gibi bundan sonra da yapmaya devam edecek” dedi.

Askıya alınan petrol ihracatının faturası kabarıyorAskıya alınan petrol ihracatının faturası kabarıyor

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.