Kişi başı milli gelir muamması: 13.110 dolar mı yoksa 9.600 dolar mı?

TÜİK'in 13,110 dolar (aylık 34 bin TL) açıkladığı kişi başı milli gelir tartışma yarattı. Prof. Dr. Hakan Kara '10 yıl öncesini yakaladık' deyince ekonomistler göçmen ve enflasyon farkıyla rakamın 11,300 hatta 9,600 dolara kadar düştüğünü savundu.

Ekonomi 3 Mart 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
TÜİK'e göre kişi başı milli gelir geçen yıl 13 bin 110 dolar yani yaklaşık 411 bin TL oldu. Yani Türk vatandaşlarının cebine her ay ortalama 34 bin 260 lira girdi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 29 Şubat’ta Türkiye’nin 2023 yılı büyüme rakamlarını açıkladı. Buna göre ekonomimiz geçen yıl yüzde 4,5 büyüdü, üretim yöntemine göre cari fiyatlarla gayri safi yurtiçi hasılamız da (GSYH) 2023 yılında bir önceki yıla göre yüzde 75 artarak 26 trilyon 276 milyar 307 milyon TL, dolar cinsinden tutarı da yüzde 23,5 artışla 1,11 trilyon dolar oldu.

Kişi başı GSYH yine cari fiyatlarla 307 bin 952 TL, dolar cinsinden 13 bin 110 (yaklaşık 411 bin 129 TL) olarak hesaplandı. Yani Türk vatandaşlarının cebine her ay yaklaşık 34 bin 260 lira para girdi.

Ancak bu hesap yapılırken Türkiye’ye sığınan göçmenlerin ve ABD enflasyonunun hesaba katılmaması rakamın doğru olmadığı tartışmalarını başlattı. Bu konuda fitili ateşleyen ise Merkez Bankası eski Başekonomisti ve Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Kara oldu.

Kara, TÜİK’in büyüme rakamlarını açıklamasının ardından X hesabından yaptığı grafikli paylaşımda kişi başı mille gelirde 10 yıl öncesini yakaladığımızı söyledi.

Kara’nın tweet’i bir yandan hükümete yakınlığıyla bilinen hesaplar ve troller tarafından hızla paylaşılmaya başlayınca ve paylaşımın altına ekonomistlerin de aralarında bulunduğu kişiler tarafından göçmenleri ve ABD enflasyonunu hesaba katmadığı yönünde eleştiriler gelince Kara tweet’ini alıntılayarak yeni bir paylaşım yapma ihtiyacını hissetti. Kara bu kez göçmenleri sayarsak ve dolar enflasyonunu da hesaba katarsak gelir dağılımının 10 yıl öncesine göre daha bozuk olduğu yorumunu yaptı:

Hakan Kara, tartışmanın büyümesi üzerine bir gün sonra da ilk tweet’inin tamamen tersi bir anlam ifade eden aşağıdaki paylaşımı yaptı:

Emre Akçakmak: Kişi başına milli gelir 9,600 dolar

Hakan Kara’nın ilk tweet’inin altına uyarı yorumunu yapan East Capital portföy danışmanı Emre Akçakmak da 1 Mart’ta yaptığı paylaşımda göçmen ve ABD enflasyon verisiyle düzeltme yapılırsa kişi başına milli gelirin 9,600 dolar (aylık 25 bin TL) olduğunu hesapladı.

Mahfi Eğilmez ve İris Cibre’ye göre 11,300 dolar

Tartışmalara aynı gün finansal piyasalar uzmanı İris Cibre ve Hazine eski Müsteşarı ve ekonomist Dr. Mahfi Eğilmez de dahil oldu. İris Cibre, X hesabından yaptığı paylaşımda kişi başı milli gelir hesaplamasının yanlış olduğunu yazdı.

Cibre’nin paylaşımına yorum yapan Mahfi Eğilmez de hesaba sığınmacıların da eklenmesi gerektiğini vurguladı.

İris Cibre de sığınmacı ve kaçak nüfusun da dahil edilmesiyle kişi başı milli gelirin 11,300 dolara (yaklaşık aylık 29 bin 530 TL) düştüğünü belirtti, Mahfi Eğilmez de kendisinin bulduğu rakamın bu olduğunu söyledi.

Siz cebinizde artışı hissettiniz mi bilemeyiz ama bu tartışmanın daha çok su götüreceği kesin…

Türkiye büyüdü mü, neyle büyüdü?Türkiye büyüdü mü, neyle büyüdü?

Türkiye 2023'te tüketim ve inşaatla büyüdü, sanayi hız kesti, kişi başı gelir 13 bin doları aştıTürkiye 2023’te tüketim ve inşaatla büyüdü, sanayi hız kesti, kişi başı gelir 13 bin doları aştı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.